ΠΡΑΤΤΩ: Καθήκον για κάθε δημοκράτη να ηττηθεί η Δεξιά και να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη
Η Πολιτική Γραμματεία της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του προέδρου της, Ν. Κοτζιά.
- 17 Ιανουαρίου 2019 16:49
Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Πολιτική Γραμματεία της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ η εισήγηση του προέδρου της, Νίκου Κοτζιά, που αφορά στο σύνολο των πολιτικών εξελίξεων. Ιδιαίτερα εκτενής συζήτηση έγινε για μια «Νέα Πολιτική Συμμαχιών» και τη σύνδεσή της με τη δημοκρατική παράταξη και τις εκλογές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΠΡΑΤΤΩ, στην εισήγησή του ο κ. Κοτζιάς για τις πολιτικές προοπτικές τόνισε πως οι αλλαγές που συντελούνται διεθνώς απαιτούν νέες απαντήσεις, ενώ καθιστούν αναγκαία μια διαφορετική κοινωνική και οικονομική πολιτική. Υπογράμμισε την ανάγκη της συγκρότησης μιας κυβέρνησης που θα έχει ανοικτό το μέτωπό της στο νεοφιλελευθερισμό και τις πρακτικές του, θα εφαρμόσει σύγχρονη πολιτική ανάπτυξης και θα είναι το κάστρο ενάντια σε όλους αυτούς που θέλουν την Ελλάδα ως αποικία χρέους. Μια πατριωτική κυβέρνηση που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα.
«Το ΠΡΑΤΤΩ σε όλο το διάστημα της ύπαρξής του τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας και συμμαχίας ανάμεσα στις πιο διαφορετικές προοδευτικές και πατριωτικές δυνάμεις. Με αυτή τη λογική θα κινηθεί και στις επόμενες βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Για τις συμμαχίες, το ΠΡΑΤΤΩ τονίζει πως «τα τμήματα της κοινωνίας που έχουν όραμα, που θέλουν την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, τα οποία έχουν ταλέντο, εργατικότητα, διορατικότητα πρέπει να είναι το στήριγμά μας. Να επιδιώκουμε να εκφράζουμε “τη ματιά τους” για το μέλλον», ενώ δίνεται ιδιαίτερο βάρος στους ανέργους και σε εκείνους που βρίσκονται στο περιθώριο.
«Πρέπει να σμιλεύσουμε μια νέα συμμαχία, που μπορεί να προσελκύσει τη χώρα στο μέλλον. Θα περιλαμβάνει όσους από τη μισθωτή εργασία, από τους μη προνομιούχους, επιθυμούν να αλλάξουν τη χώρα, ή πειστούν από τους τελευταίους σε μια τέτοια κατεύθυνση. Μαζί με αυτούς θέλουμε και κάθε επιχειρηματία που πονά τον τόπο του, που δεν θέλει να είναι αεριτζής και αρπαχτικό. Που έχει καλές ιδέες για την ανάπτυξη της παραγωγής προς όφελος όχι μόνο του εαυτού του.
Θέλουμε μια μεγάλη συμμαχία όσων επιθυμούν και θέλουν να δουλέψουν για μια Ελλάδα διαφορετική», τονίζεται αναφορικά με τις συμμαχίες που στοχεύει το ΠΡΑΤΤΩ.
Το ΠΡΑΤΤΩ επιτίθεται επίσης στους «φορείς της διαφθοράς» και τους «εθελοντές της» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, και προσθέτει: «Δρουν σαν μια σύγχρονη ελληνική μαφία. Είναι οι προστάτες και τα στηρίγματα της μαύρης παραοικονομίας. Αυτοί που έχουν κάνει σπορ τους να μην πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά διατυπώνουν κάθε μέρα απαιτήσεις προς το ελληνικό κράτος. Είναι τα παράσιτα που πίνουν το αίμα του δημόσιου τομέα και όχι μόνο, είναι η “νέα μοναρχία”, δηλαδή, η ολιγαρχική οικογενειοκρατία». Και προσθέτει: «Αυτούς πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία. Ένα κοινωνικό μέτωπο που θα βρει και την πολιτική του έκφραση. Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται η Δεξιά είναι ότι χρειαζόμαστε συμμαχία των λαϊκών μαζών».
Το ΠΡΑΤΤΩ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει στη συγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς. «Αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν λόγω του τρόπου συγκρότησής του να πιστεύουν ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε τμήμα των τμημάτων του. Εμείς, ενώ συμβαδίζουμε στην ανάγκη μιας αριστερής πολιτικής, την καταλαβαίνουμε διαφορετικά, πιο σύγχρονα, πιο πατριωτικά, πιο λαϊκά. Έχουμε άλλες εμπειρίες, θεωρήσεις ζωής και πολιτική κουλτούρα. Γνωρίζουμε ότι είμαστε μια μικρή δημοφιλής δύναμη. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δεχτεί το γεγονός ότι ναι μεν είμαστε μικρή δύναμη, αλλά, ταυτόχρονα, αυτοτελής με την αξία της, να μας δώσει ουσιαστική δυνατότητα συμμετοχής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ως προς τις εκλογές και τις ευρωεκλογές, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το ΠΣ συμφώνησε ότι πρώτη επιλογή μας είναι να συμμετάσχουμε στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον συμφωνήσουμε πάνω σε αρχές. Στόχος μας η δημιουργία μιας δημοκρατικής παράταξης και η συγκρότηση μιας δημοκρατικής-αριστερής πολιτικής. Η δυσκολία των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται, πλέον, να ξεπερνιέται, οφειλόταν σε ένα βαθμό στο ότι δεν μπόρεσε να προσδιορίσει με ακρίβεια και σαφήνεια την φάση στην οποία βρίσκεται η πολιτική πάλη».
«Η ηγεσία των ΑΝΕΛ ήταν ένας εν δυνάμει, και για ένα μέρος των απαιτήσεων της αντιμνημονιακής μάχης, σύμμαχος στη Σωτηρία, ήταν όμως ξένη ως προς μια κυβέρνηση αριστεράς. Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαζε το λαϊκό κοινωνικό στοιχείο της, στο δεύτερο όλο και περισσότερο έβγαζε έναν δεξιό λόγο που μετασχηματιζόταν σε ακροδεξιό. Λόγο στον οποίο προστέθηκε, επιπλέον, η σύγχυση στην οποία περιήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά τις αρχές του 2017. Σε αυτά τα πλαίσια, η συνεργασία μαζί του ήταν αδύνατο να προχωρήσει», τονίζει το ΠΡΑΤΤΩ.
Τέλος, το ΠΡΑΤΤΩ τονίζει: «Η πολιτική μας είναι να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική παράταξη, πιο σωστά να συμβάλλουμε στη δημιουργία της, προκειμένου να πάμε σε μια κυβέρνηση μεγάλων προοδευτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Στη δημοκρατική παράταξη πρέπει να βρούμε όλα εκείνα που συνενώνουν ανθρώπους που πολιτικοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, παλιούς συντρόφους/ες του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και άλλων δυνάμεων, ανθρώπους των κινημάτων. Να βρίσκουμε τι τους συνενώνει και τι τους διαχωρίζει. Γνώμη μας είναι ότι στις βουλευτικές εκλογές, πριν απ’ όλα εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, θα υπάρξει τεράστια πόλωση. Πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής όλοι οι υπόλοιποι θα συμπιεστούν “Αφόρητα”. Η μάχη που έχει η ελληνική κοινωνία μπροστά της είναι πολλή σκληρή. Η Δεξιά που θέλει να ξαναπάρει την κυβερνητική Δεξιά, δεν είναι η Δεξιά που γνωρίσαμε μεταχουντικά. Είναι μια Δεξιά αυταρχική, με ισχυρή πτέρυγα ακροδεξιών, που έχει βάλει “τιμωρία” τη δημοκρατική λαϊκή δεξιά. Δεν είναι “απλά” μια νεοφιλελεύθερη δεξιά, αλλά μια δεξιά αυταρχική στη σφαίρα των δικαιωμάτων και της πολιτικής, σκληρά νεοφιλελεύθερη στην κοινωνική πολιτική και στη σφαίρα της οικονομίας, χωρίς ιστορική συνείδηση και βαθιά ανήθικη. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, τίθετο η υποχρέωση σε κάθε δημοκράτη, πατριώτη αριστερό, προοδευτικό, το καθήκον ανεξάρτητα από τη μία ή άλλη αρνητική εμπειρία και άποψη στα επιμέρους, να ηττηθεί η Δεξιά και να δημιουργηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη».