Πολιτική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη την Τετάρτη στη Βουλή

Διαβάζεται σε 4'
Πολιτική παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη την Τετάρτη στη Βουλή
Ο Νίκος Ανδρουλάκης eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναδείξει το ζήτημα του Σκανδάλου των Υποκλοπών.

Παρέμβαση, εφ όλης της ύλης, του Νίκου Ανδουλάκη αναμένεται αυτή την εβδομάδα στην Βουλή, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να αναδειχθεί και το ζήτημα των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να παρέμβει την Τετάρτη στην Ολομέλεια του σώματος όπου πρόκειται να συζητηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τo σύστημα επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα.

Θέσεις αρχής

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ταχθεί κατά του νομοθετήματος, λειτουργώντας από θέσεις αρχής. Όπως επισήμανε ο βουλευτής του κόμματος, Παναγιώτης Δουδωνής κατά την διάρκεια τ ης επεξεργασίας του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης «το νομοσχέδιο αυτό λειτουργεί, με τον τρόπο που έχει κατατεθεί, ως φύλλο συκής για τον πελατειασμό. Πιστεύουμε ότι νομιμοποιεί το πελατειακό κράτος με διαδικαστικές ψευδοεγγυήσεις και δεν έχουμε καμία διάθεση -ούτε πολιτικά, ούτε νομικά, ούτε αξιακά- να νομιμοποιήσουμε μια τέτοια νοοτροπία». Όσον αφορά τα ζητήματα αρχής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μνημονεύονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τα ζητήματα αξιοκρατίας και διαφάνειας στο δημόσιο από τον Νόμο Πεπονή του 1994 εώς και την θεσμοθέτηση της ανοιχτής διακυβέρνησης (Open.gov) από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Υποκλοπές

Πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή τις αναφορές της κυβέρνησης στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αναμένεται να συνδέσει το ζήτημα αυτό και με την υπόθεση των υποκλοπών. Ένα ζήτημα το οποίο το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται ως «πολιτική υποχρέωση» όπως αναφέρουν στην Χαριλάου Τρικούπη να αναδείξει.

Όχι μόνον επειδή στο επίκεντρο βρέθηκε ο πρόεδρος του αλλά και γιατί αφορά άμεσα τη  λειτουργία του κράτους δικαίου, την διαφάνεια και την λογοδοσία. Έτσι λοιπόν στο στόχαστρο του Νίκου Ανδρουλάκη αναμένεται να βρεθούν οι κυβερνητικές πρακτικές που διαμόρφωσαν τις συνθήκες ώστε σήμερα να διώκονται μέλη της ΑΔΑΕ με το πρόσχημα τις έρευνες για διαρροές απορρήτων ενώ οδήγησαν και στις καταγγελίες του προέδρου της αρχής Χρήστου Ράμμου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περί στοχοποίησης του.

Παράλληλα θυμίζουμε ότι ήδη από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει καλέσει τους βουλευτές είτε της κυβερνητικής πλειοψηφία είτε της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενημερώσουν σχετικά με το αν έχουν λάβει επιστολή από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με παγίδευση των επικοινωνιών τους από το λογισμικό Predator. Ιδίως από την στιγμή που από την ανεξάρτητη αρχή έχει γίνει γνωστό πως έχουν αποσταλεί 87 τέτοιες επιστολές.

Η προανακριτική για τα Τέμπη

Επίσης αξίζει να θυμίσουμε ότι βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας μία ακόμη κοινοβουλευτική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση προανακριτικής επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Στην Χαριλάου Τρικούπη διαμορφώνεται ακόμη το νομικό κείμενο που θα αποτελέσει την πρόταση βασισμένο στην παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Όπως φαίνεται θα «φωτογραφίζει» τις ευθύνες των υπουργών Μεταφορών για την εφαρμογή της σύμβασης «707» σχετικά με τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης, που αντικειμενικά οδηγούν στου πρώην υπουργούς Κωνσταντίνο Καραμανλή (ΝΔ) και Χρήστο Σπίρτζη (ΣΥΡΙΖΑ).

Με “ανεβασμένες μετοχές” στο PES

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέλος, αναμένεται να μετάσχει στο Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Μάλαγα της Ισπανίας στις 10 και 11 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στους ευρωπαίους σοσιαλιστές με … «ανεβασμένες τις μετοχές» μετά το πρόσφατο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών και ιδίως την επικράτηση στον δήμο της Αθήνας. Μία εξέλιξη που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα. Θυμίζουμε ότι σε ανάρτησή τους οι ευρωπαίου σοσιαλιστές μίλησε για ένα ισχυρό αποτέλεσμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που δείχνει την αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Αυτά ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την σταθερά ανοδική πορεία του κόμματος. Ως τα πρώτα βήματα ενός πολιτικού σχεδίου που στοχεύει να το αναδείξει στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στις επόμενες εθνικές εκλογές να αποτελεί την εναλλακτική και προοδευτική πολιτική πρόταση στην διακυβέρνηση της Ν.Δ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα