Πλεύρης για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Είμαστε πλήρως οχυρωμένοι

Πλεύρης για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού: Είμαστε πλήρως οχυρωμένοι
Θάνος Πλεύρης EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο υπουργός Υγείας μιλά για τον σάλο με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού, τις ποινές και τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

“Θα γίνονται παντού έλεγχοι για να δούμε τι έχει συμβεί, δημιουργούμε μια αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε τουλάχιστον από εδώ και πέρα να μην είναι εύκολο να το τολμήσει κάποιος και ιχνηλατούμε περισσότερο αυτές τις περιπτώσεις“.

Αυτά είναι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ώστε να εξαλειφθούν οι περιπτώσεις των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις Έξι” και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, τονίζοντας παράλληλα πως θα υπάρξει και αυστηροποίηση του πλαισίου των ελέγχων, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξουν νέες περιπτώσεις, ειδικά μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο.

“Κοιτάμε ανά ΥΠΕ- και αυτή ήταν η εντολή που δώσαμε- να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις, ειδικά αυτές που έχουμε μετά την εφαρμογή ή την ψήφιση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Διότι τότε δημιουργήθηκε μία ελκυστική προσέγγιση σε κάποιον που ήθελε να προβεί σε μία τέτοια πράξη […] Αυστηροποιούμε το πλαίσιο, ώστε ακόμα και για έναν στενό του φίλο ή ακόμα και επειδή θα υπάρχει κάποιο οικονομικό κίνητρο, το πλαίσιο να αποτρέψει αυτόν τον υπάλληλο να κάνει την όποια πράξη. Παράλληλα προσπαθούμε να ιχνηλατήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερο αυτές τις περιπτώσεις. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι μετά την έκταση που πήρε το φαινόμενο δεν θα έχουμε καινούργιες περιπτώσεις, γιατί πλέον γνωρίζουν άπαντες ότι πλέον είμαστε πλήρως οχυρωμένοι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Όσον αφορά τις ποινές, ανέφερε: “Οι ποινές πρώτα από όλα είναι στο Πειθαρχικό. Την απόλυση την αποφασίζει ένα Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατί έτσι είναι η λειτουργία. Όταν πιάνεις κάποιον, κάνεις ΕΔΕ και περνάει Πειθαρχικό, γιατί ο καθένας έχει δικαίωμα να κριθεί από κάποιο Όργανο. Για αυτές τις περιπτώσεις όμως προβλέπεται μια πειθαρχική ποινή. Εάν δηλαδή κριθεί κάποιος ότι το έχει κάνει, η ποινή είναι η απόλυση. Άρα το πρώτο μέτρο το οποίο εφαρμόζεται είναι η απόλυση, η οποία όμως δεν γίνεται αμέσως. Στην αρχή κάποιος μπαίνει σε διαθεσιμότητα, έρχεται το Πειθαρχικό και αν το Πειθαρχικό αποφανθεί ότι το έκανε, απολύεται. Υπάρχουν οι ποινικές κυρώσεις που μπορεί να είναι από πλημμέλημα πλαστογραφίας ή απάτης. Αν όμως υπάρξει διασπορά της νόσου υπάρχουν αυστηρές διατάξεις που φτάνουν στο κακούργημα. Εμείς προσθέσαμε το διοικητικό πρόστιμο, ώστε ο υπάλληλος που αυτή τη στιγή θα σκεφτεί να το κάνει, τότε θα είχε 5.000 ευρώ ανά περιστατικό. Είναι ένα εξαντλητικό πλαίσιο ποινών και είναι αποτρεπτικές. Ωστόσο, πρέπει να έχεις έναν πλήρη μηχανισμό έτσι ώστε ακόμα και αυτούς που δεν θα τους αποτρέψουν οι αυστηρές ποινές, να έχεις τον τρόπο να τους βρίσκεις. Αυτό κάνουμε τώρα».

Σχετικά τέλος, με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα (13/9) ο υπουργός Υγείας σχολίασε πως υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα όσο πηγαίνουμε σε πιο ψυχρό κλίμα και άρα η παρουσία του κόσμου σε κλειστούς χώρους θα είναι πιο έντονη, τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως θα υπάρξει εντατικοποίηση των μέτρων ώστε να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού τα οποία θα διευκολύνουν ακόμα περισσότερο τη διασπορά του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα