Πλεύρης – Γκάγκα στις νέες τους θέσεις: Αλαλούμ με τους 10.000 ανεμβολίαστους, εργάζονται για να βγουν οι βάρδιες
Τις πρώτες του δηλώσεις έκανε ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης αλλά και η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. "Σήμα" για τις αναστολές και προαναγγελία νέας καμπάνιας. Παράταση μέχρι 15/09 για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.
- 01 Σεπτεμβρίου 2021 09:55
Νωρίς νωρίς το πρωί της Τετάρτης, Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα έκαναν την εμφάνισή τους στο υπουργείο Υγείας, αναλαμβάνοντας τα νέα τους καθήκοντα. Η “πρεμιέρα” τους, τους βρήκε να αναλαμβάνουν τις νέες τους αρμοδιότητες ανήμερα της εκπνοής της προθεσμίας των υγειονομικών να εμβολιαστούν, αν δεν θέλουν να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους.
“Ενημερωνόμαστε, παρακολουθούμε την κατάσταση και τη διαχειριζόμαστε. Όλα θα τα διαχειριστούμε και δεν θα υπάρξει πρόβλημα λειτουργίας. Ο νόμος εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί, παρακολουθούμε τα πάντα”, είπε ο νέος υπ. Υγείας.
Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός, κ. Γκάγκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους αναφορικά με την αναστολή συμβάσεων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ότι “θα δούμε τα στοιχεία σήμερα και θα μιλήσουμε αργότερα”, ενώ συμπλήρωσε, “ελπίζω ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι συνάδελφοι και θα είμαστε καλά”.
“Η δυσκολία έχει αρχίσει ήδη, υπάρχουν πολλά περιστατικά. Πρέπει να το σκεφτούμε όλοι, να κρατήσουμε τα μέτρα όλοι και να προσπαθήσουμε να εμβολιαστούμε” δήλωσε η ίδια, σχετικά με την εικόνα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ενώ υπογράμμισε ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει καμπάνια για τα παιδιά. Για το Σωτηρία είπε πως οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λίγοι.
Συνολικά, περί τους 10.000 υγειονομικούς εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι εν μέσω του τελευταίου επιδημικού κύματος, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας και να αποτελούν ζωτικό κομμάτι του νοσηλευτικού προσωπικού. Το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμιά παράταση οδήγησε και στη μείωση του αριθμού των ανεμβολίαστων αν και οι 10.000 αποτελούν το 8% του συνολικού δυναμικού.
Παράταση μέχρι 15/09 για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί στα ψυχιατρικά νοσοκομεία
Παράταση 15 ημερών δίνεται πάντως στους υγειονομικούς που εργάζονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία προκειμένου να εμβολιαστούν πριν ξεκινήσει η αναστολή εργασίας η οποία ξεκινά ωστόσο κανονικά για όλους τους υπολοίπους υγειονομικούς.
Όπως μετέδωσε το MΕGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, οι εργαζόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, λαμβάνουν παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. “Ως εκ τούτου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε αυτά δε βγαίνουν από σήμερα σε αναστολή, όπως οι συνάδελφοί τους”, είπε.
“Όσοι μπορέσουν να εμβολιαστούν τις επόμενες ημέρες, κέρδος θα είναι για το ΕΣΥ”, τόνισε ο κ. Γιαννάκος. Παράλληλα είπε πως χθες υπήρχαν πολλοί εμβολιασμοί ενώ υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάζονται στο “Γεννηματάς”
Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Πέτρος Κετικίδης δήλωσε πάντως σήμερα, πως συνάδελφοί του που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο εργάζονται κανονικά, καθώς, όπως ανέφερε, υπήρχε πρόβλημα με το πρόγραμμα
“Ο διοικητής μάς είπε ότι ακόμη και σήμερα μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν. Αρα η κυβέρνηση έχει αναστείλει αυτό που μόνη της ψήφισε” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο κάλυψης των κενών
Όπως έγραψε το NEWS 24/7, η Κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι παρά τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω του ανεμβολίαστου προσωπικού, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όμως δείχνει σχετικά ασαφές.
Οι βασικοί του άξονες είναι οι εξής:
-Μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από ένα τμήμα σ άλλο, ακόμη και από ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν.
Ήδη έχει ετοιμασθεί το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων αλλά και οι λίστες με τον αριθμό και την ειδικότητα των υπό μετακίνηση εργαζομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν λήξει το τελεσίγραφο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλινικές και να μη μείνουν τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό. Κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί στη σημερινή σύσκεψη.
-Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.
-Στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνει διαγωνισμός με εξπρές διαδικασίες ώστε να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι στον τελευταίο αυτό τομέα υπάρχουν και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.
Τι προβλέπει ο νόμος για την υποχρεωτικότητα
Για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, εμβολιάζεται υποχρεωτικά κατά της Covid-19 όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό). Το προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως τις 16 Αυγούστου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Επίσης, όλο το προσωπικό σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο ‘Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.
Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε. Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι τρεις εργάσιμες ημέρες που δόθηκαν, 12-17 Αυγούστου για την υποβολή πιστοποιητικών εξαίρεσης εμβολιασμού δεν επαρκούσαν, με αποτέλεσμα να μην έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία.
Συνέπειες μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού
Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα,με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.
Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο. Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.
Αντιδράσεις – Ζητούν παράταση
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) έχει εξαγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα τα Νοσοκομεία και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μιχάλης Γιαννάκος “σε περίπτωση έκδοσης απόφασης αναστολής η ΠΟΕΔΗΝ την επόμενη μέρα προχωρά σε απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας”.
Ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη ροή εμβολιασμών, και ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί μια άτυπη παράταση για όσους έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού. Εκτιμά ότι περίπου 2.000 επαγγελματίες υγείας έχουν κλείσει ραντεβού και όπως σημειώνει θα είναι κέρδος για το σύστημα υγείας η παραμονή τους στις θέσεις τους.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, προγραμμάτισε συγκέντρωση το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου. “Μπλοκάρουμε την ίδια τη διαδικασία αναστολής καθηκόντων”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. “Λέμε ναι στο μαζικό-καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και λήψη των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε καμιά αναστολή, καμιά απόλυση, καμιά πειθαρχική δίωξη συναδέλφου με πρόσχημα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις