Ποιοι θα αναζητήσουν λύση για την Παλαιστίνη στο Κάιρο – Η Ελλάδα θέλει να παίξει ρόλο

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή που οργανώνει ο Σίσι. Ποιοι άλλοι ηγέτες έχουν προσκληθεί. Οι θέσεις της Αθήνας.

Στη διεθνή διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Κάιρο, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για τη Μέση Ανατολή, έχει προσκληθεί και θα μεταβεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο.

Τη διάσκεψη οργανώνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σισι, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στην Παλαιστίνη και καταρχήν να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Στη διάσκεψη έχουν προσκληθεί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από χώρες της περιοχής και συγκεκριμένα Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο.

Έχουν προσκληθεί επίσης οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη πόσες και ποιες χώρες θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση Σίσι. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δήλωσε ήδη παρών, καθώς η κυβέρνηση θέλει η χώρα μας να έχει λόγο και να αποτελέσει μέρος μίας λύσης στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία και η προσπάθεια της Αθήνας να ισορροπήσει

Εξάλλου, το γεγονός ότι η Τουρκία επιχειρεί να παίξει ρόλο στην περιοχή με αφορμή τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς και να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής της Δύσης με τον αραβικό κόσμο, φαίνεται πως έχει θορυβήσει την Αθήνα.

Σημειωτέον άλλωστε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, μετά την αρχική άνευ όρων στήριξη σε Νετανιάχου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδίαζε αρχικά αύριο Πέμπτη να μετέβαινε στο Ισραήλ. Η επίσκεψη αυτή όμως ακυρώθηκε για λόγους ασφαλείας, στον απόηχο της επίθεσης στο νοσοκομείο στη Γάζα που έχει ξεσηκώσει διεθνή κατακραυγή.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι για την έκρηξη φταίει η η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να υιοθετεί αυτή την άποψη. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, κατηγορεί το Ισραήλ για ψεύδη και αναφέρει πως “η γωνία της πρόσκρουσης και η σφοδρότητα της φωτιάς αποδεικνύουν πως ήταν επίθεση από αέρος”. Σημειωτέον ότι οι ισραηλινές αρχές έσπευσαν να κατεβάσουν βίντεο που είχαν αναρτήσει ως απόδειξη των ισχυρισμών τους, όταν αποδείχθηκε πως δεν είχε τραβηχτεί την ώρα της επίθεσης.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στο Κάιρο- Η θέση της Ελλάδας

‘Οπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα μιας περαιτέρω κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης σε ολόκληρη την περιοχή και την ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής ασφάλειας στην Ε.Ε.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει επισημάνει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Η χώρα μας θέλει να δείξει επομένως ότι παραμένει πυλώνας σταθερότητας και έντιμος συνομιλητής των χωρών της περιοχής.

Τέλος, κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι η Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα