Πλεύρης: Πώς θα γίνεται η ενημέρωση των πολιτών για τα υποκατάστατα φαρμάκων που είναι σε έλλειψη
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην Ελλάδα "εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία" και όχι στα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
- 04 Ιανουαρίου 2023 09:57
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ, “Συνδέσεις”, και μίλησε για το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα.
“Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δυο επίπεδα. Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές“, πρόβλημα για το οποίο “η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα, που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών”, ανέφερε αρχικά, συμπληρώνοντας ότι το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με τα “φάρμακα εποχής”, όπως παρακεταμόλη, αντιπυρετικά και αναπνευστικά φάρμακα.
Η έλλειψη στην εγχώρια αγορά “οφείλεται στην παγκόμια έλλειψη, εξαιτίας της φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία, σε όλο τον κόσμο ενώ παράλληλα υπάρχει και χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους”, όπως τόνισε.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι “επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία, οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πλήθυσμούς.
Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό, απ’ ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία” και συμπλήρωσε ότι “στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”.
“Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία”, υπογράμμισε.
“Το πρόβλημα θα λυθεί με υποκατάστατα”
“Εχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία” είπε και τόνισε ότι, “θα λυθεί με τα υποκατάστατα, γιατί υπάρχουν υποκατάστατα”.
Όπως εξήγησε, “μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ας πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο, πχ ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε εκεί θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση, γιατί η έλλειψη αφορά το φάρμακο, δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς”.
Και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες, μέσω ΙΦΕΤ”, συνέχισε.
Πώς θα ενημερώνεται ο πολίτης
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, για τις ελλείψεις στα αναπνευστικά, “θα γίνουν μεγαλύτερες εισαγωγές” και για τις ελλείψεις στα αντιπυρετικά, η λύση είναι τα υποκατάστατα. “Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί”, εξήγησε.
Συγκεκριμένα είπε πως ο πολίτης μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ θα ενημερώνεται για τα ίσης θεραπευτικής αξίας φάρμακα, τα υποκατάστατα, τα γενόσημα, μέσα από μια λίστα που θα αφορούν τα μη συνταγογραφούμενα. Γιατί τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι υπόθεση των γιατρών, οι οποίοι ξέρουν πώς θα τους χειριστούν και θα ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για αυτά που λείπουν ή για να ξέρουν να διαμορφώνουν τη συνταγογράφηση.
“Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φαρμάκων”
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως “Δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα”.
Εξήγησε ότι “αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και των δύο ευρώ”, επειδή “κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα”.
Πρόσθεσε ακόμα ότι “οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις, οι οποίες δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση, που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ”.
“Επειδή στο κομμάτι των αυξήσεων παίζεται και ένα παιχνίδι εκβιασμού των εταιρειών, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε”, συμπλήρωσε.
Αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων
O υπουργός ανέφερε ακόμα ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους ομόλογούς του προκειμένου να βρεθούν “κεντρικές λύσεις” στο πρόβλημα.
“Αυτό που ζητάμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα, να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά.
Και το δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά είναι μεσοπρόθεσμο, είναι ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα, να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στον κορονοϊό, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις.”
“Μέχρι τότε, όμως, σε εθνικό επίπεδο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε την επάρκεια των φαρμάκων“, συμπλήρωσε.
Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις