Πλακιωτάκης: Να επανεξεταστούν τα αιτήματα αποζημίωσης για το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”

Πλακιωτάκης: Να επανεξεταστούν τα αιτήματα αποζημίωσης για το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ”
Eurokinissi

Ο υπουργός Ναυτιλίας έθεσε το σχετικό αίτημα σε συνάντηση στο Λονδίνο με τον διευθυντή των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίωσης για Ζημίες Ρύπανσης της Θάλασσας από Πετρέλαιο.

Το θέμα των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων, αλιευτικών και τουριστικών, που επλήγησαν από την θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε στο Σαρωνικό Κόλπο, η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», επανάφερε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Το πλοίο ήταν έμφορτο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil, όταν βυθίστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, προκαλώντας ταυτόχρονα οικολογική και οικονομική καταστροφή σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Λονδίνο με τον διευθυντή των Διεθνών Κεφαλαίων Αποζημίωσης για Ζημίες Ρύπανσης της Θάλασσας από Πετρέλαιο (IOPC FUNDS) Χοσέ Μάουρα, ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε πως οι κλάδοι της αλιείας και του τουρισμού που επλήγησαν σημαντικά από την θαλάσσια ρύπανση, ουδέποτε έλαβαν αποζημιώσεις αντίστοιχες της ζημιάς που υπέστησαν.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Πλακιωτάκης υπουργός έθεσε προς τον κ. Μάουρα την άποψη πως από την έως τώρα διενεργηθείσα αξιολόγηση αναφορικά με την αλιεία και τον τουρισμό, παρατηρείται μια εμφανής δυσαναλογία μεταξύ των υποβληθέντων αιτημάτων και των καταβληθέντων ποσών αποζημιώσεων. «Η Ελλάδα σέβεται πλήρως τους κανόνες και τις διαδικασίες που εφαρμόζονται από το Ταμείο, και πιστεύει ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια περισσότερο ευέλικτη προσέγγιση προς τα πιο κοινωνικά ευαίσθητα μέρη των τομέων αλιείας και τουρισμού, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί κατά το δυνατόν, η συμβολή του στην αποκατάσταση αυτών των κοινωνικών ομάδων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης προς τον διευθυντή των IOPC FUNDS.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κάλεσε δε τον κ. Μάουρα, να προωθήσει την συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της γραμματείας του Ταμείου, ώστε να υπάρξει πλήρης κατανόηση από πλευράς του ελληνικού κράτους, των εφαρμοζόμενων κανόνων και διαδικασιών κατά την αξιολόγηση των υποβαλλόμενων αιτημάτων αποζημίωσης. Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό, ο κ. Μάουρα δεσμεύθηκε ότι το Ταμείο θα αξιοποιήσει πλήρως το τοπικό γραφείο υποβολής αιτημάτων αποζημίωσης για το περιστατικό του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ δεσμεύθηκε επίσης να παρέχει προς τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες κάθε βοήθεια που θα απαιτηθεί ώστε να επανεξετασθούν τα σχετικά αιτήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα