Πόθεν έσχες: Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία μίας διαδικασίας προβληματικής
Το κούρεμα Βενιζέλου σε Καραμανλή και Παπαδήμο, οι δύο τραπεζικοί λογαριασμοί Παπανδρέου στις ΗΠΑ, οι πινακίδες που κατέθεσε ο Καμμένος, ο πτωχός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πλούσιος Μιχαλολιάκος
- 11 Μαΐου 2016 15:17
Με καθυστέρηση δύο ετών δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των πολιτικών για το 2013, τα οποία αφορούν στα εισοδήματα του 2012.
Κατά τα δύο αυτά χρόνια μάλιστα έχουν μεσολαβήσει και δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, που άλλαξαν το πολιτικό τοπίο. Έτσι, στις δηλώσεις πόθεν έσχες δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, καθώς το 2013 δεν ήταν στη Βουλή. ‘Οπως επίσης απουσιάζουν όσοι βουλευτές εξελέγησαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015. Μεταξύ αυτών και πρόσωπα κεντρικά στην προηγούμενη κυβέρνηση όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά και στη νυν κυβέρνηση όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Μάλιστα σύμφωνα με το νέο νόμο δε δημοσιοποιούνται οι διευθύνσεις των ακινήτων που δηλώνουν οι πολιτικοί, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων που περιπλέκουν ωστόσο την προσπάθεια να υπάρξει διαφάνεια.
Σημειωτέον ότι για πρώτη φορά εφέτος οι δηλώσεις δόθηκαν στους δημοσιογράφους μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (CD) και όχι σε έντυπη. Το CD μάλιστα περιείχε σκαναρισμένες τις δηλώσεις που παραμένουν…. χειρόγραφες.
Παρόλα αυτά, από τη μελέτη των πόθεν έσχες προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία τράβηξαν την προσοχή με τον ένα ή άλλο τρόπο:
Το κούρεμα λόγω του PSI το Μάρτιο του 2012, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κόστισε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που κατείχε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και στον Λουκά Παπαδήμο που μάλιστα ήταν πρωθυπουργός τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο δε πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε το 2012 στο άνοιγμα δύο προσωπικών λογαριασμών στις ΗΠΑ, στους οποίους κατέθεσε 140.000 δολάρια.
Πλουσιότερος από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Ο πρόεδρος της ΧΑ και η σύζυγος του Ελένη Ζαρούλια δεν έχουν οχήματα, αλλά εμφάνισαν εισοδήματα άνω των 270.000 μέσα στο εν λόγω έτος και οι τραπεζικές καταθέσεις τους ανέρχονται σε 183.000 ευρώ.
Ο πιο φτωχός από τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Φτωχότερος όμως όλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που είχε καταθέσεις μόλις 17,80 ευρώ και δεν διέθετε σε αντίθεση με πολλούς άλλους πολιτικούς ούτε μία μετοχή.
Τα τέλη κυκλοφορίας δυσκόλεψαν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο: Ο νυν υπουργός Άμυνας έχει ένα τζιπ 6.000 κυβικών και ένα άλλο αυτοκίνητο 5.000 κυβικών το οποίο – όπως αναφέρει- βρίσκεται σε ακινησία λόγω αδυναμίας πώλησής του. Έχει επίσης ένα φουσκωτό σκάφος ανοιχτού τύπου μήκους 8,3 μέτρων νηολογημένο το 2001 Πειραιά.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν διαθέτει ιδιωτικό αυτοκίνητο αλλά έχει μια μηχανή BMW 650 κυβικών που αγόρασε το 2007.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δήλωσε στο Πόθεν Έσχες του τα εισοδήματα της συζύγου του Μαρέβας καθώς εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε διάσταση.
Οικία με πισίνα δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που πρόσφατα εξέδωσε και βιβλίο.
Στους πλέον ευκατάστατους των “300” της Βουλής συγκαταλέγεται ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την περίοδο που αφορά η δήλωση πόθεν έσχες ήταν βουλευτής. Με τη σύζυγο του διαθέτουν εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο από μετοχές σε ελληνικές και ξένες εταιρείες, αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα.
Το ενδιαφέρον στράφηκε και στα ακίνητα που είχε δηλώσει ο νυν υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και για τα οποία είχε βρεθεί πρόσφατα στο στόχαστρο. Ο κ.Σταθάκης είχε δηλώσει συνολικά 13 ακίνητα, τα οποία προϋπήρχαν της περιόδου που αφορά η δήλωση και εξακολουθούσαν να υπάρχουν κατά τον χρόνο υποβολής τους. Στη συμπληρωματική δήλωση περιλαμβάνεται και το 1.000.000 ευρώ (το δήλωσε από κοινού με τη σύζυγό του), σε προθεσμιακό λογαριασμού τράπεζας στην Κύπρο.
Αναζητήστε και διαβάστε εδώ όλα τα πόθεν έσχες του 2013.