Πλεύρης με “άρωμα” επταετίας: Το “μπάτσος” να κινεί απευθείας αυτόφωρο

Διαβάζεται σε 6'
Ο Θάνος Πλεύρης
Ο Θάνος Πλεύρης EUROKINISSI ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Τη δική του θέση για όσα έγιναν ανάμεσα στον Ευρωβουλευτή Νίκο Παππά και απόστρατο αστυνομικό εξέφρασε ο Θάνος Πλεύρης προκαλώντας αντιδράσεις, με μια πρόταση από το σκοτεινό παρελθόν της χώρας μας.

Όποιος χρησιμοποιεί δημοσίως τη λέξη “μπάτσος” πρέπει να συλλαμβάνεται επί τόπου και να οδηγείται με χειροπέδες στο αυτόφωρο. Πρακτικά αυτό προτίθεται να εισηγηθεί ο βουλευτής της ΝΔ και κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, με αφορμή το επεισόδιο ανάμεσα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, και απόστρατο της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως θα εισηγηθεί “ο όρος “μπάτσος” να κινεί απευθείας αυτόφωρο ποινικό αδίκημα”. “Η χρησιμοποίηση του όρου “μπάτσου” έχει ξεφύγει, και με το άνοιγμα της Βουλής θα αναλάβω μία πρωτοβουλία και με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και από άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν, ώστε πλέον ο όρος “μπάτσος” απευθείας να κινεί αυτόφωρο ποινικό αδίκημα, να μη χρειάζεται κανένας να κάνει μηνυτήρια αναφορά”.

Πρόσθεσε δε: “Πρέπει οι αστυνομικοί που κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύονται από κάθε κομπλεξικό, από κάθε τύπο του αναρχικού ή του οποιουδήποτε χώρου και από οποιονδήποτε άλλον θέλει να βγάλει τα όποια συμπλέγματα έχει σε βάρος των αστυνομικών”.

Παράλληλα, ο Παύλος Μαρινάκης ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη τη διαγραφή του Νίκου Παππά, αναφέροντας: “Ο λαλίστατος κ. Κασσελάκης που, ειδικά αυτές τις ημέρες, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αναρτήσεων, φωτογραφιών και βίντεο, δεν αφιέρωσε ούτε λίγα λεπτά για να ζητήσει έστω μια συγγνώμη στους δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς και τις οικογένειές τους για την χυδαία και απειλητική συμπεριφορά του ευρωβουλευτή του Νίκου Παππά”.

Να θυμίσουμε βέβαια εδώ πως πριν μερικά χρόνια ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη “μπάτσος” στον τηλεοπτικό “αέρα” του ΣΚΑΙ με τους συνδικαλιστές αστυνομικούς (ΠΟΑΣΥ) να εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους, ζητώντας από τον βουλευτή της ΝΔ να ανακαλέσει και να ζητήσει “συγγνώμη” για τον προσβλητικό χαρακτηρισμό. Ο ίδιος είχε εν συνεχεία ανακαλέσει ισχυριζόμενος πως η αναφορά του ήταν ειρωνική προς τη χρήση του όρου από “μέλη του ΣΥΡΙΖΑ”.

Τι σημαίνει ο όρος “μπάτσος”

Κατά τον Μπαμπινιώτη:

“Συγκεκριμένα, το μπάτσος (από το τουρκικό baç) στη γλώσσα των προσεκτικών ομιλητών δηλώνει συνήθως τον αστυφύλακα, το όργανο της τάξεως, αλλά με μια αρνητική χροιά που παραπέμπει στην άσκηση βίας πάνω σε αθώα θύματα, στην αυταρχική εξουσία που ταλαιπωρεί αδύναμους πολίτες, κλπ. Στον λόγο των ίδιων ομιλητών η ουδέτερη λέξη για το όργανο της τάξεως είναι η λέξη αστυνομικός (και αστυνόμος, πβ. «κλέφτες κι αστυνόμοι» που έλεγαν και λένε τα παιδιά παίζοντας και αγγλικά cops and robbers), συνδεόμενη με εύσημες σημασιολογικές συνυποδηλώσεις (την προστασία του πολίτη από τους κακοποιούς, την καταδίωξη των εγκληματιών, την εξασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών κ.τ.ό.). Αρα η γενίκευση της λέξης μπάτσος, που βλέπουμε να κυριαρχεί λ.χ. στον μεταγλωττισμό των περισσότερων τηλεοπτικών έργων, σε τηλεοπτικές σειρές κλπ., για να αποδώσει το άχρωμο αγγλικό cop, και το σώμα των αστυνομικών μειώνει κοινωνικά και ηθικά και αφαιρεί από την ελληνική γλώσσα τη δυνατότητα να διαφοροποιεί σημασιολογικά τη χρήση των δύο λέξεων, επιβάλλοντας βαθμηδόν σε όλες τις περιπτώσεις τη μία από αυτές, το μπάτσος”.

(Γιώργος Μπαμπινιώτης, 1998)

Το δε τουρκικό baç έχει την έννοια του φόρου κατά την Οθωμανική περίοδο (χαράτσι), που το εισέπρατταν οι φοροεισπράκτορες της εποχής, μάλλον με τον όχι και πιο… “ειρηνικό” τρόπο.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, το “μπάτσος” προέρχεται από την ηχομιμητική λέξη “patch”, που στη γερμανοεβραϊκή διάλεκτο γίντις σημαίνει “χαστούκι”. Ο μπάτσος, ως σκαμπίλι, υπάρχει και στη φράση “του κλότσου και του μπάτσου”, που χρησιμοποιείται για κάποιον που οι άλλοι τον κάνουν ό,τι θέλουν, τον περιφρονούν ή του φέρονται βάναυσα.

Προφανώς και όλοι οι αστυνομικοί δεν είναι “μπάτσοι”, αλλά σίγουρα υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν κατάχρηση εξουσίας και μπορούν να συνδεθούν άρρητα με τις παραπάνω περιγραφές. Από την άλλη, ο κύριος Πλεύρης ζητά να ποινικοποιηθεί μια λέξη που πρακτικά σημαίνει “χαστούκι”, κάτι που δεν είχε κάνει ούτε καν ο δικτάτορας Φράνκο για τον αντίστοιχο όρο, “madero” (ξύλο, κούτσουρο). Πρακτικά ζητά αυτόφωρο για μια λέξη λεξιλογικής αμφισημίας που σημειολογικά έχει συνδεθεί με συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Προφανώς και οι δηλώσεις του αποσκοπούν στο ακροδεξιό κοινό του και στο “χάιδεμά” του εν μέσω θέρους, λίγο πριν ανοίξει η Βουλή, αλλάζοντας παράλληλα την “ατζέντα” από τις φωτιές που παραλίγο να κάψουν μέχρι και τον Εθνικό Κήπο.

Ως προς το τι “είναι μπάτσος”, είχε απαντήσει το Twitter και οι χρήστες του. Επίσης, θα προτείναμε στον κ. Πλεύρη να ζητήσει και την απαγόρευση προβολής της σειράς ταινιών, “Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή”.

Θα του προτείναμε επίσης να εισηγηθεί την επιστροφή των οδηγιών της Χούντας για “ευπρεπή εμφάνιση στην ενδυμασία και κόμη”, απαγόρευση να πηγαίνουν μαθητές σε μπαρ, κλαμπ και κινηματογράφους, αλλά και διαταγές του Παττακού, με απαγόρευση της μίνι φούστας. Μπορούν φυσικά να επιστρέψουν και οι καταδρομικές επιχειρήσεις για κουρέματα μακρυμάλληδων.

Η απάντηση Παππά

Σημειώνεται πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς είχε απαντήσει με βίντεό του στο Instagram για την αντιπαράθεση με τον πρώην αστυνομικό που έχει πολλάκις εκφράσει ακροδεξιές και ομοφοβικές θέσεις, ρίχνοντας τα “βέλη” του στη Νέα Δημοκρατία.

Όπως είχε αναφέρει:

“Καλησπέρα, βλέποντας την κυβέρνηση της συμφοράς να έχει τόσο άμεσα αντανακλαστικά σε μια προσπάθεια μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και αλλαγή της ατζέντας βέβαια από τις πυρκαγιές και βγάζοντας ανακοίνωση εναντίον μου, αναρωτιέμαι μήπως ήταν καλύτερο να είχε την ίδια μεσότητα την προηγούμενη βδομάδα που σχεδόν καίει και η μισή Αττική.

Τέλος πάντων, από εκεί και πέρα πάντα σέβομαι και αναγνωρίζω τα σώματα ασφαλείας, το γνωρίζουν και οι ίδιοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχουμε κάνει. Αλλά δεν δέχομαι από κανένα ακροδεξιό τρολ, κανένα φασιστάκο, από τον οποιονδήποτε, να με υποτιμάει, να με προσβάλλει και να με απειλεί εμένα και την οικογένειά μου.
Απαντάω πάντα στο ίδιος ύφος, δεν αναιρεί τη θέση του ευρωβουλευτή που έχω, τις αξίες και την προσωπικότητά μου, και καλό θα ήταν εκεί στο Μαξίμου να ασχοληθείτε με πιο σοβαρά θέματα, ο κόσμος καίγεται, πεθαίνει, μένει στον δρόμο και, εσείς πετάτε χαρταετό πάλι”.

Το αν έπραξε σωστά ο κ. Παππάς να μπει σε μια τέτοια αντιπαράθεση με ένα ακροδεξιό τρολ των social media για προσωπικούς του λόγους, είναι φυσικά μια άλλη υπόθεση που αφορά τον ίδιο και την νέα ιδιότητά του ως εκπρόσωπος μέρους των Ελλήνων πολιτών στην Ευρωβουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα