Πώς ο Μητσοτάκης “προσπέρασε” τη δήλωση Χρυσοχοΐδη για τα 12 ναυτικά μίλια
Τι είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας. Σήμερα υποδέχεται Λαβρόφ και Ασκενάζι.
- 26 Οκτωβρίου 2020 06:09
Μεταξύ έξι και 12 ναυτικών μιλίων, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ιδιαίτερα λεπτή θέση. Και δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή στη Βουλή επέλεξε να μην καλύψει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα εάν συμφωνεί ή όχι με τις δηλώσεις του προερχόμενου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ μέλους της κυβέρνησης περί εθνικισμού.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο κ.Χρυσοχοϊδης προκάλεσε αντιδράσεις όταν υποστήριξε στη Βουλή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ “επιστρατεύει εθνικισμό με τα 12 μίλια, λαϊκισμό με τον Παππά και τον 14χρονο και κοινωνικό συντηρητισμό με την πρόταση μομφής”.
Ο πρωθυπουργός δεν κάλυψε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά πέταξε τη μπάλα πίσω στην εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.
“Σε αυτά τα έδρανα ευθεία όπως βλέπω θυμάμαι ότι καθόταν ο κ.Καμμένος ο συνέταιρος σας. Αυτός δεν ήταν εθνικιστής; Δεν σας ενοχλούσε που αυτοπροσδιοριζόταν ως εθνικιστής τότε; Αλλά ήταν η βολική συμμαχία για να παραμείνετε στην εξουσία” σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Τσίπρα.
Νωρίτερα, εμμέσως πλην σαφώς είχε αδειάσει τον κ.Χρυσοχοϊδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όταν κληθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση να πάρει θέση, απάντησε: “Δεν ήρθα εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω τις πάγιες εθνικές θέσεις, που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε”, ενώ υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών.
Αν και ο κ.Χρυσοχοϊδης προφανώς κατά βάση ήθελε να καταγγείλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι πλειοδοτεί σε πατριωτισμό θέτοντας αυτή τη στιγμή θέμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, έφερε σε αμηχανία τη ΝΔ, καθώς οι δηλώσεις του ήταν τουλάχιστον ατυχείς λεκτικά και ήρθαν μόλις είχε κοπάσει ο εσωκομματικός θόρυβος από τις δηλώσεις ενός άλλου υπουργού που δεν προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος είχε θέσει την κόκκινη γραμμή στα έξι ναυτικά μίλια.
Ως προς την ουσία του θέματος, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας, δεν αμφισβητείται και δεν τίθεται υπό αίρεση. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε στο Ιόνιο και υπενθύμισε με νόημα ότι “επίσης είναι γνωστό γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία κυβέρνηση τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο , όπου υπάρχει το casus belli”
Χαρακτήρισε επίσης όυποχρέωση της χώρας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στη θάλασσα στα έξι μίλια και στον εναέριο χώρο στα 10 και κάρφωσε το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: “Γνωρίζετε επίσης πολύ καλά ότι και επί δικών σας ημερών υπήρξαν ουκ ολίγες NAVTEX της Τουρκίας που έγιναν εντός της ζώνης μεταξύ εξι και 12 ναυτικών μιλίων”.
Το ζήτημα είναι βέβαια πως αυτή τη φορά η παράνομη τουρκική NAVTEX εντάσσεται σε μία προσπάθεια της Άγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα για να αναγκάσει την Ελλάδα σε δερευνητικές επαφές να ανοίξει την ατζέντα των συζητήσεων. Την Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα ο κίνδυνος η Τουρκία να στείλει και γεωτρύπανο στην περιοχή απο το Καστελόριζο και νοτίως της Ρόδου μέχρι την Κρήτη, ενδεχομένως δηλαδή και σε περιοχή την οποία η Ελλάδα έχει οριοθετήσει με την Αιγυπτο εκτός από την περιοχή που έχει μεινει εκτός της μερικής συμφωνίας για ΑΟΖ με το Κάιρο, δηλαδή την περιοχή κυριαρχίας του Καστελόριζου, την οποία κυριαρχία η Άγκυρα επιδιώκει να αμφισβητήσει.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την παγίδα της Τουρκίας για ένα θερμό επεισόδιο (αν και η παγίδα ενός “πολέμου κοπώσεως” στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να εξουδετερωθεί όσο συνεχίζονται οι προκλήσεις) και επιμένει στη διπλωματική οδό, αλλά όλο και πιο επιθετικά.
Ο κ.Δενδιας έδωσε την Κυριακή οδηγίες για άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τη νέα παράνομη NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες. Το ΥΠΕΞ θα ενημερώσει επίσης ΕΕ και ΝΑΤΟ για τη νέα επικίνδυνη πρόκληση της Άγκυρας.
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Λαβρόφ και Ασκενάζι
Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ θα υποδεχθεί σήμερα στις πέντε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και στις έξι θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι. Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα πρόσφατα διαμήνυσε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, εκφράζοντας έτσι εμμέσως και την ενόχληση της για την τουρκική εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως εμφανίζεται αδιάλλακτος ως προς τη στήριξη στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και και για τις δοκιμές των S-400, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσινγκτον. Ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως πρέπει να… εξεταστεί και ο κ.Μητσοτάκης μέσω twitter, στα αγγλικά και τα γαλλικά, εξέφρασε τη στήριξη του στον Πρόεδρο της Γαλλίας απέναντι στις προσβολές του Ερντογάν.
Εξάλλου την ώρα που η Άγκυρα επιλέγει να είναι “μοναχικός καβαλάρης”, παίζοντας με όλους και ρισκάροντας, η Αθήνα επιμένει στην πολιτική των συμμαχιών και στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία με το Ισραήλ, με αιχμή τα ενεργειακά και αμερικανικές “ευλογίες”. Όπως και οι επαφές της χώρας με άλλα κράτη της περιοχής, που βρίσκονται σε σύγκρουση συμφερόντων με την Τουρκία, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr