Ποτάμι: Ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία των Πρεσπών

Ποτάμι: Ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία των Πρεσπών
Συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Ποταμιού Eurokinissi

Τι αποφάσισε το πολιτικό συμβούλιο, που συνεδρίασε στον απόηχο της διαγραφής Δανέλλη και με διχασμένους βουλευτές και στελέχη. Προς την ψήφιση φέρονται να κλίνουν Θεοδωράκης- Μαυρωτάς. Απών από τη συνεδρίαση ο Λυκούδης που θα ψηφίσει υπέρ, σε καταψήφιση εμμένουν Ψαριανός- Αμυράς

Σε ψήφο κατά συνείδηση στη συμφωνία των Πρεσπών κατέληξε το πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού, που συνεδρίασε στον απόηχο της διαγραφής του Σπύρου Δανέλλη λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά και με βουλευτές και στελέχη διχασμένα.

Με τον τρόπο αυτό το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της αντιπολίτευσης στη νεα κυβερνητική πλειοψηφία και της επιθυμίας να μείνει σταθερό στην απόφαση του συνεδρίου για λύση στο Σκοπιανό.

Ωστόσο αν και ο κ.Θεοδωράκης δεν ήθελε να κάνει πίσω από τη θέση του, οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, που φέρονται να βρίσκονται “με το ενα πόδι” στη ΝΔ, επέμεναν στην καταψήφιση και φαίνεται πως δεν δέχθηκαν τη συμβιβαστική λύση που είχε πέσει στο τραπέζι, δηλαδή αυτή της αποχώρησης από την ψηφοφορία, η οποία δε θα εμπόδιζε την κύρωση (αντίθετα θα διευκόλυνε πρακτικά αν και όχι πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα να την περάσει) και θα έσωζε τα προσχήματα. Την πρόταση για αποχή έκαναν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αρκετά μέλη του πολιτικού συμβουλιου, ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή, ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας πρότεινε η στάση του κόμματος να συνδυαστεί με αίτημα για εκλογές.

Στην αποχή πάντως αντέδρασαν Ψαριανός- Αμυράς που θέλουν να καταψηφίσουν και φέρονται να έχουν κλείσει θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

“Δε θα κάνουμε τα ρεπά των διαφωνουντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Παπαχριστόπουλου ή του Ζουράρι;” δήλωσε νωρίτερα ο κ.Ψαριανός. Ενώ ο κ.Αμυράς προέβλεπε (ή προειδοποιούσε) ότι δεν μπορεί να τεθεί κομματική πειθαρχία.

Στον αντίποδα ο Σπύρος Λυκούδης δήλωνε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ενοχλημενοι με το ενδεχόμενο αποχώρησης φέρονταν και οι ευρωβουλευτες του Ποταμιου Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος που τάχθηκαν χθες δημόσια υπέρ της συμφωνίας.

Ο κ.Λυκούδης πάντως απουσίαζε από τη συνεδρίαση καθώς η Κίνηση Μεταρρυθμιστών της οποίας ηγείται θα συνέλθει αύριο για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις.

Σημειωτέον οτι μετά τη διαγραφή Δανέλλη, το Ποτάμι έχει μείνει με πέντε βουλευτές και εάν έχανε έναν ακόμη, θα έπαυε να έχει κοινοβουλευτική ομάδα και ο κ.Θεοδωράκης δε θα είχε δικαίωμα να μιλήσει μαζί με τους υπόλοιπους πολιτικους αρχηγους στη Βουλή. Επίσης θα έχανε το δικαίωμα σε αντιπρόεδρο της Βουλής, μετακλητούς στην ΚΟ και γραφεία στο Κοινοβούλιο.

Προφανώς η απόφαση για ψήφο κατά συνείδηση ελήφθη με όλα αυτά τα δεδομένα και κυρίως με στόχο να μην διαλυθεί το Ποτάμι στην ψηφοφορια την επόμενη εβδομάδα. Η ψηφος κατα συνείδηση σαφώς διευκολύνει την κύρωση, καθώς τουλάχιστον εις βουλευτής του Ποταμιού (Λυκούδης) θεωρείται σίγουρο ότι θα ψηφίσει, ενώ μένει να φανει τι θα πράξουν τελικά Θεοδωράκης- Μαυρωτάς που έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, καθώς ψήφος υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών κλείνει την πόρτα της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ.Θεοδωράκης δεν είπε τι θα πραξει εκεινος, έδειξε όμως να κλίνει προς την ψήφιση, προκειμενου να μείνει πιστός σε όσα έχει πολλακις δημοσια δηλωσει. Ο κ.Μαυρωτάς θεωρείται ότι θα κινηθεί όπως και ο επικεφαλής του Ποταμιου.

Η απόφαση του πολιτικού συμβουλίου:

“Το Ποτάμι θα αντιπολιτευθεί με κάθε τρόπο τη νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Η υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης έγινε με την χρήση όλων των παλαιοκομματικών μεθόδων και αυτό είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.

Ταυτόχρονα το Κίνημα μας παραμένει σταθερό στην απόφαση του Συνεδρίου ότι το πρόβλημα με την πΓΔΜ πρέπει να λυθεί και η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στο άνοιγμα της ευρωπαϊκής οδού για τη γειτονική χώρα.

Αυτά ήταν τα δύο κεντρικά συμπεράσματα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνήλθε στα γραφεία του Κινήματος με τη συμμετοχή Βουλευτών και Ευρωβουλευτών.

Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ομοφώνησαν επίσης στα εξής:

Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Κινήματος μας είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Υποχρέωση μας είναι να εκφράσουμε όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται χωρίς αστερίσκους την Ευρωπαϊκή ενοποίηση. Οι πρόσφατες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της Ευρώπης είναι ευκαιριακές και εξυπηρετούν μόνο τους μικροκομματικούς του σχεδιασμούς.

Το Ποτάμι ιδίως στα πατριωτικά θέματα δεν τοποθετείται με τη σκέψη στο κομματικό συμφέρον, ούτε αλλάζει απόψεις ανάλογα με τα σκαμπανεβάσματα της συγκυρίας. Έχουμε στέρεες αρχές, δεν έχουμε ιδεοληψίες και δεν αντιδρούμε παρορμητικά. Δεν θα γίνουμε το τέρας της πολιτικής που πολεμάμε.

Τα στελέχη επανέλαβαν την αρχή του Κινήματος ότι τα σύγχρονα κόμματα δεν είναι στρατόπεδα και οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν κατά συνείδηση, πλην των ψηφοφοριών που σχετίζονται με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβερνήσεις. Η ξαφνική απόφαση του Βουλευτή Ηρακλείου Σπύρου Δανέλλη να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση παρά τις αντίθετες ομόφωνες αποφάσεις του Κινήματος ήταν πράξη πολιτικά ανήθικη και η απομάκρυνση του από την ΚΟ του Ποταμιού, επιβεβλημένη.”

Στη διευρυμένη συνεδρίαση πήραν μέρος εκτός από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές και το προεδρείο της Επιτροπής Διαλόγου, το προεδρείο της ΜΕΣΥΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας και τα στελέχη του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα