Πολυτεχνείο: Ξύλο στο ΚΚΕ γιατί εξέθεσε τον Χρυσοχοΐδη
Το γεγονός ότι το ΠΑΜΕ διαδήλωσε με αποστάσεις και μάσκες δημιούργησε πρόβλημα στην κυβέρνηση και εξ αριστερών και εκ δεξιών και η απάντηση ήταν η άγρια καταστολή.
- 18 Νοεμβρίου 2020 06:03
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθετε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούσαν παρέμβαση στην αμερικανική πρεσβεία, φορώντας μάσκες, τηρώντας αποστάσεις και εκθέτοντας πανηγυρικά την ΕΛΑΣ, οι άνδρες της οποίας καταπατούσαν αντιθέτως κάθε υγειονομικό μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό.
Το γεγονός ότι το ΚΚΕ έπαιξε με τα όρια της απαγόρευσης, θέλοντας να την ακυρώσει στην πράξη και στο δρόμο, προκάλεσε αίσθηση και έφερε ξανά τα κόμματα της αριστεράς πιο κοντά. Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε δηλώσεις στην Αυγή, το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ! Προκάλεσε επίσης ανησυχία στην κυβέρνηση για τις συνέπειες εξ αριστερών, δεδομένου ότι θα λειτουργήσει ως πρότυπο για μελλοντικές διαδηλώσεις στην εποχή του κορονοϊού.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε όμως να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες εκ δεξιών. Χαρακτηριστικά, την ώρα της παρέμβασης- διαδήλωσης του ΚΚΕ ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος άφηνε αιχμές κατά της Αστυνομίας (ΣΚΑΪ) και ζητούσε την κεφαλή στελεχών της ΕΛΑΣ επί πίνακι.
Αλλά και σαμαρικά στελέχη στο παρασκήνιο μουρμούριζαν για την κυβέρνηση, ότι δεν τολμά να τα βάλει με το ΚΚΕ, ενώ και στην καρδιά της κυβέρνησης υπήρχαν απόψεις πως έπρεπε επιτέλους να υπάρξει σύγκρουση με την αριστερά και “φρένο” στις διαδηλώσεις γενικότερα. Στο στόχαστρο βρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Έτσι ενώ αρχικά η γραμμή της κυβέρνησης ήταν πως διαδηλώσεις επί της ουσίας δεν έγιναν πλην “μίας χούφτας γραφικών”, η καταστολή δεν άργησε, προφανώς αφού μεσολάβησε συγκεκριμένη πολιτική εντολή.
Αν και τηρούνταν αυστηρά τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, η Αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και αύρες τους συγκεντρωμένους και προσήγαγε στελέχη του ΚΚΕ, με το πρόσχημα της απαγόρευσης συναθροίσεων.
Ειδικότερα, όταν μέλη του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στην Πανεπιστημίου, προκειμένου να διαδηλώσουν και πάλι με τήρηση όλων των αποστάσεων, η Αστυνομία προέβη σε βιαιότητες σε βάρος ακόμη και βουλευτών, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, ενώ προχώρησαν και σε πέντε προσαγωγές στελεχών του ΚΚΕ παρουσία του γγ του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.
Συγκέντρωση έξω από το Πολυτεχνείο, απ’ όπου ξεκίνησε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία πραγματοποίησε εν τω μεταξύ και ολιγομελής αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ 25 με επικεφαλής τον Γιάννη Βαρουφακη.
Ωστόσο, η αστυνομία σταμάτησε την αντιπροσωπεία λίγα μέτρα από την πρεσβεία, με αποτελεσμα οι βουλευτές να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία. Το θέαμα των επτά βουλευτών να κάθονται οκλαδόν τηρώντας αποστάσεις, ενώ πίσω τους στέκονταν δεκάδες άνδρες και γυναίκες της ΕΛΑΣ ο ενας δίπλα στον άλλον, προκάλεσε σχόλια.
Η κυβερνητική γραμμή εν συνεχεία άλλαξε, εστιάζοντας πλέον στο επιχείρημα ότι δεν εξαιρείται κανείς, ούτε η αριστερά, ούτε το ΚΚΕ, από την εφαρμογή του νόμου.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πλευρά του κατηγόρησε το ΚΚΕ (και δικαιολογήθηκε έτσι για το γεγονός ότι οι διαδηλωτές “έπιασαν στον ύπνο” την ΕΛΑΣ το πρωί) ότι χρησιμοποίησε “παραπλανητικά SMS” για να συγκεντρώσει περίπου 200 άτομα στην πρεσβεία των ΗΠΑ και υποστήριξε ότι 1.500 άτομα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και επιχείρησαν πορεία.
Ο δε κ. Χρυσοχοΐδης το βράδυ (ΣΚΑΪ) δήλωσε ότι “δεν απαγορεύτηκαν οι πολιτικές εκδηλώσεις, απαγορεύτηκαν οι πορείες και οι συναθροίσεις”, χωρίς να διευκρινίζει πως θα γινόταν πολιτική εκδήλωση χωρίς συμμετέχοντες, είπε ότι θα πρέπει “να τελειώνει αυτή η υπόθεση με τις διαδηλώσεις, οι οποίες καταλύουν και καταργούν πλήρως την κοινωνική ζωή” και προανήγγειλε ότι δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου, αν και υποτίθεται ότι το lockdown καταρχάς έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.