Πόθεν Έσχες: Εκεί που ο Τσίπρας είδε διαφάνεια ο Κασσελάκης βλέπει “παραλογισμό”
Διαβάζεται σε 4'Επιμένει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, να ζητά κατάργηση το νόμου Τσίπρα που δεν επιτρέπει στους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν αλλοδαπές εταιρίες. Ποιο ήταν το σκεπτικό του πρώην πρωθυπουργού, όταν η κυβέρνησή του θέσπισε το νόμο.
- 06 Ιουνίου 2024 17:09
H επιμονή του Στέφανου Κασσελάκη να καταργηθεί ο νόμος του Αλέξη Τσίπρα που δεν επιτρέπει σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν αλλοδαπές εταιρίες είναι ένα σημαντικό πολιτικό στοιχείο που αναδύεται από την αντιπαράθεση για το «Πόθεν Έσχες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο τα τελευταία 24ωρα.
Η ερμηνεία Κασσελάκη
Ο Στέφανος Κασσελάκης ερμηνεύει τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του 2016, που είχε εισηγηθεί προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός περίπου ως αντικίνητρο για την συμμετοχή ομογενών στα πολιτικά πράγματα. Μια προσέγγιση διαφορετική από αυτή του Αλέξη Τσίπρα που είχε τότε δηλώσει πως η ρύθμιση προτείνεται ως μέτρο διάφανειας στην πολιτική ζωή.
Την θέση του υπέρ της κατάργησης του νόμου επανέφερε ο κ. Κασσελάκης και σε μία από τις τελευταίες του τηλεοπτικές συνεντεύξεις στον τηλεοπτικό σταθμό Antenna. Αναφέροντας πως «αυτός ο νόμος ήταν για να μη βγάζουν οι Έλληνες πολιτικοί τα χρήματά τους, μαύρα, σε offshore στο εξωτερικό» προσθέτοντας πως «αυτός ο νόμος δεν έγινε για να μπορεί ένας απόδημος να φέρει «άσπρα» στην Ελλάδα.
Έγινε για να μη μπορούν οι πολιτικοί που έχουν προδώσει αυτή τη χώρα να βγάζουν «μαύρα» στο εξωτερικό». Αποκαλώντας μάλιστα την συνθήκη που δημιούργησε η νομοθεσία αυτή «παραλογισμό»!
Αξίζει μάλιστα να θυμίσουμε ότι πολλάκις ο Στέφανος Κασσελάκης έχει εγκαλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή…δεν κατάργησε την συγκεκριμένη νομοθεσία ενώ κυβερνά επί 5 χρόνια!
Τι έλεγε ο Τσίπρας
Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούνιο του 2016 όταν και ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που ισχύει έως σήμερα, παρά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ζητήματα αυτά, δεν φαίνονταν να έχει αυτή την προσέγγιση.
Όπως είχε αναφέρει εισηγούμενος την ρύθμιση στην Βουλή: «Λέμε ότι κανένας πολιτικός δεν θα έχει από δω και στο εξής το δικαίωμα συμμετοχής της εταιρίας, όχι μόνο σε χώρες μη συνεργαζόμενες, εξωχώριες εταιρίες, όπως λέγονται, οι λεγόμενες offshore, αλλά σε καμία εταιρία στο εξωτερικό, οπουδήποτε στον κόσμο, είτε έχει προνομιακό φορολογικό συντελεστή είτε δεν έχει είτε είναι στη μαύρη λίστα είτε δεν είναι. Και αυτό, διότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε ως πολιτικό σύστημα, όχι μόνο ως Κυβέρνηση, άλλη μια πληγή πάνω στο πολιτικό σύστημα».
Είχε μάλιστα ξεκαθαρίσει πως πλέον «όποιος εκτίθεται στην πολιτική, είτε ως Βουλευτής είτε ως ασκών εξουσία από τα κυβερνητικά έδρανα είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση, ας έχει τις δραστηριότητές του για όσο εκτίθεται στα κοινά μόνο εντός της επικράτειας. Καθαρές λύσεις, καθαρά λόγια για όλους και ο καθένας ας έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του».
Συμφωνεί με τον Κασσελάκη …ο Μητσοτάκης
Η πολιτική παραδοξολογία της υπόθεσης αυτής είναι πως με το πολιτικό σκεπτικό του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται σε σημαντικό βαθμό να συμφωνεί και ο …Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός «το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς πρώτου βαθμού, στις συζύγους εν προκειμένω, να έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, ούτε καν -όχι off shore εταιρία- εταιρία ευρωπαϊκή.
Ένας νόμος ο οποίος δεν είχε πολλή λογική». Διευκρινίζοντας πάντως πως ο ίδιος και η σύζυγός του «προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις του νόμου αμέσως και τώρα ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει και ο νόμος αυτός αφορά και τον κ. Κασσελάκη».
Η πρωθυπουργική αυτή δήλωση είναι προφανές ότι δημιουργεί τις πολιτικές προϋποθέσεις για την αλλαγή, στο μέλλον, της διάταξης που θεσμοθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον φυσικά η κυβέρνηση πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία.