Πώς ο Τσίπρας “έβγαλε” κόκκινη κάρτα στον Πολάκη

Πώς ο Τσίπρας “έβγαλε” κόκκινη κάρτα στον Πολάκη
Αλέξης Τσίπρας ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Οι επιλογές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας που τον οδήγησαν στην ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρελθόν αποτελεί πλέον η κοινή πορεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παύλο Πολάκη μετά τις εξελίξεις της σημερινής ημέρας και την επίμαχη ανάρτηση που «έθεσε εκτός εκλογικής μάχης» τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας και συνιστά μία αποφασιστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα. Για το ζήτημα αυτό θα συνεδριάσει μεθαύριο Τρίτη το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του και αναμένεται να προτείνει να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ο πρώην υπουργός, θέση που δεν αναμένεται να αμφισητηθεί. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να οδηγήσει σταδικά σε πλήρη ρήξη, με ορίζοντα την διαγραφή του.

Η απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, , προφανώς δεν ήταν εύκολη. Ιδίως από την στιγμή που η διαφοροποίηση του μέχρι πρότινος υποψηφίου (και πρώτου σε σταυρούς στις εκλογές του 2019) στα Χανιά, εκδηλώθηκε λίγο πριν τη προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Δηλαδή σε μια περίοδο όπου η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτονόητο προαπαιτούμενο προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου.

Μάλιστα οι εξελίξεις αυτές φωτίζουν με διαφορετικό τρόπο την ανάρτηση που είχε κάνει πριν επτά ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «μια χειμερινή βουτιά βοηθάει πάντα να παίρνεις καθαρές αποφάσεις». Μια επισήμανση που έγινε ην ίδια ημέρα που ο Παύλος Πολάκης είχε για πρώτη φορά τοποθετηθεί δημόσια «απέναντι» στις επιλογές της ηγεσίας του κόμματος, απαιτώντας την ένταξη του Μ. Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων και απειλώντας με αποχώρηση.

Η πορεία ρήξης

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απαντήσει στην κριτική που ασκούνταν στο ύφος με το οποίο ασκούσε κριτική ο Παύλος Πολάκης. Παρόλα αυτά είχε στηρίξει τον «αψύ Κρητικό», ενώ κατά την διανομή αρμοδιοτήτων στους τομείς εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ του είχε αναθέσει τα ζητήματα διαφάνειας, με τον Παύλο Πολάκη να αναδεικνύει αρκετά ζητήματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Δηλαδή σε οργανωτικό επίπεδο είχε δώσει στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας έναν σαφή και διακριτό ρόλο, απολύτως συμβατό με τα πολιτικά και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά του. Στον οποίο μάλιστα – κατά την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ- αποδείχθηκε αποτελεσματικός.

Με αυτό ως βάση ο Παύλος Πολάκης, κινήθηκε στην κατεύθυνση της ανάδειξης ενός ιδιαίτερου ρόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχείο που ενίσχυσε την ήδη σημαντική απήχησή του σε ένα τμήμα της εκλογικής βάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όμως τις τελευταίες (και προεκλογικές) εβδομάδες, φάνηκαν σαφή σημάδια σχετικά με το ότι ο βουλευτής Χανίων μετέτρεψε αυτή την εικόνα σε μία ολοκληρωμένη όσο και διαφορετική πλατφόρμα. Τόσο σε επίπεδο ύφους όσο και σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων. Δηλαδή διαμόρφωσε τους όρους άσκησης προσωπικής πολιτικής και αναγορεύοντας τον εαυτό του σε δημόσιο κριτή των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς αυτό φαίνεται ότι ήταν το «όριο» το οποίο ξεπεράστηκε.

Έτσι πριν από 7 ημέρες ο Παύλος Πολάκης δέχθηκε μία σαφή «κίτρινη κάρτα» με τη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει τον συλλογικό χαρακτήρα των αποφάσεων του κόμματος, από τα όργανά τα οποία εκλέχθηκαν στο τελευταίο του συνέδριο όπως και τις θεσμοθετημένες εσωτερικές του διαδικασίες. Παρόλα αυτά ο πρώην υπουργός προχώρησε σήμερα σε νέα ανάρτηση που «απέπνεε» ένα έντονα ρεβανσιστικό χαρακτήρα σε επίπεδο ύφους, ζητώντας διώξεις συγκεκριμένων προσώπων (δημοσιογράφους, δικαστικούς, επικεφαλής ανεξάρτητων αρχών).

Σε προγραμματικό επίπεδο κατέθεσε προτάσεις που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ τη κρατικοποίηση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Ενδεχόμενο που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει εδώ και αρκετό καιρό. Αυτά μόλις μια ημέρα μετά από την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» στην οποία επισήμαινε πως «εγώ δεν έχω αισθήματα ρεβανσισμού». Επίσης λίγες ημέρες μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις θέσεις του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Πληροφορίες θέλουν αμφότερες τις δύο αυτές πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα να ενόχλησαν σφόδρα τον Παύλο Πολάκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έγινε αποδεκτή η απαίτηση του για την ένταξη του Μ.Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο των Χανίων, η οποία θεωρείται ότι θα ενίσχυε αποφασιστικά την εκλογική επίδοση του πρώην υπουργού.

Τι θα κάνει πλέον ο Πολάκης;

Πλέον μένουν ανοιχτά τα ερωτήματα για το τι πρόκειται να πράξει εφεξής ο Παύλος Πολάκης. Ιδίως μετά τα «μηνύματα» που στέλνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία εικονίζεται να κάνει «βόλτα στα Σφακιά». Ο κρητικός πολιτικός αναφέρεται σε «τόπους με απεριόριστους ορίζοντες» και «λεβέντες ανθρώπους». Φράσεις που πολλοί εκτιμούν ότι περιγράφει αυτό που αντιλαμβάνεται ως το πολιτικό του μέλλον.

Επίσης ενδιαφέρον προκαλεί μία ακόμη φράση του σχετικά με το ότι «θυμήθηκα πολλά ανεβαίνοντας απ’ αυτά που έγιναν εδώ το 2010-14». Αναφορά η οποία σχετίζεται με την περίοδο της εκρηκτικής ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα