Politico: Μητσοτάκης αντί Φον ντερ Λάιεν, το σχέδιο Μισέλ για την Κομισιόν

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Alexandros Michailidis / European Council / SOOC

Αντιδράσεις και διαψεύσεις έχει προκαλέσει δημοσίευμα του Politico, το οποίο κάνει λόγο για «σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να καταστρέψει πολιτικά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διορίζοντας στη θέση της τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Στο σχέδιο της πολιτικής «εξόντωσης» που έχει εκπονήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιμένει το Politico εμπλέκοντας αυτή τη φορά και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε εκτενές δημοσίευμά του, το βράδυ της Πέμπτης, (το οποίο διαψεύδεται από την πλευρά του Σαρλ Μισέλ), επικαλούμενο πέντε Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προωθεί στις συνομιλίες που έχει με τους ηγέτες της ΕΕ την ιδέα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει τη θέση της Φον ντερ Λάιεν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, πρόκειται για ακόμη μία «απέλπιδα προσπάθεια» του Μισέλ να «ρίξει» την Φον ντερ Λάιεν.

«Ο Μισέλ έχει ένα κουτί με μπανανόφλουδες για να γλιστρήσει η φον ντερ Λάιεν, και το αδειάζει» δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Στην καλύτερη περίπτωση αυτό δημιουργεί ενόχληση, στη χειρότερη περίπτωση είναι αποσταθεροποιητικό».

Σύμφωνα με το Politico, ο Μισέλ υπονοεί στις συζητήσεις του ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen θα μπορούσε να είναι καλύτερη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας António Costa, ο οποίος είναι συμπαθής στη φον ντερ Λάιεν και το όνομά του ακούγεται όλο και πιο έντονα για την κορυφαία θέση.

Ο Μισέλ είναι υπεύθυνος για την προώθηση μιας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών για τον διορισμό των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Τις ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, προέκυψε συναίνεση μεταξύ των 27 αρχηγών – κρατών και κυβερνήσεων ότι η φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να εκτίσει δεύτερη θητεία και ότι ο Κόστα θα πρέπει να είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η καλή προσωπική σχέση μεταξύ των δύο βοήθησε στην οικοδόμηση της συναίνεσης γύρω από το δίδυμο, ιδίως μετά την εσωτερική διαμάχη μεταξύ Μισέλ και φον ντερ Λάιεν.

Παρά ταύτα, ο Μισέλ συνεχίζει να προτείνει εναλλακτικές λύσεις αντί της φον ντερ Λάιεν στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες του με τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως επισημαίνει το Politico, έχει επανειλημμένα αποκλείσει ότι επιδιώκει μια θέση εργασίας στις Βρυξέλλες.

Διαψεύδει η πλευρά του Σαρλ Μισέλ

Λίγη ώρα μετά το δημοσίευμα, η Ecaterina Casinge, εκπρόσωπος του Μισέλ, έσπευσε να κάνει λόγο για fake news.

«Για άλλη μια φορά, πρόκειται για ψεύτικες ειδήσεις και ψέματα. Ο πρόεδρος έχει συμβουλευτεί όλους τους ηγέτες ξεχωριστά για τη διαδικασία επιλογής [των] κορυφαίων θέσεων εργασίας. Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα ονόματα από τον πρόεδρο σε αυτό το στάδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Politico.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα