Πώς βλέπει η Αθήνα το deal Ερντογάν για F-16 μετά το “ναι” στο ΝΑΤΟ
Αισιόδοξος για την αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας ο Κ. Μητσοτάκης. Εκτίμησε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης.
- 11 Ιουλίου 2023 13:11
Αισιόδοξος για την αυριανή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση εξάλλου θέλει να βλέπει θετικά τις εξελίξεις μετά την άρση του βέτο της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Κίνηση η οποία συνοδεύτηκε από κλείσιμο του ματιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλά κυρίως και από την ανακοίνωση πως Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θα προχωρήσει στην πώληση 40 αεροσκαφών F16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη στην Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωση του πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου χαρακτήρισε το αυριανό ραντεβού του με τον κ.Ερντογάν ως ένα πρώτο βήμα στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.
Εκτίμησε δε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης, ξεκινώντας από τα θέματα της λεγόμενης θετικής ατζέντας, με την ελπίδα ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να λύσουν τη μόνη τους διαφορά, που είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, πάντα με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία ώστε η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε:
“Συναντιόμαστε εδώ, στο Βίλνιους, καθόσον ακόμα, λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επανεπιβεβαίωση στις βασικές αρχές και αξίες της Συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου Erdoğan να δεχθεί στους κόλπους της Συμμαχίας τη Σουηδία. Και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της Συμμαχίας μας.
Θα έχω, όπως γνωρίζετε, επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο Erdoğan, στην πρώτη συνάντησή μας μετά τη διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο, με μία ισχυρή λαϊκή εντολή, μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας.
Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου. Βήματα προόδου τα οποία θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας” .
Δεν βλέπει πρόβλημα με την πώληση F16 στην Τουρκία η κυβέρνηση
Απο κυβερνητικής πλευράς υποστηρίζουν άλλωστε ότι η Ελλάδα θέλει την Τουρκία κοντά στη Δύση. Σημειώνουν επίσης ότι οι σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ περνάνε μέσα από την Ελλάδα. Αλλά και ότι η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει εις βάρος της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση των δικών της F16 και θα ετοιμάζεται να πάρει τα νεότερης γενιάς F35, πριν η γειτονική χώρα πάρει τα δικά της μαχητικά.
Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν ειδικότερα ότι πριν από τέσσερα χρόνια η Τουρκία ετοιμαζόταν να πάρει 100 F35 χωρίς περιορισμό, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι στο πρόγραμμα των F35, η Τουρκία όχι και επιπλέον υπόκειται και σε περιορισμούς όσον αφορά τα F16.
Σημειωτέον ότι ο Ερντογάν θα έχει συναντήσεις σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις έξι το απόγευμα.
Η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 12 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Παρόντες θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ.Μητσοτάκη, Άννα Μαρία Μπούρα, και ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής προεδρίας. Τσαγατάι Κιλίτς.
Στη συνέχεια θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις, Γεραπετρίτης- Φιντάν, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας με το νέο Τούρκο ομόλογο του, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Κύκλος επαφών Μητσοτάκη με Ευρωπαίους και Βαλκάνιους ηγέτες
Καθώς δε είναι η πρώτη συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη σε Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας μετά την εκλογική νίκη, αποτελεί και ευκαιρία για συναντήσεις με ευρωπαίους ηγέτες.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ειδικότερα το πρωί της Τετάρτης με Μακρόν, ενώ – μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας – θα συναντηθεί και με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Είναι οι πρώτες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον καγκελάριο της Γερμανίας μετά τη νίκη της ΝΔ, καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχαν προλάβει να ανταλλάξουν μόνο σύντομους χαιρετισμούς.
Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει επίσης το απόγευμα της Τρίτης κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Πρόκειται για την πρώτη τους συνάντηση μετά την σοβαρή κρίση που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, που σαφώς θα τεθεί στο τραπέζι, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει πως το ζήτημα συνδέεται με την ευρωπαϊκή πορεία των Τιράνων.
Ο πρωθυπουργός όμως θα συναντηθεί και με τον ομόλογο του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμιτάρ Κοβάτσεφσκι.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις