Politico: Πώς οι αδελφές Καϊλή κατάφεραν να συνδέσουν το λόμπινγκ με την πολιτική
Η στήριξη της Μανταλένας Καϊλή στην αδερφή της ξεπερνάει την αδελφική πίστη αναφέρει σε άρθρο του το Politico και αναλύει πώς οι δρόμοι τους και τα συμφέροντά τους διασταυρώθηκαν τα τελευταία χρόνια.
- 22 Δεκεμβρίου 2022 12:40
Την ώρα που η Εύα Καϊλή απολογείται ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο QatarGate και σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη, το Politico με εκτενές ρεπορτάζ του ρίχνει φως στη δράση της ευρωβουλεύτριας και της αδερφής της Μανταλένας Καϊλή.
Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο, όταν η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη για το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που “έσκασε” σαν βόμβα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο άτομο που έσπευσε να την υπερασπιστεί ήταν η αδερφή της, η οποία δήλωνε τότε πως δεν μπορεί να πιστέψει τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Εύα Καϊλή.
Αυτό από μόνο του δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσει, ωστόσο οι δεσμοί μεταξύ των δύο γυναικών φαίνεται να ξεπερνούν την απλή αδελφική πίστη, σύμφωνα με το άρθρο.
Όσο η Εύα Καϊλή έχτιζε την καριέρα της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ίδια στιγμή η Μανταλένα Καϊλή ίδρυε μία εταιρεία πολλαπλών σκοπών – τη Made Group– οι στόχοι της οποίας επικαλύπτοντας με την καριέρα της Ευρωβουλευτή. Όσο η Εύα Καϊλή ανέβαινε στην πολιτική, τόσο “άνοιγαν τα φτερά” της Made Group.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, σύμφωνα με το Politico, όταν οι δραστηριότητες της Made Group διασταυρώθηκαν με τα πολιτικά συμφέροντας της Εύας Καϊλή στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας. “Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα κρυπτονομίσματα, το Made Group της Μανταλένας Καϊλή το 2018 δημιούργησε μια ‘μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία’ με την ονομασία ELONtech, η οποία επικεντρώθηκε επίσης στους ίδιους τομείς”, αναφέρεται στο άρθρο.
Υιοθετώντας το σχόλιο του γνωστού αμερικανού οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί και χαρακτηρίζοντας την Εύα Καϊλή “αρχιμαζορέτα των κρυπτονομισμάτων“, το Politico προς επίρρωση των επιχειρημάτων του στέκεται στις προσπάθειες της ευρωβουλεύτριας που με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) -της οποίας προήδρευε τότε η Εύα Καϊλή- εγκαινίασε το Κέντρο της για την Τεχνητή Νοημοσύνη τον Δεκέμβριο του 2019.
Η ELONtech αποδείχθηκε τότε ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδελφές να έχουν πλήρως εμπλακεί, όπως επίσης και το κοινοβουλευτικό επιτελείο της Εύας Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή διετέλεσε διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος.
Ένας από τους συντάκτες της ELONtech, ο Δημήτρης Τζανιδάκης, εμφανίζεται επίσης στη λίστα των βοηθών της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ο ανώτερος νομικός σύμβουλος της ELONtech Αλέξανδρος Σπυρίδωνος εμφανίζεται στην ίδια λίστα κοινοβουλευτικών βοηθών ως πάροχος υπηρεσιών, σύμφωνα με το Politico.
Αναφορά γίνεται επίσης στο ότι το 2020 η Εύα Καϊλή ίδρυσε μία διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για τη STOA, με το διοικητικό συμβούλιο να περιλαμβάνει έναν εκπρόσωπο της ELONTech και έναν από το Qatar Foundation, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου που στηρίζει την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.
Σύμφωνα με το Politico, οι δραστηριότητες της ELONtech είναι περιορισμένες, ενώ αυτοπροβάλλεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των οργανισμών πίεσης της ΕΕ από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία του blockchain. Έκτοτε όμως εξαφανίστηκε από το μητρώο. Παράλληλα, η μητρική της Made Group δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμούς, όμως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε τη στήριξή της.
Ο ιστότοπος της ELONtech μάλιστα “κατέβηκε” στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όμως επανήλθε, αλλά τα ονόματα όλων των στελεχών του έχουν αφαιρεθεί. Η τελευταία εκδήλωση της ELONtech, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με οικοδέσποινα την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πλέον, οι κινήσεις της ELONtech επανεξετάζονται από τη STOA προκειμένου να διασφαλιστούν ότι όλα έγιναν νόμιμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε συνεργάτης ευρωβουλευτή που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με όσα είπε στο Politico ο ευρωβουλευτής, Κρίστιαν Έλερ, που ανέλαβε την προεδρία της επιτροπής αυτής τον Μάρτιο του 2022, είναι αμφίβολο αν η πρόταση να συμπεριληφθεί ως μέλος ειδικός από την ELONtech συζητήθηκε ξεχωριστά.
#keep_calm & #vote_sister
Στο εκτενές άρθρο του το Politico εστιάζει και στη στήριξη που έδειχνε η μία αδελφή στην άλλη, με πιο χαρακτηριστικό τα hashtag “«#keep_calm & #vote_sister” που επινόησε η Μανταλένα Καϊλή κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Εύας Καϊλή στο ΕΚ το 2014.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο αδελφές εθεάθησαν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις τεχνολογίας και η μία είχε συμμετάσχει στα πρότζεκτ της άλλης. Η ομάδα λόμπι Industry Commons, της οποίας η Μανταλένα Καϊλή βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως “επικεφαλής πολιτικός σύμβουλος και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδερφής της, Ελληνίδας ευρωβουλευτής Εύας Καϊλή“, αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη περιγραφή αφαιρέθηκε από τον ιστότοπο της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.
Η Μανταλένα Καϊλή είπε στο Politico ότι εργαζόταν για την Εύα Καϊλή «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα με συγκεκριμένο συμβόλαιο που όπως είπε «επιτρεπόταν στους ευρωβουλευτές». Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει γιατί το όνομά της δεν περιλαμβάνεται -και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ- στη λίστα συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η παράλληλη δράση της Εύας και της Μανταλένας Καϊλή
Περιγράφοντας την κοινή πορεία της Εύας και της Μανταλένας Καϊλή, το Politico υπενθυμίζει πως η πρώτη εκλέχθηκε πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο το 2014 με το κόμμας Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), ενώ τον Οκτώβριο του 2017 έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της STOA, θέση την οποία κατείχε μέχρι τον Μάρτιο του 2022.
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017, ξεκίνησε το Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή ήταν εισηγμένη ως αποκλειστική διαχειρίστρια και συνιδρυτής της εταιρείας μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Κανάκη συμπεριλήφθηκε επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειριστής της Estate Aria Properties, μιας κτηματομεσιτικής επιχείρησης που ιδρύθηκε από την Εύα Καϊλή και τον συνεργάτη της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν βοηθός του ευρωβουλευτή, Αντρέα Κοτζολίνο.
Τα επόμενα χρόνια μετά το 2017, η Made Group συμμετείχε σε πολλά ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από το Horizon 2020 – κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την εύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για τις επικοινωνίες, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020, όπως αναφέρει το Politico.
Η Made Group υποστήριξε επίσης το Communications for Girls Coding, ένα έργο του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε μια εκδήλωση παρουσίασης αποτελεσμάτων τον Οκτώβριο του 2017.
Το 2020, η Made Group επιλέχθηκε επίσης για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS -μέρος ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Horizon 2020 που επιδίωκε να ενσωματώσει την τέχνη και την τεχνολογία. Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάζεται «τέχνη και το ψηφιακό», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο Politico άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Αυτό το άτομο πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.
Μιλώντας στο Politico, πάντως Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την έκταση της επικάλυψης μεταξύ της Made Group και του έργου που έκανε η αδελφή της στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως “είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας“.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις