Πιο αυστηρό πλαίσιο για κήρυξη απεργιών ζητά ο Θεοδωράκης
Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση είναι λειψή και ζήτησε ουσιαστικά πιο αυστηρή νομοθεσία, προτείνοντας τηλεδιάσκεψη ή ηλεκτρονική ψηφοφορία.
- 15 Ιανουαρίου 2018 20:24
Πιο σκληρό ουσιαστικά νομοθετικό πλαισιο για την κήρυξη απεργιών ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου. Σε αντίθετη λογική με την πρόεδρο της ΔΗΣΥ, διαφώνησε με τη διάταξη επειδή όπως είπε είναι λειψή και ζήτησε ουσιαστικά πιο αυστηρή νομοθεσία, προτείνοντας τηλεδιάσκεψη ή ηλεκτρονική ψηφοφορία.
“Το καθεστώς που ισχύει σήμερα για τις απεργίες είναι από τον συνδικαλιστικό νόμο του 1982. Εδώ και 36 χρόνια ο ίδιος νόμος. Την ίδια χρονιά το 1982, είχε ψηφιστεί ο περίφημος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που έχει αλλάξει περίπου 100 φορές από τότε μέχρι σήμερα. 36 χρόνια ατολμίας! Δεν θέλει το κομματικό κατεστημένο έναν νέο συνδικαλιστικό νόμο, προσαρμοσμένο στην νέα πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων. Με βάση τον νόμο του ΄82 μια απόφαση για απεργία μπορεί να ληφθεί και από το 10% των εργαζομένων. Και τώρα εσείς φέρνετε μια λειψή διάταξη που αφορά ελάχιστες μικρές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αποφεύγοντας να μπείτε σε μια συζήτηση για τις απεργίες στο Δημόσιο, για τις απεργίες στα δευτεροβάθμια και τα τριτοβάθμια σωματεία. Εμείς λέμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετέχουν, στις αποφάσεις του σωματείου τους”, ανέφερε ο κ.Θεοδωράκης.
“Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους νέους τρόπους (π.χ. τηλεδιασκέψη, ηλεκτρονική ψηφοφορία), ώστε οι εργαζόμενοι να είναι παρόντες. Όταν οι απεργίες έχουν ισχυρή νομιμοποίηση, θα αποκτήσουν πραγματική δύναμη. Σας καλούμε λοιπόν για μια ριζική αναθεώρηση του νόμου του ’82. Όχι μπαλώματα για τα μάτια της τρόικα, αλλά αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και της δημόσιας ζωής. Αλλά δεν τολμάτε!” πρόσθεσε.
Όσον αφορά στους πλειστηριασμούς, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε: “Είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Κάποια στιγμή μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε εκραγεί τόσο πολύ που είχε πει ότι θα χαρίσει όλα τα δάνεια. Και τώρα πάμε σε άρον-άρον ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.”
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι: “Αρνείσθε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στα πανεπιστήμια, αλλά επιβάλλετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.Γιατί στα Πανεπιστήμια κυριαρχούν φίλιες δυνάμεις , ενώ τα ειρηνοδικεία είναι το άντρο του Λαφαζάνη. Όταν συγκρουστήκαμε με τον κ. Τσίπρα εδώ στη Βουλή μας είπε ότι είναι απαραίτητη η προσωπική επαφή και ότι τον server δεν μπορεί να τον ελέγξει κανείς μη μυημένος και συνεπώς το αδιάβλητο δε διασφαλίζεται. Και τώρα δίνετε non paper που λέτε ότι επειδή υπάρχει υψηλή ψυχική ένταση στους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους, στα ειρηνοδικεία, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το προσωπικό κόστος. Οπότε καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας στο γραφείο σας ή στην κουζίνα σας και δείτε πως χάνετε το σπίτι σας ή η επιχείρηση σας. Μη στέκεσαι όρθιος στο ειρηνοδικείο. Δεν ζούμε και στην πρώτη μνημονιακή εποχή… Είμαστε το εξελιγμένο μνημόνιο!”
Για τα οικογενειακά επιδόματα, πρότεινε: “Βοήθεια για όσους γενναίους τολμούν και κάνουν περισσότερα παιδιά. Όχι επιδόματα στους εκατομμυριούχους πολύτεκνους. Αλλά –ελάτε στα συγκαλά σας– όταν έχεις 3 παιδιά τα 25 χιλιάρικα δεν είναι πολλά. Για την ακρίβεια δεν φτάνουν.”
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την τελική ονομασία της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες και ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που προδιαγράφουν μια «νέα εθνική ήττα», επικρίνοντας έντονα τη στάση του Πάνου Καμμένου. «Ο κ. Καμμένος έχει προβάρει πολλές στολές και μάλλον τώρα προβάρει τη στολή των τσίρκων» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Πρόσθεσε ότι η θέση του Ποταμιού είναι υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με τον όρο Μακεδονία, εφόσον οι γείτονες εγκαταλείψουν τις αλυτρωτικές τους θέσεις.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις Ζουράρι, λέγοντας ότι από τη Διαύγεια προκύπτει ότι επί 14 μήνες που ήταν στο υπουργείο Παιδείας, υπέγραψε 19 αποφάσεις τυπικού χαρακτήρα. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως η κυβέρνηση «απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο ακόμα και 500 ευρώ. Έχει δε, συμβολική σημασία, να επισημάνουμε ότι η έναρξη των πλειστηριασμών θα γίνει την Πρωτομαγιά. Από το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη πάτε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Θεοδωράκης. Υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του συνδικαλιστικού νόμου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων, και με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τις πλειοψηφίες.
Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα εσωτερικά ζητήματα επικεντρώνοντας στα θέματα ασφάλειας. Μίλησε για τα φαινόμενα ανομίας που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Αθήνας, αλλά και στα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χαρακτήρισε μάλιστα, υποκριτική («πλάκα με κάνεις» είπε χαρακτηριστικά) την απόφαση του υπουργού Παιδείας να θέσει ως πρόεδρο της επιτροπής για την εξάλειψη των φανομένων χουλιγκανισμού στα ΑΕΙ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, «άνοιξε την πόρτα σε όσους κατάδικους είχαν πλούσιους δικηγόρους».