Πολάκης, ο “διαγραμμένος” πρωταγωνιστής του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Παύλος Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Υπό το βλέμμα του Στέφανου Κασσελάκη ο βουλευτής Χανίων απειλεί τα στελέχη που υποστήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Η διαγραφή του Παύλου Πολάκη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται «εφαλτήριο» για τον βουλευτή Χανίων. Υπό το βλέμμα του Στέφανου Κασσελάκη όχι απλά δεν περιθωριοποιείται ο πολιτικός του λόγος, αντιθέτως αυτό-αναγορεύεται σε παράγοντα των εσωκομματικών εξελίξεων, μάλιστα ως βασικός πολέμιος των υποστηρικτών του Αλέξη Τσίπρα!

Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Παύλος Πολάκης με ανάρτησή του στα social media βάλει ευθέως κατά 2 μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Της Όλγας Γεροβασίλη και του Κώστα Ζαχαριάδη που με δημόσιες δηλώσεις τους ζήτησαν την ολοκλήρωση της διαγραφής του από το κόμμα.

Με αμφότερους να επικαλούνται τόσο τον κίνδυνο γελοιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ όσο και την μετεξέλιξή του σε ένα κόμμα δίχως κυβερνητική προοπτική εφόσον ενστερνιστεί τον πολιτικό λόγο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Η αντεπίθεση Πολάκη

Ο Παύλος Πολάκης, με το γνωστό του ύφος, καλεί τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να πάρουν μία ζακετούλα» γιατί «θα έχει κρύο τον Οκτώβρη». Εννοώντας προφανώς τις συνεδριακές διαδικασίες που ΣΥΡΙΖΑ που έχουν οριστεί για τις αρχές του συγκεκριμένου μήνα. Άλλωστε ο βουλευτής Χανίων έχει δηλώσει πως στο συνέδριο θα κριθεί και το θέμα της διαγραφής του. Επισημαίνοντας σε προηγούμενη ανάρτησή του πως «μόνον ο λαός διαγράφει».

Αυτά ενώ ήδη εμφανίστηκε κείμενο υποστήριξης στον Παύλο Πολάκη, 5 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ (Θανάσης Οικονόμου, Μάρκος Χατζησάββας, Λεωνίδας Μπεχράκης, Μαύρα Σαραντοπούλου, Μιχάλης Γιαπιτζής). Εκεί επισημαίνεται πως η διαγραφή Πολάκη «μόνο κακούς οιωνούς επιφυλάσσει για την πορεία του κόμματος, ενώ πλέον παίρνει διαστάσεις πάνδημης απαίτησης η άμεση αναίρεσή της».

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι και τα 5 στελέχη είχαν καταγραφεί στους υποστηρικτές και του Στέφανου Κασσελάκη. Στοιχείο άλλωστε που προκύπτει και από το κείμενο αφού γίνεται λόγος για «σχέδιο υπονόμευσης και ροκανίσματος της νέας ηγεσίας περνάει μέσα από τη διασπορά αισθημάτων απογοήτευσης ανάμεσα στη βάση που στήριξε τον νέο πρόεδρο και που είναι φορέας της ελπίδας για ένα νέο κόμμα».

Παρακολουθεί ο Κασσελάκης

Όσον αφορά την Κουμουνδούρου, είναι σαφές από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά την ανακοίνωση της διαγραφής Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα έχει αρχίσει να … «τα μαζεύει». Προφανής αιτία η αντίδραση που υπήρξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους οπαδούς του βουλευτή Χανίων, ενώ φάνηκε ότι σε σημαντικό βαθμό αυτοί ταυτίζονται με όσους στηρίζουν την προεδρία του Στέφανου Κασσελάκη.

Η κατάσταση είναι τέτοια που να μην μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και η …αναίρεση της διαγραφής του Παύλου Πολάκη. Μάλιστα για το θέμα αυτό ρωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά. Στην απάντησή της σημείωσε ότι «το να ακούγονται αυτές οι πληροφορίες και αυτά τα σενάρια, δεν μπορώ να κατανοήσω από πού προέρχονται, αν είναι δημοσιογραφικές πληροφορίες ή αν κάποιοι τα διακινούν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα».

Προφανώς στην τελευταία φράση της εκπροσώπου Τύπου βρίσκεται και η ουσία του πράγματος, μια και το αν ο Π. Πολάκης θα παραμείνει εκτός Κ.Ο. είναι πιθανότατα θέμα χρόνου. Επίσης, να σημειωθεί ότι η Βούλα Κεχαγιά μνημόνευσε ως παρεμφερή την περίπτωση της διαγραφής του Παναγιώτη Κουρουμπλή από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υπάρξει αίτημα για παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ενδιαφέρον καταγράφεται και η θέση του Σωκράτη Φάμελου. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του, το Σαββατοκύριακο εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να παραπεμφθεί στην επιτροπή Δεοντολογίας.

Χθες όμως στην ομιλία του στη Βουλή και σε νομοσχέδιο για την υγεία, δίχως να προκληθεί από κάποια πτέρυγα της Βουλής, ανέφερε αυτόβουλα πως «η θέση εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του Παύλου Πολάκη δεν αναιρεί την πολιτική κριτική, που ορθώς είχε κάνει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ταυτόχρονα την καταστροφική πολιτική με τα σκάνδαλα που αποκάλυψε».

Δυσδιάκριτα όρια

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν είναι σαφές πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Παύλο Πολάκη. Δύο πρόσωπα που μοιράζονται κοινή πολιτική προσέγγιση για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, με έμφαση στην άρνηση της προοπτικής του σχεδίου συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων.

Ταυτοχρόνως, όμως, δύο πόλους με έντονο «ΕΓΩ» και ερείσματα στην ίδια μερίδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρέχουσα συγκυρία είναι, επίσης, δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ της ανοχής ή της σύμπνοιας της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την έντονη δραστηριότητα του Παύλου Πολάκη που αναμένεται να κορυφωθεί ως το συνέδριο του κόμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα