Ποιος είναι ο εχθρός της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας – Νέο βιβλίο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Πού αποδίδει ο Προκόπης Παυλόπουλος την επικυριαρχία του "οικονομικού" επί του "θεσμικού".
- 13 Δεκεμβρίου 2018 07:41
«Ένας εχθρός της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας-η επικυριαρχία του « “οικονομικού” επί του “θεσμικού”» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Προκόπη Παυλόπουλου που κυκλοφορεί – στα ελληνικά και αγγλικά- από τις εκδόσεις GUTENBERG.
Το κείμενο, εμπλουτισμένο με ορισμένες προσθήκες, αποδίδει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του 6 ετήσιου “ATHENS DEMOKRACY FORUM” με θέμα «Democracy in danger: solutions in a changing world” στις 17 Σεπτεμβρίου 2018.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, εξαπολύει επίθεση στη Σχολή του Σικάγου και τον «γεννήτορά» της Milton Friedman, τον οποίο χαρακτηρίζει «επικεφαλής της ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί μιας αποτελεσματικής δυνατότητας πλήρους «αυτορρύθμισης» της αγοράς».
«Ακριβώς εξαιτίας της συρρίκνωσης του τομέα παρέμβασης του Κράτους, μεγάλο μέρος του κενού που προκύπτει το καταλαμβάνουν, με τη δράση τους, νεοπαγείς φορείς του ιδιωτικού τομέα. Φορείς οι οποίοι, λόγω της καταγωγής τους, στερούνται οιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης. Αυτή δε η έλλειψη δημοκρατικής νομιμοποίησης είναι εκείνη που αναδεικνύει και το μέγεθος των συνεπειών της φθίνουσας πορείας του Κράτους Δικαίου. Και τούτο, διότι οι φορείς του ιδιωτικού τομέα αναλαμβάνουν έτσι την διεκπεραίωση καθηκόντων, τα οποία συνδέονται ευθέως ακόμη και με την άσκηση δημοσίας εξουσίας stricto sensu. Γεγονός που θίγει τον ίδιο τον πυρήνα του παραδοσιακού Κράτους Δικαίου και, πέραν των άλλων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ σε άλλο σημείο τονίζει με νόημα: «Η ιδιωτική πρωτοβουλία εξελίσσεται, σε μεγάλο βαθμό, πέρα και έξω από τον ρυθμιστική επιρροή δημοκρατικώς διαμορφωμένων κανόνων δικαίου κρατικής προέλευσης. Εξελίσσεται δηλαδή, και μάλιστα με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση, υπό την ρυθμιστική επιρροή ατελών κανόνων δικαίου άγνωστης και, εν πάσει περιπτώσει, μη δημοκρατικώς δομημένης προέλευσης».
«Το “ταμειακό συμφέρον” , το οποίο στα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε απλώς και μόνον δευτερογενώς, συγκεκριμένα δε ως μέσο εξυπηρέτησης του “γνήσιου” Δημοσίου Συμφέροντος, αποκτά πρωτογενή θεσμική οντότητα, αφού φθάνει να θεωρείται ως πρωταρχικός στόχος, δίχως την επίτευξη του οποίου καθίσταται, στην πράξη, ουσιαστικώς ανέφικτη η επιδίωξη των επιμέρους μορφών του “γνήσιου” Δημοσίου Συμφέροντος», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνοντας ειδικές αναφορές για τις επιπτώσεις των αυστηρών μνημονιακών προγραμμάτων στις χώρες που βρίσκονται υπό εποπτεία.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ειδικά κεφάλαια για το πεδίο του Διεθνούς Δικαίου, το πεδίο του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το ρόλο του Εθνικού Νομοθέτη και του Ευρωπαίου Νομοθέτη, του Εθνικού Δικαστή και του Ευρωπαίου Δικαστή.