Ποτάμι μόνο, ψάχνει κοίτη
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΜΕΣΥΑ αναμένεται να αποφασιστεί η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής.
- 01 Ιουλίου 2018 08:03
Μη αναστρέψιμη είναι, όπως όλα δείχνουν, η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής τρεις μόλις μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα. Στη σημερινή συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) αναμένεται να αποφασιστεί η αποσύνδεση και η πραγματοποίηση συνεδρίου το φθινόπωρο για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα μιλήσει γύρω στις 12.00 μμ στα στελέχη του κόμματός του και το απόγευμα θα κάνει ανοιχτή ομιλία για να συνοψίσει τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την πολύωρη συζήτηση.
Σύμφωνα με όσα λένε συνεργάτες του, στόχος είναι να καταδειχθεί η αυτονομία του Ποταμιού (ούτε προς την ΝΔ ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ) και να συνδεθεί η αποχώρηση από το ΚΙΝΑΛ με το συνολικό πλαίσιο λειτουργίας και διαμόρφωσης της πολιτικής και της στρατηγικής, και όχι αποκλειστκά με το μακεδονικό. Στη διάρκεια της εβδομάδας ο Στ. Θεοδωράκης θα μιλήσει αρκετές φορές δημόσια προκειμένου να υποστηρίξει την επιλογή του Ποταμιού και να πείσει ότι αυτό για το κόμμα του δεν είναι ένα τέλος αλλά μια νέα αρχή.
Η κοινοβουλευτική ομάδα είναι συμπαγής. Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν ως προς το πολιτικό-ιδεολογικό στίγμα (Ψαρριανός-Αμυράς κοιτάζουν προς τη ΝΔ, ενώ ο Δανέλλης τάσσεται υπέρ της συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ) όλοι οι βουλευτές συμφωνούν πως είναι μονόδρομος η αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη ζητά να μετατραπεί το Πολιτικό Συμβούλιο σε όργανο ανταλλαγής απόψεων και να διαμορφώνουν κοινή στάση οι κοινοβουλευτικές ομάδες Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού μετά από ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών.
Αντιρρήσεις έχουν εκφράσει μέχρι στιγμή η κίνηση “Μπροστά”, η Αθηνά Δρέττα και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες διαρροές από το Ποτάμι προς το ΚΙΝΑΛ τις επόμενες μέρες. Από τη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με αδιαφορία αυτές τις εξελίξεις και σίγουρα δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια να αποτρέψουν την έξοδο του Ποταμιού. Είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να έχουν δημοσκοπικό κόστος και δεν ανησυχούν για περαιτέρω συρρίκνωση των δυνάμεών τους. “Φεύγουν στελέχη, όχι κοινωνική βάση” είναι μια παρατήρηση που επαναλαμβάνεται μονότονα σε σχετικές συζητήσεις.
Στο ερώτημα τι θα κάνει από εδώ και εμπρός ο Σταύρος Θεοδωράκης ασφαλής απάντηση δεν υπάρχει. Είναι προφανές ότι θα περάσει ένα καλοκαίρι περισυλλογής μέχρι το συνέδριο του φθινοπώρου και θα πάρει τις αποφάσεις του ανάλογα με το πολιτικό σκηνικό που θα είναι διαμορφωμένο τότε. Ολα, άλλωστε, αλλάζουν πολύ γρήγορα και ένα καλό παράδειγμα είναι η διάθεση του Ποταμιού να ενταχθεί σε ένα συμμαχικό σχήμα που μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκε.