Πολιτικές αντιδράσεις για τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους

Διαβάζεται σε 5'
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Να διερευνηθούν οι συνθήκες του εγκλήματος, ζητούν πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, στον απόηχο της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύρους.

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων -και όχι μόνο- έφερε η αδιανόητη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, όπου μια 28χρονη κοπέλα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύντροφό της και μάλιστα, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής.

Για το περιστατικό μάλιστα έχει γίνει ήδη εισαγγελική παρέμβαση και από την ηγεσία της ΓΑΔΑ έχει διαταχθεί ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες στους χειρισμούς αστυνομικών.

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε το ΚΚΕ, όπου σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους ότι μια 28χρονη γυναίκα δολοφονείται από πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από ένα Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία. Επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον “Γολγοθά” που συχνά αντιμετωπίζουν γυναίκες σε παρόμοια περιστατικά, από την αστυνομική αυθαιρεσία και αδιαφορία, ακόμη και για στοιχειώδη μέτρα προστασίας, όπως η συνοδεία ενός περιπολικού, μέχρι τις χρονοβόρες πολυδάπανες νομικές διαδικασίες και τις τραγικές ελλείψεις σε συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση της ΝΔ να διαφημίζει μέτρα, όπως το panic button, που είναι ανεπαρκή, αφήνοντας τις γυναίκες απροστάτευτες ακόμα και με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Αποτελεί δε διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που λογαριάζουν ως “κόστος” τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης κοινωνικής προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία».

«Απαιτείται να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένων των ευθυνών των αστυνομικών αρχών» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η Νέα Αριστερά ζητά πολιτικές αντιμετώπισης

Μέτρα για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας και κακοποίησης ζητά η Νέα Αριστερά να ληφθούν με αφορμή «την πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024» που συνέβη «σε απόσταση 100 μέτρων από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, στο οποίο η 28χρονη γυναίκα είχε μεταβεί για να καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της».

«Για μια ακόμη φορά η αστυνομία φαίνεται να αποτυγχάνει στην αξιολόγηση του κινδύνου και στην προστασία της καταγγέλλουσας γυναίκας, κρατώντας ρόλο παρατηρητή και αφήνοντας τη γυναίκα μόνη στη συνάντηση με τον δολοφόνο της», αναφέρει η Νέα Αριστερά, τονίζοντας ότι «κανένα panic button δεν αρκεί για να προστατεύσει τις γυναίκες από την έμφυλη βία και την ακραία εκδοχή της, τη γυναικοκτονία».

Σημειώνει ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτικές που θα στοχεύουν τόσο στην προστασία των γυναικών όσο και στην πρόληψη και τη διαπαιδαγώγηση και ζητά «για μια ακόμη φορά» από την κυβέρνηση, «να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτού του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου».

Συγκεκριμένα, η Νέα Αριστερά ζητά την υλοποίηση των εξής πολιτικών:

  • Ποινική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία τώρα.
  • Άμεση υλοποίηση των 52 κατεπειγουσών και επειγουσών συστάσεων της GREVIO (Επιτροπή Συμβουλίου της Ευρώπης) για τη βία κατά των γυναικών, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
  • Σαφές και δεσμευτικό πρωτόκολλο αξιολόγησης κινδύνου από την αστυνομία την ώρα της καταγγελίας.
  • Περισσότερες δομές προστασίας και φιλοξενίας των γυναικών που καταγγέλλουν έμφυλη βία.
  • Πολιτικές πρόληψης, με υποχρεωτική συμπεριληπτική σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία και μόνιμα θεματικά εργαστήρια με έμφαση στην έμφυλη βία και την έμφυλη ισότητα.
  • Ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη στις καταγγέλλουσες.
  • Υιοθέτηση όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών και των καλών πρακτικών για τον μη επανατραυματισμό των θυμάτων κατά τη δικαστική διαδικασία.

Πλεύση Ελευθερίας: Η κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες

H επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε για 14η φορά στον Πρωθυπουργό Επίκαιρη Ερώτηση για τα ζητήματα έμφυλης βίας, κακοποίησης γυναικών και γυναικοκτονιών.

Όπως αναφέρει: «Ζητώ να πληροφορηθώ από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν πρόκειται επιτέλους η Κυβέρνηση να ποινικοποιήσει τη γυναικοκτονία ως αυτοτελές έγκλημα και μάλιστα κακούργημα.

Είναι επιβεβλημένο να προβεί σε τέτοια πρωτοβουλία μια Κυβέρνηση, εάν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να προστατεύσει πραγματικά τα θύματα κακοποίησης και τελικά τα θύματα γυναικοκτονίας.

Ο κ. Μητσοτάκης όπως προκύπτει δεν θα έρθει ούτε αυτή την Παρασκευή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις και νομίζω καταγράψει ρεκόρ απουσίας Πρωθυπουργού από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο».

Χρηστίδης: Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της αβοήθητη, λίγα μέτρα από το Α.Τ.

Για τη γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγίας Αναργύρους τοποθετήθηκε και ο Παύλος Χρηστίδης, Βουλευτής Νοτίου Τομέα και υπεύθυνος ΚΤΕ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

«Για άλλη μια φορά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη δολοφονία μιας νέας κοπέλας από τον πρώην σύντροφό της. Και μάλιστα μια γυναικοκτονια που διεπράχθη μόλις λίγα μέτρα από το ΑΤ που είχε πάει για να τον καταγγείλει.

Ακόμη μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της βίαια και άδικα, αβοήθητη. Κάθε φορά η καρδιά μας συγκλονίζεται, κάθε φορά αναρωτιόμαστε “μέχρι πότε”;

Τα λόγια πια είναι φτωχά. Είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε τη σιωπή, στην προσπάθεια να εξαλείψουμε τη βία από την κοινωνία μας, μα ακόμα πιο σημαντικό, μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να στηρίξουμε κάθε άνθρωπο που την υφίσταται.

Η ώρα για ουσιαστικές δράσεις έχει έρθει από καιρό και δυστυχώς ολοένα και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες αυτής της ανάγκης».

Σακελλαρίδης: “Έκθετοι ΕΛ.ΑΣ και Χρυσοχοΐδης, να δώσουν απαντήσεις”

“Ζήτησε προστασία, ζήτησε περιπολικό για να την μεταφέρει σπίτι της και δεν της δόθηκε”, αναφέρει ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σχετικά με τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους.

Εν συνεχεία, καλεί “Ελληνική Αστυνομία και Χρυσοχοϊδη να δώσουν πραγματικές απαντήσεις”, αφού “είναι ακόμα μία φορά έκθετοι”, ενώ σημειώνει πως “η δε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από τον συντηρητισμό και τις προκαταλήψεις. Ο “πολλά βαρύς” κ. Φλωρίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης να σταματήσει να πετάει χαρταετό και να προκαλεί την κοινωνία και το δημόσιο αίσθημα και να ασχοληθεί επιτέλους με κάτι ουσιαστικό”.

Και καταλήγει ζητώντας “να κατοχυρωθεί άμεσα νομικά ο όρος “γυναικοκτονία” στον ποινικό κώδικα και να υπάρξουν επιβαρυντικές διατάξεις”.

Η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα