Πού το πάει ο Χρυσοχοΐδης;
Λίγο πριν την δίκη για τον Ζάκ Κωστόπουλο, την επέτειο του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Α.Γρηγορόπουλου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη "σηκώνει" την ατζέντα της "αστυνομικής επέμβασης στα πανεπιστήμια".
- 02 Νοεμβρίου 2020 06:14
Μια συνταγή που «μυρίζει μπαρούτι» φαίνεται να εκτελεί τις τελευταίες ημέρες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνεπικουρούμενος και από άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρά την καταδίκη της διαπόμπευσης του Πρύτανη της ΑΣΟΕΕ από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, επιχειρεί με έργα και πράξεις να διατηρήσει το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας. Ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ φαίνεται ότι επιδιώκει να βρεθεί στο επίκεντρο, σε μία χρονική συγκυρία με πολλές «μνήμες» αστυνομικού αυταρχισμού.
Κοινή ανακοίνωση
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Σάββατο, εκδόθηκαν μαζί δυο ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη «για τον προπηλακισμό του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν. Οι δύο υπουργοί θα συμμετάσχουν σήμερα σε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων.
Η υπουργός Παιδείας, διατηρώντας το «σκληρό προφίλ» που έχει διαμορφώσει, με αφορμή το θέμα των μαθητικων καταλήψεων, αναφέρθηκε στο πανεπιστημιακό άσυλο, Σημείωσε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».
Στην δική του ανακοίνωση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε πως «οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν». Ανήγγειλε την επικήρυξη για τους δράστες την οποία όρισε στις 100.000 ευρώ, μια ημέρα αργότερα.
Επίσης όμως έκανε εντύπωση η φράση του: «Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει». Παρά το ότι δεν υφίστανται συγκρίσεις με την εγκληματική δράση μια νεοναζιστικής οργάνωσης, της οποίας η δικαστική καταδίκη αποτέλεσε είδηση πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Αντιστάθμισμα στην μή σύλληψη του Παππά;
Μία ερμηνεία που μπορεί να δικαιολογήσει μία τέτοιου είδους τακτική είναι η ανάγκη για αντιστάθμισμα των εντυπώσεων απέναντι σε μια υπόθεση που έχει πλήξει την εικόνα της «σύγχρονης και αποτελεσματικής» ΕΛ.ΑΣ που καλιεργεί η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι άλλη από το ότι ο φυγόποινος Χρήστος Παππάς παραμένει ασύλληπτος ενώ έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Ακόμη και αν …σήμερα η ΕΛ.ΑΣ προχωρήσει στην σύλληψη του Χρήστου Παππά, η εικόνα που έχει η κοινή γνώμη είναι πως όχι μόνον υπάρχει υπηρεσιακό έλλειμμα, αλλά και απουσία πολιτικής ευαισθησίας και βούλησης. Απέναντι, μάλιστα, σε ένα θέμα που εχει διεθνείς διαστάσεις ενώ δικαίως κυριάρχησε στην ελληνική κοινή γνώμη. Τόσο ώστε να θελήσει να «λάβει τα εύσημα» η κυβέρνηση αφού είναι γνωστό το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου πως «η Χρυσή Αυγή συνελήφθη επι Σαμαρά και καταδικάστηκε επί Μητσοτάκη».
Αυτά ενώ παραμένει «ανοιχτό» το θέμα της αναίτιας επίθεσης αστυνομικών δυνάμεων στην συγκέντρωση στο Εφετείο που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Επίσης χθές καταγράφθηκε μια ακόμη επιχείρηση των ΜΑΤ εναντίων αντιφασιστών διαδηλωτών στην περιοχή του Γαλατσίου – Λαμπρινής που είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν 4 τραυματίες.
Η χρονική συγκυρία
Είτε αποτελεί όμως, είτε όχι, αντιστάθμισμα, η τακτική που ακολουθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «σηκώνοντας» το ζήτημα της αστυνομικής παρέμβασης στις πανεπιστημιακές σχολές εύλογα εικάζεται πως δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής έντασης. Σε μια χρονική στιγμή που «διασταυρώνονται» κοινωνικές διεργασίες με το διογκούμενο πρόβλημα της έξαρσης της πανδημίας.
Έχουμε μπροστά μας τρείς σημαντικές ημερομηνίες – σταθμούς για ζητήματα αστυνομικού αυταρχισμού, που επαναφέρουν μνήμες σκληρής καταστολής.
Στις 6 Νοεμβρίου ξεκινά η δίκη των υπευθύνων για την δολοφονία του Ζάκ Κωστόπουλου. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους – θυμίζουμε- υπάρχουν 4 αστυνομικοί. Έχουν ως συνήγορο υπεράσπισης τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Θανάση Πλεύρη.
Στις 17 Νοεμβρίου, είναι η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ημέρα δηλαδή που διεξάγεται από το 1974, η μόνη εναπομείνασα πορεία στην Ευρώπη με αντι-αμερικανικό περιεχόμενο, που συμβολικά καταλήγει στο κτίριο της Αμερικανικής Πρεσβείας.
Επίσης στις 6 Δεκεμβρίου είναι η επέτειος των 12 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώντα Κορκονέα στη περιοχή των Εξαρχείων.
Παράλληλα προετοιμάζεται η ψήφιση νομοθετημάτων – κυρίως του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις – που είναι γνωστό ότι θα δρομολογήσουν κοινωνικές αντιδράσεις.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν παρά να συνδυαστούν με το φλέγον ζήτημα της έξαρσης της πανδημίας . Όπως και με τα περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ανάμεσά τους θυμίζουμε ότι περιλαμβάνεται και το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Ο τρόπος μάλιστα που αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεί ένα σημαντικό ερώτημα.
Γεωργιάδης και Μπογδάνος
Να υπενθυμίσουμε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ Κωσταντίνος Μπογδάνος έθεσε θέμα απαγόρευσης της πορείας του Πολυτεχνείου. Σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή απεύθυνε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ερώτημα: «Ποιες ενέργειες προγραμματίζονται ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη διεξαγωγής παράνομων συναθροίσεων και διαδηλώσεων στην Αθήνα και αλλού, ειδικά εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου;».
Προ ημερών, επίσης, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωγιάδης συνέδεσε της αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με την συγκέντρωση στο Εφετείο. Όπως είχε πεί «ξέραμε ότι θα έχουμε πολλά κρούσματα κορονοϊού. Έγινε μια συγκέντρωση για καλό σκοπό αλλά δεν τηρούνταν τα μέτρα προστασίας». Δήλωση που αποδείχθηκε μάλλον ατυχής αφού η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στην Θεσσαλονίκη και σε νομούς της βόρειας Ελλάδας….
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr