Ποιος θα “μαζέψει” τον Ερντογάν;
"Διασταυρώνονται" γερμανικές και αμερικανικές κινήσεις διαμεσολάβησης, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να τροφοδοτεί το κλίμα έντασης στην ΝΑ Μεσόγειο. Τι σημαίνουν τα δύο τηλεφωνήματα του Ντόναλντ Τράμπ.
- 28 Αυγούστου 2020 06:11
Το ερώτημα του …«ποιός θα πείσει» τον Ρετζέπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την τακτική κλιμάκωσης των προκλήσεων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ανακύπτει μετά την εικόνα ολοκληρωμένης παρέμβαση των ΗΠΑ, που ανέδειξε η είδηση για το διπλό τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τράμπ, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ότι ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αφού πρώτα είχε μιλήσει με τον Ρετζέπ Ερντογάν, «αναβαθμίζει» την ένταση της αμερικανικής παρέμβασης, που έπεται χρονικά μόλις ένα 24ωρο από την παρέμβαση της Γερμανίας, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Χάϊκο Μάας.
Παρόλα αυτά δεν έχουν ακόμη φανεί έμπρακτα «σημάδια» ότι η Άγκυρα προτίθεται να αλλάξει την τακτική της. Δηλαδή τις προσπάθειες «μαρκαρίσματος» θαλάσσιων περιοχών όπου η Τουρκία εγείρει αξιώσεις, στις οποίες εντάσσει και τις κινήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η νέα τουρκική NAVTEX που άμεσα απαντήθηκε από ελληνικής πλευράς. Την ίδια στιγμή η σώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην ΝΑ Μεσόγειο, συντηρεί το σκηνικό έντασης.
Η παρέμβαση Τραμπ
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να υπάρχει ικανοποίηση για την εικόνα πιο δυναμικής εισόδου του αμερικανού προέδρου στην διαδικασία των διαμεσολαβήσεων με την Άγκυρα. Αυτό παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή η φιλική σχέση που υπάρχει ανάμεσα στον Ντόναλντ Τράμπ και τον Ρετζέπ Ερντογάν. Στην κυβέρνηση φαίνεται να θεωρούν ότι ο ρόλος του αμερικανού προέδρου στην παρούσα φάση κινείται στην κατεύθυνση του «να λογικευθεί» ο Ερντογάν. Εκτιμούν ότι η ειδική σχέση τους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου άλλωστε υπάρχει η αίσθηση – μετά τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ Τράμπ και Μητσοτάκη – ότι το μήνυμα της ανάγκης να «πέσουν οι τόνοι» στην Ν.Α Μεσόγειο «ακούστηκε» περισσότερο στην Τουρκία.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες από ελληνικής πλευράς έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επικοινωνία για το θέμα με τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τράμπ στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάϊντεν. Μια προοπτική που πιθανολογείται ότι ώθησε ακόμη περισσότερο τον Ντ.Τράμπ να ενεργοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και την παράμετρο της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.
Πάντως παρά την έντονη αμερικανική παρεμβατικότητα εντύπωση προκαλεί η εμμονή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γένς Στολτεμπεργκ, που δεν φαίνεται να μετακινείται από λογικές που «κλίνουν» περισσότερο προς την αντίληψη των ίσων αποστάσεων. Ο γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου παραμένει στην δήλωσή του περί του ότι Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να λειτουργήσουν «στο πνεύμα της συμμαχίας».
Διαμεσολαβητές
Ένα ερώτημα όμως προκύπτει από την έλευση του αμερικανικού παράγοντα στο προσκήνιο , στο ανώτερο δυνατό επίπεδο: Τι σημαίνει αυτό για την γερμανική διαμεσολάβηση που πρόσφατα εξελίχθηκε με την επίσκεψη του γερμανού ΥΠΕΞ Χάϊκο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα.; Οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι δεν αλλάζουν τα βασικά δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να είναι ο βασικός μοχλός για την διπλωματική κινητικότητα στην ελληνοτουρκική κρίση. Αυτή διαφαίνεται πως είναι και βούληση που υπάρχει «πέρα από τον Ατλαντικό», αφού οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προτρέπουν την Τουρκία πρωτίστως αλλά και την Ελλάδα, να συνεργαστούν με την Ε.Ε για μια πορεία εξομάλυνσης των πραγμάτων. ‘
Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε επιδιώκει να κάμψει την τουρκική προκλητικότητα, παραμένει ανοιχτό. Ιδίως από την στιγμή που είναι εμφανής ο δισταγμός να «μπουν στο τραπέζι» οι κυρώσεις – κυρίως οι οικονομικές- προς την Άγκυρα. Κάτι που καταγράφεται και στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο. Εκεί όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε για ζητήματα ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ θα αναζητηθούν οι εναλλακτικές λύσεις που για την αντιμετώπιση των τουρκικών πρακτικών. Πλην όμως δεν πρόκειται να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα.
Το μέτρο πίεσης το οποίο προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι να μείνει ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στην ΝΑ Μεσόγειο.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr