Πώς λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Διαβάζεται σε 3'
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ISTOCK

Οι Ευρωεκλογές θα αναδείξουν τους 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα αποφασίζουν για ό,τι μας αφορά. Πώς όμως, προκύπτουν οι αποφάσεις;

Η αντίστροφη μέτρηση για της εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αρχίσει και μάλλον ήλθε η ώρα να διευκρινίσουμε πώς λειτουργεί το το μόνο θεσμικό όργανο της ΕΕ που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες των κρατών μελών.

Μια σύντομη περιγραφή του έργου του Ευρωκοινοβουλίου είναι η εξής:

  1. Μαζί με τα κράτη μέλη και κοινωνίες πολιτών κάνουν προτάσεις επί αλλαγών που χρειάζονται στους νόμους.
  2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ’ όψιν όσα προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο και προτείνει νέους νόμους.
  3. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ελέγχουν και βελτιώνουν τις προτάσεις.
  4. Εάν εγκριθούν, εφαρμόζονται στα κράτη μέλη.

NEWS 24/7

Η δουλειά ενός ευρωβουλευτή

Οι ευρωβουλευτές είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συνιστωσών μιας γεωγραφικής περιοχής σε κάθε κράτος μέλος και τα συμφέροντά τους.
Προκύπτουν από εκλογές που γίνονται κάθε πέντε χρόνια, για να εκπροσωπήσουν σχεδόν 450.000.000 πολίτες της ΕΕ.

Ακούνε τις τοπικές και εθνικές ανησυχίες ατόμων, ομάδων και επιχειρήσεων, ρωτούν και ασκούν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών εκ μέρους τους και συζητούν και ψηφίζουν επί της προτεινόμενης νομοθεσίας που θα έχουν αντίκτυπο σε αυτά.

Οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας αποτελούν το αποκορύφωμα των πολιτικών δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου, όπου οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν νομοθεσία και διεξάγουν συζητήσεις.

Το ελάχιστο όριο ηλικίας για την υποψηφιότητα ορίζεται από την εθνική κυβέρνηση κάθε κράτους μέλους και κυμαίνεται από τα 18 στη Γαλλία και τη Γερμανία έως τα 25 στην Ελλάδα και την Ιταλία.

προηγουμενο Tι κάνει το Ευρωκοινοβούλιο για εμάς

Πώς προκύπτει ο πρόεδρος

Τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου τον εκλέγουν τα μέλη του. Προεδρεύει των συζητήσεων και των δραστηριοτήτων του, διασφαλίζοντας την τήρηση των διαδικαστικών κανόνων και το εκπροσωπεί, εντός της ΕΕ και διεθνώς.

Απαιτείται η υπογραφή του για τη θέσπιση νόμων της ΕΕ και του προϋπολογισμού. Υπηρετεί μια θητεία δυόμισι ετών, δηλαδή τη μισή διάρκεια ζωής του κοινοβουλίου, το οποίο συνήθως μοιράζεται μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων.

Έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην αρχή κάθε Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρουσιάζοντας τη θέση του Κοινοβουλίου για τα θέματα που θα συζητηθούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Μετά από κάθε σύνοδο κορυφής ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποβάλλει έκθεση στο Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της συνόδου.

ΠΩΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

Οι εργασίες του Κοινοβουλίου περιλαμβάνουν δύο βασικά στάδια:

Επιτροπές – για την προετοιμασία νομοθεσίας.
Το Κοινοβούλιο αριθμεί 20 επιτροπές και δύο υποεπιτροπές, καθεμία από τις οποίες χειρίζεται έναν συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Οι επιτροπές εξετάζουν νομοθετικές προτάσεις και οι ευρωβουλευτές και οι πολιτικές ομάδες μπορούν να υποβάλουν τροπολογίες ή να προτείνουν την απόρριψη ενός νομοσχεδίου. Αυτά τα θέματα συζητούνται επίσης εντός των πολιτικών ομάδων.

Ολομέλειες – για ψήφιση νομοθεσίας.
Αυτή είναι η στιγμή που όλοι οι βουλευτές συγκεντρώνονται στην αίθουσα για να ψηφίσουν οριστικά την προτεινόμενη νομοθεσία και τις προτεινόμενες τροπολογίες. Συνήθως διεξάγεται στο Στρασβούργο για τέσσερις ημέρες το μήνα, αλλά μερικές φορές υπάρχουν πρόσθετες συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα