Πιερρακάκης: Το δημογραφικό είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας
Ο διευθυντής ερευνών της "διαΝΕΟσις" Κυριάκος Πιερρακάκης στον News 24/7 στους 88,6. "Για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε μείωση πληθυσμού. Ήμασταν 11,1 εκ. το 2011 τώρα είμαστε 10,7 εκ, δηλαδή είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις γεννήσεις".
- 14 Δεκεμβρίου 2018 11:12
“Το δημογραφικό είναι το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας” τόνισε ο διευθυντής ερευνών της διαΝΕΟσις (οργανισμών μελετών) Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον Νews 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.
Και εξήγησε: “Για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε μείωση πληθυσμού. Ήμασταν 11,1 εκ. το 2011 τώρα είμαστε 10,7 εκ, δηλαδή είναι πιο πολλοί οι θάνατοι από τις γεννήσεις. Έχουμε χάσει 400.000 μέσω του brain drain, ο μέσος όρος των γεννήσεων είναι 1,3 παιδιά ανά ζευγάρι. Και πριν από την κρίση ήταν χαμηλό το ποσοστό, όπως είναι χαμηλά τα ποσοστά και στην Ευρώπη. Στη Γερμανία η συζήτηση για το προσφυγικό συνδέθηκε αρχικά από την Άνγκελα Μέρκελ ευθέως με το δημογραφικό. Σε όλες τις χώρες το θέμα είναι να κάνεις ενεργητική μεταναστευτική πολιτική. Η Ελλάδα είναι παθητικός αποδέκτης. Για να γυρίσει αυτός που έφυγε πίσω πρέπει να μπορεί να βρει μια καλή δουλειά, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ανάπτυξη.
Έχουν σημασία τα μεταδιδακτορικά προγράμματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Το πιο βαρύ πρόβλημα στο δημογραφικό το έχει η Βουλγαρία, αμέσως μετά ακολουθεί η Ελλάδα. Τον μεσαίο σενάριο είναι ότι το 2050 θα είμαστε 8,8 εκ, το καλό σενάριο είναι 10 εκ, το κακό 10,3 εκ. Το να έρθουν εδώ συνταξιούχοι από τον ευρωπαϊκό Βορρά, να γίνουμε δηλαδή κάτι σαν Φλώριδα, αυτό η ελληνική κοινωνία θα το δεχόταν. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός της χώρας αυξάνεται όπου υπάρχει ανάπτυξη. Εχει αρχίσει και γίνεται συνείδηση ότι χρειάζεται εθνική λογική για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό. Το θέμα αυτό πρέπει να ανοίξει. Ασφαλώς και έχει σημασία να δημιουργηθεί ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για τη στήριξη της οικογένειας. Πώς θα στηρίξεις τον τοκετό, τη φύλαξη των παιδιών, την πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, τη φροντίδα της μητέρας”.