Πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου ζητά η Αθήνα
Με δεδομένο το χάσμα στα εργασιακά, αλλά και στα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση μέσω Τζανακόπουλου, καλεί τους εταίρους να επιδείξουν πολιτική βούληση ώστε στο Eurogroup να κλείσει η αξιολόγηση εντός χρονοδιαγραμμάτων και ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει Plan B
- 22 Νοεμβρίου 2016 19:01
Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου επιδιώκει η Αθήνα για να κλείσει η αξιολόγηση σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς υποχώρηση από την ελληνική πλευρά στα εργασιακά και χωρίς λήψη νέων μέτρων.
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά το briefing που εκτάκτως πραγματοποιήθηκε και δη απόγευμα, γεγονός όχι συνηθισμένο και ενδεικτικό της λεπτότητας της κατάστασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η απόσταση ιδίως με το ΔΝΤ είναι μεγάλη και έστειλε μήνυμα κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αθήνα επικαλείται το ευρωπαϊκό κεκτημένο προκειμένου να μην κάνει βήμα πίσω από τη θέση της στα εργασιακά απέναντι στις πιέσεις του Ταμείου.
“Οι θεσμοι αποχώρησαν, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για πολιτική συμφωνία όπου ακόμη υπάρχει απόσταση, όπως τα εργασιακά, αλλά και τα δημοσιονομικά. Θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες για πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, επομένως το χρονοδιάγραμμα αυτό μπορεί να τηρηθεί με ισχυρή πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές”, δήλωσε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ξεκαθάρισε όμως ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης δε συνεπάγεται βούληση για λήψη νέων μέτρων και υποχωρήσεις στα εργασιακά.
“Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να κλείσει η αξιολόγηση και να υπάρξει πολιτική συμφωνία στη βάση του χρονοδιαγράμματος. Η δική μας προσπάθεια είναι σε αυτή την κατεύθυνση και περιμένουμε όλες οι πλευρές να συνεχίσουν την προσπάθεια ώστε να καλυφθούν οι υπαρκτές διαφορές με τρόπο κοινά αποδεκτό, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στο ερώτημα ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης, εάν τελικά δεν υπάρξει πολιτική βούληση για συμφωνία από τους εταίρους, ξεκαθάρισε ότι για την Αθήνα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.
“Αυτή τη στιγμή το κλίμα στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι ότι συνεχίζουμε με προσήλωση την προσπάθεια για να κλείσουμε την αξιολόγηση με πολιτική συμφωνία. Δεν υπάρχουν άλλα εναλλακτικά σενάρια. Και σε αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι υπάρχου οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία”, ανέφερε ειδικότερα.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του ΔΝΤ στα εργασιακά, ο κ.Τζανακόπουλος σχολίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει το Ταμείο να μη βάλει εμπόδια και να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός του χρονοδιαγράμματος. Πρόσθεσε δε με νόημα ότι Ταμείο οφείλει να έχει το θάρρος της γνώμης του εάν θεωρεί ότι τα πλεονάσματα είναι υψηλά και ότι νέα μέτρα λιτότητας θα φέρουν νέα ύφεση -πράγμα που πιστεύει και η ελληνική κυβέρνηση- θα πρπει αυτό να το πει ανοιχτά και με παρρησία, επαναλαμβάνοντας “θεωρούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε μάλιστα επιθεση στο ΣΕΒ, ο οποίος νωρίτερα με ανακοίνωση του είχε διαψεύσει ότι συμφώνησε με το υπουργείο Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις.
“Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί και άλλη το βράδυ”, είπε ο κ.Τζανακόπουλος καλώντας το ΣΕΒ να τηρεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του αυτά που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Πρόσθεσε δε ότι για τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που κλείνει το ζήτημα μία και καλή, ενώ σε ότι αφορά το θέμα των κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση εχει δηλώσει τη σταθερή της προσπάθεια να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με την αρχή της επεκτασιμότητας και τη ρήτρα της ευνοϊκότερης ρύθμισης, με ισχυρό επιχείρημα τι ισχύει στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Εκτίμησε εππίσης ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και δήλωσε αισιόδοξος καθώς όπως είπε ειδικά στα εργασιακά οι ελληνικές θέσεις στηρίζονται σε ισχυρά επιχειρήματα, όχι μόνο πολιτικά, αλλα και οικονομικά και νομικά. “Δε θεωρούμε ότι η Ελλάδα επειδή είναι σε πρόγραμμα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, αντίθετα θεωρούμε πως ό,τι ισχύει στην Ευρωζώνη, η επεκτασιμότητα των συμβάσεων και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, ισχύουν και για την Ελλάδα ως βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου και κεκτημένου και για αυτό εκτιμούμε ότι θα γίνουν αποδεκτές από τους θεσμούς και στο Eurogroup”, είπε, ενώ θέλησε να απορρίψει οποιαδήποτε σκέψη ότι εναλλακτική θα ήταν οι εκλογές, λέγοντας:
“Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει να υπάρξει πολιτική συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup, να πάρουμε αποφάσεις για το χρέος και να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019”.
Καθώς τα εργασιακά αποτελούν όχι απλώς κόκκινη γραμμή αλλά κόκκινο πανί για το ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο το χάσμα αλλά και τον κίνδυνο μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός χρονοδιαγράμματος και άρα απώλεια της ευκαιρίας να ασκηθεί πίεση για συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος άμεσα, αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος. Η Κουμουνδούρου πάντως με ανακοίνωση της λίγο μετά το briefing δήλωσε ότι το κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθεια για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όπως και ο κ.Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, αλλά και στο ΣΕΒ.
“Το καθεστώς της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που επιβλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να ανατραπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει πλήρως την κυβέρνηση στην προσπάθεια της για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την προστασία των εργαζόμενων από τις ομαδικές απολύσεις. Το κοινό μέτωπο που επιχειρεί να στήσει ο ΣΕΒ, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας «εθνικής γραμμής για τα εργασιακά», με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, πρέπει να αποδοκιμαστεί και να απομονωθεί. Οι προσπάθειες της ιδιότυπης «τρόικας εσωτερικού» πρέπει να πέσουν στο κενό. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους στο κρίσιμο αυτό ζήτημα. Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, η οποία, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις, καταργώντας κάθε πλέγμα προστασίας των εργαζομένων οφείλει να μιλήσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές. Όσοι επικαλούνται καθημερινά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό δεν ισχύει α λα καρτ”, αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.