Πονοκέφαλος για το Μαξίμου τα επιπλέον μέτρα
Διαδοχικές είναι οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Κρίσιμη η σημερινή συνάντηση
- 26 Απριλίου 2016 06:39
Έντονο είναι το παρασκήνιο και οι συζητήσεις που γίνονται με τους δανειστές για τα επιπλέον μέτρα με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται και σήμερα.
Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ύπαρξη ενός μηχανισμού εξισορρόπησης των δαπανών (ώστε να μην νομοθετηθούν νέα μέτρα) και όταν υπάρχουν αποκλίσεις να περιορίζονται αυτόματα και οριζόντια οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε κάθε κωδικό.
Όπως επεσήμαναν κυβερνητικές πηγές στο NEWS 247 «αυτό το σύστημα έχει και η Γερμανία και το ενεργοποιεί αυτόματα όταν υπάρχουν αποκλίσεις».
Η αγωνία που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο μεγαλώνει όσο οι μέρες περνούν και στη χθεσινή συζήτηση με τους θεσμούς η κυβέρνηση επιχείρησε να αναλύσει το ελληνικό νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί αυτή η συμφωνία το οποίο δεν επιτρέπει «μέτρα υπό αίρεση».
Σε αυτό το πλαίσιο το κυβερνητικό στρατόπεδο επιθυμεί τα μέτρα των 3,6 δισ. να μην οριοθετηθούν, αλλά να υπάρχει μια γενική κατεύθυνση μέσα στη συμφωνία.
Αυτό που φαίνεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρχει μια ανώτατη πρόβλεψη για τις μεγάλες κατηγορίες δαπανών του δημόσιου τομέα που θα αφορούν κυρίως προμήθειες, και μισθολογικές αμοιβές. Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 το Μαξίμου προτείνει έναν «κόφτη δαπανών» θα δρα αυτόματα στο σύστημα – σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί – όταν υπάρχει απόκλιση από τους στόχους.
Αυτό που φέρεται να εξήγησε χθες η ελληνική πλευρά στους θεσμούς είναι πως σύμφωνα με τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης δεν προβλέπονται εκ των πρότερων ενέργειες για τη διόρθωση των αποκλίσεων παρά μόνο ένας διορθωτικός μηχανισμός από τη στιγμή που προκύψει κάποιο ζήτημα.
Αυτό που πρέπει να ξεπεραστεί με την βοήθεια των Ευρωπαϊκών θεσμών είναι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ που φέρεται να εξακολουθεί να ζητά δέσμευση για συγκεκριμένα μέτρα. Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές του και σε προσωπικό επίπεδο.
Κυβερνητικό στέλεχος εξηγούσε πως το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι το επιπλέον πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ να ανοίξει αυτόματα τη συζήτηση για το χρέος με το Eurogroup να δίνει το «σήμα».
Η εξέλιξη αυτής της συζήτησης δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στο κλείσιμο των ανοιχτών ζητημάτων στο ασφαλιστικό, το αφορολόγητο και τα κόκκινα δάνεια με το Μαξίμου να κάνει τις τελευταίες υποχωρήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο και να οριστεί το Eurogroup της Μ. Πέμπτης.
Παρ’ όλα αυτά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχει κλειδώσει ακόμα: «Δεν ξέρω εάν θα υπάρξει συνάντηση την Πέμπτη» τόνισε με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι «ακόμη εργαζόμαστε γι’ αυτό».
πηγή φωτογραφίας: sooc