Ποια ονόματα ακούγονται για τον επόμενο Έλληνα επίτροπο

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαργαρίτης Σχοινάς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαργαρίτης Σχοινάς EUROKINISSI

Στη ΝΔ έχει ξεκινήσει η ονοματολογία για τον επόμενο Έλληνα επίτροπο, καθώς και για το πόστο που θα δοθεί στην Ελλάδα στο νέο τοπίο στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνει την προσπάθεια συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι έτοιμος και για την επόμενη ημέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΝΔ στηρίζει ως γνωστόν την εκ νέου υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Ενώ ο κ. Μητσοτάκης διαψεύδει τα σενάρια πως ο ίδιος θα ενδιαφερόταν να μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Ιδανικά στη θέση του Σαρλ Μισέλ ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή ως διάδοχος του Ζοσέπ Μπορέλ στο αξίωμα του ύπατου αρμοστή της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.

Οι ισορροπίες άλλωστε δεν φαίνεται εύκολο να προκύψουν. Η Αθήνα όμως θα διεκδικήσει, εφόσον άλλωστε η ΝΔ παραμείνει το κόμμα- μέλος του ΕΛΚ με το υψηλότερο ποσοστό, μία καλή θέση στη μοιρασιά της τράπουλας στην Κομισιόν.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει ήδη ξεκινήσει και η ονοματολογία, η οποία πηγαίνει “πακέτο” με τη συζήτηση για τον θώκο που θα δοθεί στην Ελλάδα, αλλά και με τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες και σκοπιμότητες.

Το σενάριο για παραμονή του Σχοινά

Το πρώτο σενάριο είναι φυσικά να παραμείνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που διατηρεί καλές σχέσεις με την κ. Φον ντερ Λάιεν, αν και οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου φέρονται να έχουν ψυχρανθεί από την περίοδο που δημοσιεύματα τον έφεραν ως ένα πιθανό διάδοχο του κ. Μητσοτάκη σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας λόγω της απλής αναλογικής.

Εφόσον βέβαια η κ. Φον ντερ Λάιεν επανεκλεγεί, θα επιδιώξει να κρατήσει τον κ.Σχοινά στην Κομισιόν προσφέροντας στην Ελλάδα ένα καλό “θώκο” σε παραγωγικό τομέα. Καθώς όμως είναι πιθανό η κ. Φον ντερ Λάιεν να εκλεγεί με μεγαλύτερη δυσκολία από ό,τι το 2019, δεν θα ρισκάρει να χαλάσει τις σχέσεις της με ένα κόμμα μέλος του ΕΛΚ για χατήρι ενός προσώπου.

Οι φήμες για Δένδια

Το δεύτερο όνομα που έχει αρχίσει να κυκλοφορεί είναι αυτό του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, και δη σε θέση επιτρόπου Άμυνας.

Σήμερα βεβαίως δεν υπάρχει η θέση αυτή στην Κομισιόν, ωστόσο το ενδεχόμενο να διοριστεί επίτροπος Άμυνας φέρεται να εξετάζει η κ. Φον ντερ Λάιεν. Λόγω και του πολέμου στη Ουκρανία άλλωστε στην ΕΕ θα ανοίξει ευρύτερα και η συζήτηση για την ενιαία άμυνα.

Η ελληνική κυβέρνηση μάλιστα, όπως έχει προαναγγείλει ο κ.Μητσοτάκης, θα προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την χρηματοδότηση έργων κοινής αμυντικής πολιτικής. Έργα όπως ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας κόστους 100 δισ ευρώ, ένα Iron Dome αντίστοιχο με αυτό διαθέτει το Ισραήλ, στο οποιο θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και ένα σύστημα πλωτών ραντάρ στο Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός έχει μάλιστα προαναγγείλει πρωτοβουλία ώστε το ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας να χρηματοδοτηθεί από ευρωομόλογο.

Τίθεται βεβαίως το ερώτημα, εάν η Ελλάδα πάρει την πολυπόθητη θέση επιτρόπου Άμυνας – ο οποίος μάλιστα φέρεται ότι θα είναι και αντιπρόεδρος της Κομισιόν σε μία επιλογή με σαφή συμβολισμό – γιατί να στείλει εκεί ο κ. Μητσοτάκης τον διαχρονικό δελφίνο κ. Δένδια, αλλά και γιατί να μην πήγαινε ο ίδιος.

Ούτως ή άλλως πάντως δεν είναι τόσο πιθανό η Κομισιόν να δώσει τη θέση αυτή σε μία χώρα, που θα έχει το βλέμμα προς Ανατολάς και την Τουρκία και όχι τόσο προς Βορρά και τη Ρωσία. Αλλά θεωρείται πιθανότερο το νέο αυτό “χαρτοφυλάκιο” να πάρει μία μεγάλη χώρα, πιθανότατα της κεντρικής Ευρώπης.

Οι συζητήσεις για Τζιτζικώστα

Το τρίτο όνομα που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στο γαλάζιο παρασκήνιο είναι αυτό του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος φέρεται να ενδιαφέρεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τζιτζικώστας, που εκλέγεται περιφερειάρχης από το 2014 με σαρωτικά ποσοστά και διαθέτει μάλιστα επιρροή στο χώρο της σκληρής δεξιάς, αλλά και σε εκκλησιαστικούς κύκλους, έχει επιστρατευθεί από τον κ.Μητσοτάκη στον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, η οποία κινδυνεύει στις ευρωεκλογές με διαρροές προς τα δεξιά ιδίως στη Μακεδονία.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε λοιπόν στο πλευρό του πρωθυπουργού κατά την περιοδεία του σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να βρεθεί στο πλευρό του και σήμερα, που ο κ.Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης ανάπτυξης του Μετρό. Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός την Τρίτη αναμένεται να επισκεφθεί και τη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά.

Θα αποτελέσει όμως η προεκλογική χείρα βοηθείας του κ. Τζιτζικώστα στον κ.Μητσοτάκη κατά τη “μάχη του Βορρά” και το κριτήριο του πρωθυπουργού όταν έρθει η ώρα επιλογής του νέου επιτρόπου; Μένει να φανεί μέχρι το φθινόπωρο που θα ανακοινωθεί η Κομισιόν της περιόδου 2024- 2029.

Το ενδεχόμενο για Σκυλακάκη

Το τέταρτο όνομα, που έχει αρχίσει να ακούγεται στο στρατόπεδο της ΝΔ και θεωρείται από πολλούς ως η πιθανότερη επιλογή, είναι αυτό του νυν υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρή Σκυλακάκη και δη ως επιτρόπου Ενέργειας.

Ο κ. Σκυλακάκης γνωρίζει τα ευρωπαϊκά θέματα, καθώς έχει διατελέσει ευρωβουλευτής το 2009- 2014, ενώ αποτελεί πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ.Μητσοτάκη. Και ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε φυσικά διακαώς η χώρα μας να πάρει αυτό το κρίσιμο “χαρτοφυλάκιο”, καθώς η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και στην πράσινη μετάβαση.

Οι πιθανότητες μάλιστα να διοριστεί στη θέση του επιτρόπου Ενέργειας πρόσωπο προερχόμενο από το ΕΛΚ αυξάνονται εφόσον όπως όλα δείχνουν προκρίνεται για τη θέση της αντιπροέδρου της Κομισιόν με αρμοδιότητα την πράσινη μετάβαση η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα, που ανήκει στους σοσιαλιστές. Όπως δηλαδή και στην τρέχουσα περίοδο, αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο με αντιπρόεδρο Κομισιόν για τα ενεργειακά από το σοσιαλδημοκρατικό στρατόπεδο και επίτροπο Ενέργειας από το κεντροδεξιό ή φιλελεύθερο χώρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα