Πολιτικοί και διαμαρτυρίες: Από τα κομφετί στον Ντράγκι, στους καφέδες του Βενιζέλου και τις Πουτινικές Femen

Πολιτικοί και διαμαρτυρίες: Από τα κομφετί στον Ντράγκι, στους καφέδες του Βενιζέλου και τις Πουτινικές Femen

Το βλέμμα του Ντράγκι, όταν είδε απέναντί του την 20χρονη διαδηλώτρια, το έχουμε συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν. Η αμηχανία του πολιτικού απέναντι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. *Μπόνους, η "συνάντηση" Αθήνη-Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου (Vids+Pics)

Η πολιτική και η διαχείριση των κοινών γεννούν όνειρα και προσδοκίες, βασίζονται σε εξαγγελίες και σχέδια και όταν αυτά τα σχέδια δεν υλοποιούνται ή όταν ψεύδη έρχονται στην επιφάνεια, η πολιτική γεννά και άγρια πάθη.

Το ξέσπασμα του κόσμου εν πολλοίς δικαιολογείται μιας και αρκετές φορές, αν όχι τις περισσότερες, εκείνοι που καλούνται να οδηγήσουν το καράβι σε ήρεμα νερά, το προδίδουν για να πάνε σε κάποιο μεγαλύτερο ή για να κλείσουν καλύτερη θέση με το επόμενο. Κάπως έτσι.

Χωρίς να νομιμοποιούμε τη βία και εξαιρώντας για αυτό το λόγο τις επιθέσεις εκείνες που είχαν προκαλέσει σωματικούς τραυματισμούς, κάνουμε μια αναδρομή σε “κινήσεις αγάπης” που μας έμειναν στο μυαλό, με αφορμή τη διακοπή της συνέντευξης Τύπου του Ντράγκι μετά την χθεσινή εισβολή της διαδηλώτριας.

Σημειώνεται εδώ πως στη βία δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως θεωρείται κατακριτέα η κατάχρηση εξουσίας από τα θεσμικά όργανα και η καταστολή εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, άλλο τόσο κατακριτέα θεωρείται και η όποια προσπάθεια δημόσιου λιντσαρίσματος πολιτικών προσώπων εν μέσω δημοκρατικού πολιτεύματος.

Εν πάση περιπτώσει, τα παραπάνω αποτελούν συζήτηση προς ανάπτυξη σε άλλο άρθρο.

Πάμε τώρα στα επίκαιρα και στα παλιά:

Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διακόπηκε λοιπόν την Τετάρτη, όταν μια νεαρή γυναίκα που διαμαρτυρόταν για την πολιτική του ιδρύματος πήδηξε κυριολεκτικά πάνω στο τραπέζι που βρισκόταν μπροστά του.

 

“Σταματήστε τη δικτατορία της ΕΚΤ” ήταν το σύνθημα της μαινόμενης κοπέλας που ονομάζεται η Τζοζεφίν Γουίτ, ενώ του πέταξε φύλλα χαρτιού και κομφετί.

“Μπήκα (στην αίθουσα) όπως κάθε άλλος –υπάρχει αυτό το πράγμα που υπάρχει στα αεροδρόμια (σ.σ ανιχνευτής μετάλλων), αλλά δεν κουβαλούσα όπλα αλλά μόνο κομφετί στην τσάντα μου”, δήλωσε στο Bloomberg.

“Εγγράφηκα για πρόσβαση στη συνέντευξη από πριν, και απλώς έλεγξαν το όνομα και μπήκα μέσα. Ήταν πολύ εύκολο”, σημείωσε. Δήλωσε δε, ότι χρησιμοποίησε το όνομα ενός Μέσου Μαζικού Ενημέρωσης (σ.σ δεν έγινε γνωστό) για να καταχωριστεί στους καταλόγους, μέσο στο οποίο δεν εργάζεται. Αυτό το στοιχείο επαλήθευσε και η ίδια η Ευρωτράπεζα.

H επίθεση αυτή βέβαια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή σε σχέση με εκείνη της φεμινιστικής – ακτιβιστικής ομάδας των Femen που την είχαν “πέσει” σε Μέρκελ και Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης τους στην έκθεση του Ανόβερο του 2013.

Στην ιστορία έμεινε η αντίδραση του Πούτιν που έδειξε να διασκεδάζει με το περιστατικό:

Παρόμοιες εικόνες από το εξωτερικό:

Ένα σχετικό πρόσφατο περιστατικό αντίστοιχης “επίθεσης” σημειώθηκε το 2007 εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Χαριλάου Τρικούπη όπου πραγματοποιείτο τότε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Ένας άνδρας πέταξε ένα ποτήρι με καφέ, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου.

Το βίντεο:

Συνεχίζουμε με την επίθεση στον Παναγιώτη Ψωμιάδη σε εκδήλωση το 2006 για τα αποκαλυπτήρια προτομής του λαϊκού βάρδου Στέλιου Καζαντζίδη στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

 

Συνταξιούχος πλησίασε τον παριστάμενο Π. Ψωμιάδη και, έπειτα από ένα σύντομο διάλογο μαζί του, έβγαλε από τη σακούλα που κρατούσε ένα κεσεδάκι με γιαούρτι και το πέταξε στο πρόσωπο του πολιτικού.

Πριν από τρία χρόνια, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ήταν τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δέχθηκε επίθεση με αυγά και πορτοκάλια από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τότε ανακοινώσει τη συμμετοχή του ΛΑ.Ο.Σ. στην κυβέρνηση.

Γιαούρτια είχαν εκτοξευτεί και ε ναντίον του Θεόδωρου Πάγκαλου έξω από ταβέρνα των Καλυβίων το 2011.

“Δεν φοβάμαι τα γιαούρτια” είχε πει τότε ο Θ. Πάγκαλος.

2008. Και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλούσε στο Λονδίνο στο London School of Economics.

Νεαροί πλησίασαν τον Γιώργο Αλογοσκούφη και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας στις ελληνικές φυλακές, του πέταξαν αυγά.

Την ίδια χρονιά, πάνω από 5.500 κρατούμενοι, 45% όλων των φυλακισμένων στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι/ες για τις συνθήκες κράτησης τους.

Επόμενο και χωρίς πολλά σχόλια. Το χαστούκι της Αθήνη στη Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου. Στην περιγραφή του βίντεο, η αξέχαστη Μαλβίνα:

Τέλος, ένα αφιέρωμα στο γιαούρτι σε διαδηλώσεις, εναντίον πολιτικών, συνδικαλιστών και εκπροσώπων των Αρχών:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα