Πολύπλευρες πιέσεις στον Ερντογάν – Ψυχραιμία στην Ελλάδα
Σταθερή η κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ θα λειτουργήσει σήμερα ως τζαμί η Αγία Σοφία. «Σύννεφα» για τον τούρκο πρόεδρο στην Ε.Ε «βλέπει» η κυβέρνηση.
- 24 Ιουλίου 2020 06:05
«Ψυχραιμία και ετοιμότητα» το δίπτυχο αυτό που ανέφερε χθες ο Στέλιος Πέτσας παραμένει ο γνώμονας της κυβέρνησης, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχύ η τουρκική NAVTEX για σεισμολογικές έρευνες με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Σήμερα η τεταμένη κατάσταση στα ελληνοτουρκικά θα συνδυαστεί με το άνοιγμα των πυλών της Αγίας Σοφίας για την λειτουργία της ως τζαμί, με μουσουλμανική προσευχή. Μια υπόθεση πάντως που – σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις – δεν φαίνεται να απέδωσε στον Ερντογάν, την «ένεση δημοτικότητας» που αναζητούσε στο εσωτερικό της χώρας του.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν σε καθεστώς ετοιμότητας για οποιαδήποτε μεταβολή των δεδομένων στο Ν.Α Αιγαίο και με εκφρασμένη την πολιτική βούληση για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θέση που βρίσκει σύμφωνη εκτός από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, όπως έδειξαν οι χθεσινές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Αλλάζουν τα πράγματα για την Τουρκία στην Ε.Ε
Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται πώς εκτιμούν πως όσα κάνει τώρα η Τουρκία, θα τα … «βρει μπροστά της» το φθινόπωρο αφού ενισχύουν το ήδη βαρύ κλίμα που υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την συμπεριφορά της. Πρωτίστως φυσικά της Γαλλίας αλλά όχι μόνον της Γαλλίας.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως το κλίμα έχει αλλάξει για την Τουρκία μετά το επεισόδιο που υπήρξε τον Ιούνιο όταν τουρκικές φρεγάτες απείλησαν γαλλικό πλοίο που πραγματοποιούσε έλεγχο σε φορτηγό πλοίο για την αποστολή όπλων στην Λιβύη στο πλαίσιο επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Έτσι παρότι η Τουρκία διατηρεί ανοιχτούς διαύλους συνομιλιών με την Γερμανία οι συσχετισμοί αλλάζουν συνεχώς σε βάρος της.
Την θέση αυτή εξέφρασε άλλωστε με χαρακτηριστικό τρόπο με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ντόρα Μπακογιάννη. Ανέφερε πως «η διαγωγή της Τουρκίας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού θα τεθεί στο τραπέζι της Ευρώπης. Οι κυρώσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ελληνικές κόκκινες γραμμές για την Τουρκία έχουν διαμορφωθεί. Για την Ευρώπη όμως, διαμορφώνονται αυτή την στιγμή. Υπάρχει ωρίμανση στην Ευρώπη σε αυτές τις θέσεις».
Επικριτικός για την Τουρκία ο διεθνής παράγοντας
Θετικά δείχνει να αποτιμά η κυβέρνηση και την παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, παρότι συνεχίζει να προβληματίζει η χρήση λέξεων με διπλή ανάγνωση από το Στέιτ Ντηπάρτμεντ σχετικά με το καθεστώς στην περιοχή για την οποία εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX. Πάντως οι δύο σχεδόν απανωτές ανακοινώσεις της αμερικανικής διπλωματίας, σε συνδυασμό με την αποφασιστική παρέμβαση του Εμμανουέλ Μακρόν αλλά και τα μηνύματα που έχει δώσει η Γερμανια θεωρούνται σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για την όξυνση της τουρκικής δραστηριότητας.
Στον ίδιο «παρανομαστή» συνυπολογίζεται και η στάση της Ρωσίας. Παρότι Ρωσία και Τουρκία είχαν επαφές για τις εξελίξεις στην Λιβύη, η σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας απέναντι στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία το τελευταίο διάστημα, θεωρείται βέβαιο ότι δεν έχει την επιδοκιμασία της Μόσχας. Έτσι ο Ερντογάν έχει να συνυπολογίσει και αυτόν τον παράγοντα.
Στα παραπάνω προστίθεται και η αναστροφή του κλίματος στην Λιβύη όπου η Τουρκία πλέον δεν είναι ο μόνος«παίκτης» στην σκακιέρα των επιχειρησιακών εξελίξεων μετά την πιο ενεργή εμπλοκή της Αιγύπτου. Μάλιστα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άλ Σισι είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την Εθνική Γιορτή της Αιγύπτου. Στην συνομιλία τους επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο.
Χαμηλοί τόνοι και στο εσωτερικό
Από την πλευρά της κυβέρνησης διατηρούνται χαμηλοί τόνοι και προς το εσωτερικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις πρώτες συναντήσεις τους με πολιτικούς αρχηγούς, κυρίως με τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά ανέφερε πως «ο γόνιμος διάλογος και η συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αποτελούν σταθερή επιδίωξη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το κλίμα αυτό, παρά τις επιμέρους διαφορές, αποτυπώθηκε και στις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια των συναντήσεων». Η φράσεις που χρησιμοποιήθηκαν δείχνουν ότι η κυβέρνηση αποτιμά ως επαρκές το επίπεδο συναίνεσης που έχει επιτευχθεί σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται, ιδίως μάλιστα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η τακτική της κυβέρνησης σε επίπεδο ανακοινώσεων θα παραμείνει η ίδια σχετικά με την έκταση που προτίθεται να δώσει στο όλο θέμα της τουρκικής NAVTEX αφού στην γειτονική χώρα το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί καν θέμα επικαιρότητας. Ως εκ τούτου φαίνεται να έχει περιορισμένο ρόλο στις όποιες αναζητήσεις του Ερντογάν για αύξηση της δημοτικότητάς του.