Πυρετός διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες: Μητσοτάκης – Τουσκ διαπραγματεύονται με Σολτς και Σάντσεθ 

Διαβάζεται σε 2'
O Κυριάκος Μητσοτάκης στιςΒρυξέλλες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. (AP Photo/Omar Havana)

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, στην οποία οι 27 της ΕΕ θα επιχειρήσουν ένα γρήγορο deal για επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν, καθυστερεί καθώς συναντώντα οι διαπραγματευτές ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκρατών.

Το “μεγάλο παζάρι” στις Βρυξέλλες για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ και ιδίως για την προεδρία της Κομισιόν εντείνεται πριν καν ξεκινήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Για την ακρίβεια σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, οι οποίες επιβεβαιώνονται από ελληνικής πλευράς, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής καθυστέρησε για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλδημοκρατών.

Το ρόλο του διαπραγματευτή για λογαριασμό του ΕΛΚ έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογος του Ντόναλντ Τουσκ. Ενώ από πλευράς των Σοσιαλδημοκρατών τις διαπραγματεύσεις κάνουν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τούσκ νωρίτερα, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΕΛΚ που προηγήθηκε, συναντήθηκαν και με τους επικεφαλής του CDU Φρίντριχ Μερτς και του Partido Popular της Ισπανίας, Αλβέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Στη συνέχεια κατά την άφιξη του στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα αυτή να είναι η πρώτη και η τελευταία συζήτηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης για τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

“Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα στην ατζέντα δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα και το μοίρασμα των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία. Χαρακτήρισε δε ενθαρρυντικό ότι το ΕΛΚ δίνει έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα “συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.” Ενώ ερωτηθείς γιατί στηρίζει μία δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, απάντησε: “Επειδή ήταν η Spitzenkandidat, η βασική μας υποψήφια, επειδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις ευρωπαϊκές εκλογές και επειδή είναι μία πολύ καλή Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα