Πρέσινγκ για Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής και ο παράγων Μπόρις Τζόνσον
Στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, όμως η μάχη δεν έχει τελειώσει. Πως οι βρετανικές εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την ατζέντα της Συνόδου
- 11 Δεκεμβρίου 2019 07:51
Την καταδίκη από την ΕΕ ως άκυρης και παράνομης της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης, αλλά και της τουρκικής προκλητικότητας, σε ανώτατο επίπεδο και με το πιο σκληρό τρόπο, επιδιώκει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα, μετά και τα χθεσινά πρώτα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες.
Το γεγονός ότι στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος εκπροσώπησε χθες την Ελλάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Την ίδια στιγμή πηγές της ΕΕ δήλωναν στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι άκυρη, όπως έχει εξαρχής τονίσει η Ελλάδα. Όμως ο διπλωματικός μαραθώνιος δε σταματά για τη χώρα μας, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο και μεθαύριο στη Σύνοδο Κορυφής θα δώσει μάχη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το τελικό Κείμενο Συμπερασμάτων θα είναι όντως αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά και πιο αυστηρό από το προσχέδιο.
Βασικός σύμμαχος είναι η Γαλλία (την ώρα που η Γερμανία αποφεύγει να σηκώσει τους τόνους απέναντι στην Τουρκία), αλλά και η Ιταλία, καθώς εξάλλου εκτός από τη γαλλική Total και η ιταλική Eni έχει εξασφαλίσει το δικαίωμα για έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το γεγονός ότι η ιταλική φρεγάτα Μartinengo έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο λιμάνι της Λάρνακας αποτελεί ένα σαφές μήνυμα απο τη Ρώμη προς την Άγκυρα.
Και η Αθήνα εξαρχής έχει ποντάρει στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αδιαφορήσει για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου: Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκεμβρίου στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη ο κ.Μητσοτάκης παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, επισήμανε προς τους Ευρωπαίους εταίρους τη σημασία συνολικά για την Ευρώπη της αξιοποίησης των πηγών φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και άρα την ανάγκη να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταβεί στις 20 Δεκεμβρίου στη Ρώμη για τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογο του, όπως είχαν συμφωνήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο κ.Δένδιας χθες ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα σε κλίμα συναίνεσης των κομμάτων και σύγκλισης σε μία ενιαία εθνική γραμμή.
Πάντως υπάρχει και ένας απρόβλεπτος παράγοντας που ενδέχεται να περιπλέξει την κατάσταση στη Σύνοδο Κορυφής: Το γεγονός ότι την Πέμπτη πραγματοποιούνται εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία με διακύβευμα το Brexit. Σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον, όπως είναι αντιληπτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εστιάσουν εκεί την προσοχή τους. Υπενθυμίζεται ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλο προβάδισμα των Συντηρητικών, όμως υπήρξαν και μετρήσεις που έδειχναν άνοδο των Εργατικών. Σε κάθε περίπτωση, όλη η Ευρώπη θα περιμένει την ετυμηγορία της κάλπης.
Για τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε εν τω μεταξύ χθες ο κ.Μητσοτάκης τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, σε συνάντηση τους εν όψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο και της συνάντησης του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ.Πάιατ για τις δύο επιστολές της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Λεπτομέρεια: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο η Αθήνα καλεί με τη μία επιστολή να λάβει τα μέτρα του για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναταραχή στην περιοχή, προεδρεύει εν προκειμένω η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο κ.Πάιατ μέσω twitter υπογράμμισε ότι για την Ουάσινγκτον η Ελλάδα έχει αυξανόμενη σημασία ως πυλώνας σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη στρατηγικά περιοχή, χωρίς πάντως ευθεία αναφορά στο θέμα της συμφωνίας Τουρκίας- Λιβύης. Αλλά και το αμερικανικό ενδιαφέρον για την πλήρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, απο την αμερικανική πλευρά έχει εκφραστεί η επιθυμία η ελληνική αποστολή στην Ουάσινγκτον να είναι διευρυμένη, κάτι που προϊδεάζει για ευρείες συνομιλίες με υπουργούς για όλα τα πιθανά θέματα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας.