“Πρέσινγκ” για Μπελέρη και Βόρεια Μακεδονία μέσω ΕΕ

Διαβάζεται σε 5'
Φρέντι Μπελέρη
Φρέντι Μπελέρη EUROKINISSI ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σήμερα αναμένεται η απόφαση της αλβανικής δικαιοσύνης για τον ευρωβουλευτή πλέον της ΝΔ. Γιατί ενδιαφέρεται προσωπικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Αθήνα προειδοποιεί ξανά τα Σκόπια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί η Αθήνα, καθώς ο μεν Κρίστιαν Μιτσκοσκι συνεχίζει να παραβιάζει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σήμερα αναμένεται η δικαστική απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη.

Η αλβανική δικαιοσύνη αναμένεται ειδικότερα να εκδώσει την απόφαση της για τον προφυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας και  ευρωβουλευτή πλέον της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση Μπελέρη έχει δείξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει επικοινωνήσει με τον Έντι Ράμα.

Το πραγματικό κίνητρο πάντως της προέδρου της Κομισιόν είναι ότι στενεύουν τα περιθώρια για την επανεκλογή της. Η κ.φον ντερ Λάιεν συνεπώς αναζητεί ψήφο ψήφο την πλειοψηφία των 361 ευρωβουλευτών. Δεν έχει λοιπόν την πολυτέλεια να χάσει την ψήφο του κ.Μπελέρη. Και το 2019 άλλωστε είχε εκλεγεί με μόλις εννέα ψήφους διαφορά.

Τα μαθηματικά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ο Αλβανός πρωθυπουργός υπενθυμίζεται ότι έχει καλές σχέσεις με την Τζόρτζια Μελόνι. Πάντως αν και πριν τις ευρωεκλογές η κ.φον ντερ Λάιεν ήταν ανοιχτή σε συνεργασία με την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα επισήμως έχει συνομιλήσει με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) όπως επίσης και με το Renew, δηλαδή τους Φιλελεύθερους.

Το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι έχουν αθροιστικά 398. Ωστόσο δεν θα ψηφίσουν όλα τα μέλη του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ της επανεκλογής της. Ενώ το Renew χάνει μέλη, καθώς την Παρασκευή ο Τσέχος Αντρέι Μπάμπις απέσυρε τους ευρωβουλευτές του από την ευρωομάδα των Φιλελεύθερων. Εξ ου και η κ.φον ντερ Λάιεν θέλει ο κ. Μπελέρη να βρίσκεται στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες για να την ψηφίσει και ασκεί πιέσεις στον Ράμα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημειωτέον ότι θα ήθελε διακαώς και την ψήφο των 24 ευρωβουλευτών της Μελόνι και για το σκοπό αυτό φέρεται να προτείνει στην Ιταλία ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο και θέση αντιπροεδρίας. Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν προειδοποιήσει ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξη τους εάν η φον ντερ Λάιεν κάνει deal με τη Μελόνι.

Υπενθυμίζεται ότι καθώς οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Ιουνίου, το παζάρι θα συνεχιστεί στην τακτική Σύνοδο Κορυφής αυτή την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Μηνύματα στα Σκόπια μέσω Βρυξελλών

Εν τω μεταξύ στα Σκόπια ο νέος πρωθυπουργός, Κρίστιαν Μιτσκοσκι επιμένει να αποκαλεί τη χώρα “Μακεδονία” σκέτο, παραβιάζοντας έτσι το erga omnes της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρόεδρος του VMRO χρησιμοποίησε τον όρο “Μακεδονία” σκέτο στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Και παρότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης ο ίδιος και οι υπουργοί του ορκίστηκαν με βάση το συνταγματικό όνομα της χώρας, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία, στις δηλώσεις του κ. Μίτσκοσκι χαρακτήρισε επαίσχυντο τον προσδιορισμό Βόρεια.

Την παραβατική συμπεριφορά των Σκοπίων από τις εκλογές και μετά κατήγγειλε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη, καθώς η ονομασία Βόρεια Μακεδονία ισχύει έναντι όλων (erga omnes). Η επιλεκτική εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπογράμμισε, είναι ανεπίτρεπτη. Κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην Ευρώπη, ωστόσο, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι η πίστη τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου.

Και στο γεύμα εργασίας των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι μονόδρομος για τις χώρες της περιοχής, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στις επιδόσεις των κρατών όσον αφορά στο κράτος δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων, τη δημοκρατία, αλλά και την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η αναφορά αυτή αποτελούσε βέβαια αιχμή και για την Αλβανία σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη.

Και στο βάθος ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι κατόπιν των ελληνικών ενεργειών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε εκ νέου, ρητά, κατά την παρέμβαση του, ότι η αρχή pacta sunt servanda (τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται) είναι  προαπαιτούμενο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κατ επανάληψη προειδοποιήσει τη Βόρεια Μακεδονία ότι ο δρόμος της προς την ΕΕ περνά μέσα από την Ελλάδα, ενώ έχει δηλώσει ότι εάν η γειτονική χώρα δεν τηρήσει απόλυτα τη συμφωνία των Πρεσπών, θα φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9 με 11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

Βέβαια η χώρα μας μόνο σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να θέσει το ζήτημα, δεδομένου ότι τα Σκόπια έχουν ενταχθεί ως Βόρεια Μακεδονία στη Συμμαχία και τυπικά δεν έχουν αμφισβητήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, έστω και εάν στην πράξη το VMRO επιχειρεί να καθιερώσει ουσιαστικά διπλή ονομασία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα