Πυρκαγιές, κεραυνοί, πλημμύρες: Το σύμπλεγμα των απαραίτητων κρατικών παρεμβάσεων

Διαβάζεται σε 3'
Ο Βαγγέλης Αποστόλου
Ο Βαγγέλης Αποστόλου Eurokinissi

Ο πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου γράφει για τον ενδεδειγμένο τρόπο με τον οποίο η πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίζει τα έντονα φαινόμενα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

Χθες πυρκαγιές, σήμερα προστέθηκαν και κεραυνοί , αύριο … πλημμύρες .Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένες παρεμβάσεις .

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στη πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και ξεκινά από την αδυναμία της Αυτοδιοίκησης και της Κρατικής Μηχανής να μειώνουν τους κινδύνους πρόκλησης επεισοδίων και φτάνουν μέχρι την έλλειψη ετοιμότητά τους για άμεση καταστολή. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με την αδυναμία τους να απομακρύνουν τα κλαδιά της αυλής τους.

Οι κεραυνοί ως φυσικό φαινόμενο συνδέονται κυρίως με τη δεύτερη φάση, που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία. Πρόκειται για τη σοβαρότερη παρέμβαση γιατί απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων που θα προκύψουν με την εμφάνιση των πλημμυρικών φαινομένων στις κατάντι λεκάνες απορροής.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν χωρίς εκπτώσεις και σε σύντομους χρόνους, με βασικούς πρωταγωνιστές τους κατοίκους που έμειναν στις πληγείσες περιοχές .
Τη τελευταία 10ετία είναι πολύς ο κόσμος που εγκατέλειψε την ύπαιθρο. Πρέπει να τους επαναφέρουμε. Κι αυτό θα γίνει μόνο με την άσκηση χρήσεων που θα είναι συμβατές με τους κανόνες της αειφορικής διαχείρισης των δασών, όπως γινόταν τα παλιότερα χρόνια.

Τότε υπήρχαν περισσότερα επεισόδια, αλλά δεν καίγονταν περισσότερα δάση, όχι μόνο γιατί η διαχείριση γινόταν με βασικό στόχο τη μείωση του κινδύνου της πυρκαγιάς, αλλά και γιατί την ώρα που εκδηλώνονταν, όλοι έτρεχαν να ανακόψουν την εξάπλωσή της.

Όμως πέραν της καταστολής, πρέπει να στηρίξουμε την οργάνωση του τομέα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όταν μιλάμε για πρόληψη εννοούμε: αντιπυρικά σχέδια και έργα συντήρησης και δημιουργίας υποδομών (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες κ.λπ.), αλλά και εικοσιτετράωρη φύλαξη όλη την αντιπυρική περίοδο, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι εθελοντές, βάσει ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει και δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης, όταν προκύψει επεισόδιο, μέσα σε 15 έως 20 λεπτά.

Η επόμενη μέρα της καταστολής πρέπει να στοχεύει στην υπεράσπιση της αναγέννησης και στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Γι’ αυτό και πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η πράξη κήρυξης αναδασωτέων όλων των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που κάηκαν και δεύτερη η εκτέλεση μικρών έργων με υλικά από τα καμένα, τα γνωστά ως κλαδοπλέγματα και κορμοδέματα.

Θέλει μεγάλη προσοχή η συγκεκριμένη εργασία αφού πρέπει να λειτουργούν μόνον ως συλλέκτες φερτών υλών και όχι ως αποταμιευτήρες, γιατί τότε σπάνε και δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Για να οργανωθεί όμως σωστά η αντιπλημμυρική προστασία, πρέπει να συνταχθούν οριστικές μελέτες τόσο για το ορεινό τμήμα της λεκάνης απορροής όσο και για το πεδινό.
Είναι επίσης προφανές ότι αν δεν γίνουν μικρά φράγματα στο ορεινό τμήμα των λεκανών απορροής για να μειωθεί ο όγκος των φερτών υλικών, όσο μεγάλο και να είναι το φράγμα στα κατάντη δεν μπορεί να συγκρατήσει τα φερτά υλικά και γι’ αυτό παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα των φερτών υλικών και των πλημμυρών στις πόλεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα