Πιστή στις κόκκινες γραμμές παραμένει η κυβέρνηση

Πιστή στις κόκκινες γραμμές παραμένει η κυβέρνηση
Policy Statements of the New Greek Government (Day 3), at the Greek Parliament, in Athens, Greece on Feb. 10, 2015 / ( 3), , , 10 , 2015 Nikos Libertas / SOOC

Παρά τον πρώτο αιφνιδιασμό από την απόφαση της ΕΚΤ, στην κυβέρνηση ευελπιστούν πως το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στους ομολόγους του θα είναι το έναυσμα για να «ξεκλειδώσει» μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιθυμούν να δώσουν τέλος στα σενάρια που θέλουν να υπάρχει plan b στον τρόπο χρηματοδότησης, αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Το γεγονός ότι οι τελευταίες εκλογές είχαν και δημοψηφισματικό χαρακτήρα επισημαίνουν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες θέλοντας να αποκρούσουν φωνές από το εσωτερικό του κόμματος που μιλούν για πρόωρες κάλπες. Εκτός από την αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη για δημοψήφισμα τις τελευταίες εβδομάδες και άλλα κορυφαία στελέχη όπως οι Κώστας Λαπαβίτσας, Αλέκος Καλύβης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Νίκος Φίλης και Όλγα Γεροβασίλη έχουν αναφερθεί κατά διαστήματα στο ενδεχόμενο εκλογών.

Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ουσιαστικά στην αρχή μιας πολύ σκληρής διαβούλευσης με σκοπό την εξεύρεση μιας αμοιβαίας και επωφελούς λύσης και το πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης μπήκε στο τελευταίο Eurogroup.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται καθησυχαστικά προς το εσωτερικό του κόμματος διαμηνύοντας πως πρόγραμμα λιτότητας δεν πρόκειται να εφαρμοστεί και ουσιαστικά ζητούν μια πίστωση χρόνου.

«Η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι ένα όπλο που έχει στη διάθεσή της η κάθε κυβέρνηση, όμως ο εκλογικός αιφνιδιασμός δεν υπάρχει ως σχέδιο τη δεδομένη χρονική στιγμή», τονίζουν με κάθε ευκαιρία από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βασική στρατηγική της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση είναι πολιτική, γνωρίζοντας, όμως καλά, πως πλέον η Ελληνική πλευρά έχει βρεθεί μέσα σε ένα ασφυκτικό κλοιό και τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση βιάζεται να ξεκινήσει την εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης για να δώσει έναν ουσιαστικό τόνο των προθέσεών της.

Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με τους εταίρους ευελπιστεί πως από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, το σχέδιο για τα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη πάταξη της φοροδιαφυγής θα αρχίσουν να εισρέουν λεφτά στα ταμεία του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην διαύγεια θα δίνεται η δυνατότητα άμεσης πληρωμής με την οποία κάθε ύψος καταβολής και όχι το κεφάλαιο.

Σε κάθε περίπτωση τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως ένα από τα κλειδιά της χρηματοδότησης  της χώρας θα είναι το αποψινό Eurogroup, χωρίς να περιμένουν κάποια θεαματικά αποτελέσματα.

Γνωρίζουν πως οι λεπτομέρειες θα παραπεμφθούν στα τεχνικά κλιμάκια των δυο πλευρών τα οποία θα αξιολογήσουν το κάθε μέτρο, με την Ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί. Και εδώ, πάντως αυτό που πρέπει να βελτιωθεί είναι ο τρόπος επικοινωνίας με τους «θεσμούς» και η καλύτερη δυνατή επικοινωνία των τεχνοκρατών μεταξύ τους.

Το «κακό» σενάριο που περιλαμβάνει προβλήματα στην εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων, είναι κάτι που στην κυβέρνηση δεν το θεωρούν πιθανό και ακόμα περισσότερο αρνούνται να συζητήσουν όλα όσα έχουν ακουστεί για πιθανές «εναλλακτικές» πηγές χρηματοδότησης.

Οι επαφές στο εξωτερικό

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη σύνοδο του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία. Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι πιθανότατα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανοιχτή παραμένει ακόμα η ημερομηνία στην οποία ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τον Ζαν Κλοντ  Γιουνκέρ και τον Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 19-20 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα