Πώς σχεδιάζει ο Μητσοτάκης να “εξαφανίσει” ΧΑ και Βελόπουλο

Πώς σχεδιάζει ο Μητσοτάκης να “εξαφανίσει” ΧΑ και Βελόπουλο
Φωτό αρχείου: Ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε χθες εμμέσως πλην σαφώς το στόχο της αυτοδυναμίας, ξεκαθάρισε ότι δε θα συνεργαστεί με την Ελληνική Λύση και δήλωσε ότι φιλοδοξία του είναι ΧΑ και Βελόπουλος να μείνουν εκτός Βουλής. Οι τρεις άξονες της στρατηγικής του

Πρόσω ολοταχώς για αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στον Ant1, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Και στο πλαίσιο αυτό βασικός στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να συμπιέσει την ακροδεξιά σε όλες τις εκφάνσεις της.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε θετικό πως στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η ακραια έκφανση της ακροδεξιάς συμπιέστηκε εκλογικά στις ευρωκάλπες, εκτιμώντας ότι αποδείχθηκε πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε ακομη μεγαλύτερο βαθμό και στις εθνικες εκλογες “μέσα από την πατριωτική μετριοπάθεια που εκφράζει ένα παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα όπως η ΝΔ”. Και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
 

Συμφώνησε μεν ότι το κόμμα Βελόπουλου δεν έχει κάνει ευθέως νεοναζιστικές τοποθετήσεις, αλλά επισήμανε ότι έχει άλλα χαρακτηριστικά που καθιστούν κάθε συνεργασία αδύνατη. “Η φιλοδοξία μου είναι αυτά τα δύο κόμματα να συμπιεστούν σε τέτοιο βαθμό που να μείνουν εκτός κοινοβουλίου. Εάν η Χρυσή Αυγή ακολουθήσει την πτωτική πορεία που ακολούθησε μέχρι σήμερα, αυτό δεν είναι έξω από τη σφαίρα του εφικτού και θα είναι μία κατάκτηση πραγματική για τη δημοκρατία μας” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Γαλάζια στελέχη αντιμετώπιζαν εξάλλου ως… εφιαλτικό ανέκδοτο το ερώτημα αυτό. “Δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Κυριάκος να συνεργαστεί με το Βελόπουλο” έλεγαν χαρακτηριστικά. Ενώ στέλεχος που γνωρίζει καλά τον πρόεδρο της ΝΔ εκτιμούσε ότι η μεγαλύτερη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ήταν αυτό ακριβώς που ο ίδιος έθεσε χθες δημόσια ως στόχο, να μείνει εκτός Βουλής η ΧΑ, χωρίς ο ίδιος να μετακινηθεί από τις θέσεις του. Και βέβαια ΧΑ και Βελόπουλος εκτός Βουλής, θα ενίσχυαν τις δυνατότητες και το εύρος αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Χώρια που ο κ.Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται, όπως φάνηκε και από τα λεγόμενα του χθες, ότι δε θα μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα του στο βαθμό και με την ταχύτητα που θέλει με έναν εταίρο που θα βάζει τρικλοποδιές, θα είναι απρόβλεπτος καθώς θα κοιτά και τη δική του εκλογική επιβίωση ή θα δημιουργεί ζητήματα… ιδεολογικά σε επιμέρους νομοσχέδια. Με δύο λόγια δε θέλει έναν… Καμμένο συγκυβερνήτη. Και βέβαια δεν επιθυμεί να δώσει λαβές στο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλαμβάνει τις κατηγορίες περί ακροδεξιάς στροφής, την ώρα που ο ίδιος σκοπεύει να συνεχίσει και να εντείνει το άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, αποφεύγοντας όμως να αναμειχθεί στα εσωκομματικά του Κινήματος μετά την εξώθηση Βενιζέλου σε αποχώρηση. Ενώ επιβεβαίωσε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος δε θα είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, ούτε θα αξιοποιηθεί κατά άλλο τρόπο στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξέκοψε όμως και κάθε σενάριο… επιστημονικής φαντασίας περί συνεργασίας με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη (τον οποίο άλλωστε θεωρεί συνυπεύθυνο μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα για το καταστροφικό όπως υποστηρίζει η ΝΔ πρώτο εξάμηνο του 2016), αλλά έβαλε φρένο και στα σενάρια κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με το ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο κόμμα για το οποίο άφησε αστερίσκο στο ερώτημα συνεργασίας ήταν το ΚΙΝΑΛ, με την έννοια ότι δεν απάντησε συγκεκριμένα. Δήλωσε όμως ότι θα επιδιώξει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις σε επίπεδο πολιτικών και αναφέρθηκε ειδικότερα στο νέο γύρο της συνταγματικής αναθεώρησης και στον εκλογικό νόμο.

Οι τρεις άξονες της στρατηγικής απέναντι στην ακροδεξιά

Πως όμως μπορεί ο κ.Μητσοτάκης να φέρει πίσω στη ΝΔ όσο περισσότερους από τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τα δεξιά από το 2012 και μετά, χωρίς να χάσει την… κεντροδεξιά ψυχή του και την έξωθεν καλή μαρτυρία που θα του επιτρέψει να κρατήσει αποσυσπειρωμένο το ΣΥΡΙΖΑ και να απευθύνεται σε ψηφοφόρους του κέντρου;

Πρώτον ο στόχος της αυτοδυναμίας και της κυβερνητικής σταθερότητας, καθώς και της κυβερνητικής αλλαγής, εκτιμάται ότι θα πείσει ακόμη περισσότερους δεξιούς ψηφοφόρους στις εθνικές εκλογές να στηρίξουν τη ΝΔ. Εάν ο κ.Μητσοτάκης επέσεισε μία φορά το επιχείρημα της χαμένης ψήφου στις ευρωεκλογές, αυτό θα γίνει ακόμη πιο έντονο στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές. Η εκτίμηση στο Μοσχάτο είναι πως οι δεξιοί ψηφοφόροι βλέποντας πλέον ότι είναι βάσιμη πιθανότητα η νίκη της ΝΔ και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα συσπειρωθούν γύρω από την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα πάει προς τις εθνικές κάλπες καβάλα στις 9,5 μονάδες των ευρωεκλογών.

Δεύτερον, θα συνεχίσει να προβάλλει τη ΝΔ ως τον μόνο και πραγματικό εκφραστή ρεαλιστικού και μετριοπαθούς πατριωτισμού, αλλά και το μόνο πολιτικό φορέα που μπορεί πραγματικά να κάνει κάτι για να μετριάσει τις συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών. Αν και ο κ.Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ότι πλέον η χώρα έχει βάλει την υπογραφή της σε μία διεθνή συμφωνία και αυτό δεν αλλάζει, θα συνεχίσει να επιμένει στο δικαίωμα βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του στην Κόρινθο και τη συνάντηση με τον Μητροπολίτη, κινείται συναινετικά απέναντι στην Εκκλησία, ζητώντας όμως ταυτόχρονα την απομόνωση ακραίων φωνών στους κόλπους της ιεραρχίας, καθώς δεν είναι λίγοι οι Μητροπολίτες που παίζουν παιχνίδια με τη ΧΑ. Και βέβαια θα συνεχίσει να μιλά για θέματα όπως η φύλαξη των συνόρων σε συνεργασία με την ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ ότι κάθε άλλο παρά ανθρωπιστική ήταν εν τέλει η διαχείριση του στο μεταναστευτικό/προσφυγικό. Σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει την επιτυχημένη όπως κρίθηκε εκ του αποτελέσματος στρατηγική των ευρωεκλογών, διεκδικώντας για τη ΝΔ τον ουσιαστικό πατριωτισμό και στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τον επιθετικό λόγο της ακροδεξιάς.

Το τρίτο ζήτημα της στρατηγικής Μητσοτάκη για τον περιορισμό της ακροδεξιάς (ή με άλλα λόγια της επιστροφής ψηφοφόρων στη ΝΔ) έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Ορισμένες επιλογές όπως η απόφαση τελικά να συμμετάσχει στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της Α Αθηνών ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος παρά τις “περίεργες” δηλώσεις του στο παρελθόν, έχουν προφανώς ως στόχο την αλίευση ψήφων από αυτό το ακροατήριο. Αλλά την ίδια στιγμή τους έχει δοθεί εμφανώς γραμμή να είναι πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Ο δε αδερφός του Κυριάκου Βελόπουλου, δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη ΝΔ προκειμένου να είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη, μία ιδέα που φέρεται να έχει υποστηρίξει ενθέρμως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Ταυτόχρονα όμως στο Μοσχάτο είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι σε προτάσεις η ΝΔ να εντάξει στα ψηφοδέλτια της στελέχη με θέσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως λαϊκίστικες ή ακραίες ή και… ψεκασμένες, και τα οποία μπορεί να φλερτάρουν με το κόμμα Βελόπουλου ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο ερώτημα τι πρέπει να πράξει με απογοητευμένα μικρομεσαία στελέχη, που προέρχονται από τη ΝΔ. Δυο παραδείγματα μόνο από τη Θεσσαλία: Ο κ.Βελόπουλος έχει χρίσει “θεσσαλάρχη” τον παλιό αγροτοσυνδικαλιστή Νασιούλα Νασίκα, ενώ ο προερχόμενος από το ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης που είχε κατέβει ως αντάρτης στο δήμο Τυρνάβου απειλούσε ότι θα πήγαινε στο Βελόπουλο. Στη γαλάζια ηγετική ομάδα πάντως πολλοί θεωρούν ότι η εύκολη λύση του να “μαζέψει” κανείς τέτοια πρόσωπα στο κόμμα για να αποφύγει προβλήματα τώρα, μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον και εν πάσει περιπτώσει δε συμβαδίζει με το διαφορετικό που ευαγγελίζεται ο κ.Μητσοτάκης. Αλλά είναι προφανές ότι περιπτώσεις που δεν είναι “γραφικές” θα εξεταστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα