Πυρόσβεση δια των 180 στον Καμμένο
Λήξις συναγερμού για την κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου δεν αποκλείει κανένα σενάριο για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών μετά τη νέα δήλωση του κυβερνητικού εταίρου, που επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις. Η αντιπολίτευση πάντως βλέπει εκλογές
- 03 Ιουλίου 2018 19:15
Λήξαν θεωρούν στην κυβέρνηση το θέμα που ανέκυψε εκ νέου με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου σήμερα το πρωί ζήτησε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών για το Σκοπιανό με 180 διαφορετικά εκλογές ή δημοψήφισμα.
Το Μαξίμου με μία εκτενή ανακοίνωση άφησε ένα περιθώριο στον κυβερνητικό εταίρο μη αποκλείοντας το σενάριο των 180 (χωρίς όμως και να το προαναγγέλει) και υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι συλλογικές και θα ληφθούν όταν έλθει η ώρα της κύρωσης, η οποία εξαρτάται καταρχήν από την ΠΓΔΜ.
“Δεν υπάρχει θέμα” λένε από το κυβερνητικό στρατόπεδο και εστιάζουν στο μείζον, δηλαδή στην έξοδο από το πρόγραμμα σε ένα μήνα και στην έναρξη εφαρμογής μίας ατζέντας “μείζονος κοινωνικής και εργασιακής σημασίας” σε δύο μήνες. Η έξοδος από τα μνημόνια και η υλοποίηση μίας νέας πολιτικής (με τις… ευλογίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, η επίσκεψη του οποίου έφερε ιδιαίτερη ικανοποίηση στο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως για την αναφορά του στη δυνατότητα μη περικοπής των συντάξεων), αποτελεί τον κύριο και άμεσο στόχο κατά την κυβέρνηση, ενώ το Σκοπιανό είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά σε οκτώ μήνες.
Το Μαξίμου δείχνει σαφώς μία… κατανόηση στον κυβερνητικό του εταίρο, ο οποίος άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει αντίστοιχες θέσεις, καθώς εξάλλου μόλις την Κυριακή στο πολιτικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ είχε προαναγγείλει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν έλθει προς ψήφιση η συμφωνία των Πρεσπών. Όμως την ίδια στιγμή ο Καμμένος έχει διαμηνύσει ότι δε θα ρίξει την κυβέρνηση όσο διακυβεύεται το μείζον της εξόδου, έχει καταγγείλει οργανωμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα απόπειρα αποστασίας τονίζοντας ότι δε θα κάνει το χατίρι σε όσους επιθυμούν την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση και όταν ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τη γραβάτα μετά τη συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια για εκείνον.
Ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εταίρος βρίσκονται άλλωστε σε διαρκή επαφή και επικοινώνησαν και χθες, ενώ θα είναι σε συνεννόηση ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις 11 του μήνα, στην οποία θα συμμετέχουν (όπως σε όλες τις συνόδους της Συμμαχίας αυτού του μεγέθους) ο κ.Τσίπρας, ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Ο κ.Καμμένος δέχεται πίεση από τη ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτόχρονα θέλει με το σενάριο των 180 ή της κύρωσης μετά από εκλογές να φέρει εκείνος σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία με τη σειρά της πάντως επιμένει να βλέπει εκλογές λόγω ΑΝΕΛ.
Η αντιπολίτευση βλέπει εκλογές
“Χθες είπα ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός υπό προθεσμία. Η θλιβερή σημερινή εμφάνιση του συγκυβερνήτη του κ. Καμμένου με επιβεβαίωσε απόλυτα. Το μόνο που απομένει στον κ. Τσίπρα είναι να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών”, σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω twitter.
“Με τον λαϊκισμό του κυρίου Καμμένου και με τα ψέματά του νομίζω έχουν χορτάσει όλοι. Ο κύριος Καμμένος είχε μία ευκαιρία να μη δώσει στον κύριο Κοτζιά την ευκαιρία να υποιγράψει αυτή τη συμφωνία. Κατάλαβε εκ των υστέρων ότι αυτό τον οδηγεί οριστικά στην πολιτικη έξοδο και τώρα προσπαθεί να τα γυρίσει. Με θεατρινισμούς του τύπου “δεν πάω στο υπουργικό συμβούλιο” αλλά την ίδια στιγμή χρησιμοποιώ τα πρωθυπουργικά αεροπλάνα για να πηγαίνω παντού και βεβαίως θα πάω στο ΝΑΤΟ να προσκαλέσω τη ‘Βόρεια Μακεδονια’ να μπει στο ΝΑΤΟ, αλλά μετά δεν θα κυρώσω την συμφωνία…” τόνισε εν τω μεταξύ ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στο Ραδιόφωνο 24/7, στην εκπομπή “βρε καλώς τους” με τους Αντώνη Φουρλή και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε επίσης μέσω twitter: ““Η νέα κυβερνητική φαρσοκωμωδία εκθέτει την χώρα. Όλα για την καρέκλα. Προχθές είπα ότι η Κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία. Σήμερα το ερώτημα είναι:υπάρχει Κυβέρνηση;”
Απορρίπτουν το δημοψήφισμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαμόρφωσης νέας πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή άφησε εν τω μεταξύ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς μιλώντας στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.
Aπαντώντας σε ερωτήσεις για την ανακοίνωση του Π. Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση αν κυρωθεί από την ελληνική βουλή η συμφωνία για το μακεδονικό είπε το εξής: “Ολα τα ενδεχόμενα περιγράφονται στο Σύνταγμα. Μπορεί να υπάρξουν πλειοψηφίες άλλου τύπου”. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών: “Η κυβέρνηση θα τηρήσει κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έχει έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οταν έρθει η ώρα θα εξετάσουμε με ποιον τρόπο, σε ποιο επίπεδο και με ποιες πλειοψηφίες θα εγκριθεί από τη χώρα μας η συγκεκριμένη συμφωνία”. Απέρριψε το σενάριο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος σημειώνοντας ότι “υπάρχει μια κυρίαρχη βουλή που μπορεί να δώσει τη λύση”.
“Δεν κάτι καινούργιο -συνέχισε- η ανακοίνωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Αν αποσυρθούν οι ΑΝΕΛ δεν υπάρχει κυβέρνηση. Θα δούμε τι αντίκτυπο πολιτικό θα έχουν οι εξελίξεις στα Σκόπια. Το θέμα εργαλειοποιείται από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Με βάση τις πολιτικές μας εκτιμήσεις θα εξαντλήσουμε την τετραετία”.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολίτικης Δημήτρης Βίτσας που μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην πρωινή εκπομπή “Βρε Κάλως τους” με τον Αντώνη Φουρλη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και δεν κάνεις δημοψήφισμα για όνομα άλλης χώρας.
Ο κ. Βίτσας αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργου Άμυνας κ. Καμμένου τόνισε:
“Οπως κυρώνονται όλες οι συμφωνίες έτσι θα κυρωθεί και αυτη. Εγω δεν έχω την άποψη ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία δεν είναι από τις περιπτώσεις που προβλέπει το σύνταγμα. Θεωρώ ότι με απλή πλειοψηφία όπως κυρώνονται όλες οι πλειοψηφίες έτσι θα πρέπει να κυρωθεί και αυτη”.