“Πρέσινγκ” Μητσοτάκη σε Μακρόν για την πώληση Meteor στην Τουρκία

Διαβάζεται σε 6'
Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν
Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν Ludovic Marin, Pool Photo / AP

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο στη σκιά των πληροφοριών για πώληση Meteor στην Τουρκία, η οποία μπορεί να αλλάξει ξανά τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Το ζήτημα της πιθανής πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία αναμένεται να θέσει εκ νέου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με τον κ. Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στο Παρίσι.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Μητσοτάκης- Μακρόν θα συζητήσουν για ζητήματα ευρωπαϊκού, αλλά και περιφερειακού ενδιαφέροντος με αιχμή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία.

Από την ατζέντα όμως δεν μπορεί προφανώς να λείπει το θέμα των πυραύλων αέρος αέρος Meteor, που εάν πωληθούν στην Τουρκία, μπορούν να αλλάξουν ξανά τις ισορροπίες στο Αιγαίο σε βάρος της Ελλάδας.

Οι πρώτες κινήσεις της Αθήνας για τους Meteor

Το ζήτημα ετέθη από τον κ.Μητσοτάκη στον κ.Μακρόν και στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την περασμένη Δευτέρα. Ο Γάλλος πρόεδρος φέρεται να πέταξε το μπαλάκι στη Μεγάλη Βρετανία, που αποτελεί εταίρο της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA, η οποία και κατασκευάζει τους Meteor. Καθώς και να δήλωσε στον κ.Μητσοτάκη ότι δεν είναι δεδομένη η συμφωνία της Γαλλίας για πώληση Meteor στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Ιανουαρίου ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δημοσιοποίησε ότι κάλεσε την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα, Laurence Auer, για να της εκφράσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο πώλησης Meteor στην Τουρκία.

Ο κ. Δένδιας στην ανάρτηση του σημείωνε ότι είχε ενημερώσει πρώτα τον κ.Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη. Πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha δήλωσε ότι δεν έχει εικόνα για πώληση Meteor στην Τουρκία και σχολίασε ότι ο υπουργός Άμυνας ενδεχομένως έδρασε προληπτικά, έδωσε λαβές για σχόλια περί διαφοράς στίγματος Μαξίμου-ΥΠΕΘΑ.

Φαίνεται πάντως ότι το Μαξίμου θέλει να δείξει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι δεδομένη η πώληση Meteor στην Τουρκία. Αλλά και να “πατήσει” πάνω σε όποιους δισταγμούς της Γαλλίας για να μπλοκάρει ένα deal με την Αγκυρα.

Η τουρκική εφημερίδα Milliyet πάντως σε πρόσφατο δημοσίευμα της υποστήριζε ότι η πώληση Meteor στην Τουρκία έχει κλείσει με την πίεση της Μεγάλης Βρετανίας και την έγκριση της Γαλλίας. Και εκτίμουσε ότι η στρατιωτική ισορροπία στον αέρα θα αλλάζε ξανά υπέρ της Τουρκίας.

Πως οι Meteor μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να αποκτήσει 40 Eurofighter Typhoon. Αρχικά 20 μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τη Μεγάλη Βρετανία και εν συνεχεία 20 επιπλέον νεότευκτα. Εθεσε δε ως όρο για την αγορά των Eurofighter Typhoon τον εξοπλισμό τους με πυραύλους Meteor.

Για αυτό και το Λονδίνο επιθυμεί διακαώς να κλείσει η συμφωνία, η οποια θα αποφέρει στα βρετανικά ταμεία 10 δισ ευρώ. Απαιτείται ωστόσο η σύμφωνη γνώμη και των υπόλοιπων μελών της κοινοπραξίας, δηλαδή της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σημειωτέον ότι η διακυβερνητική διάσκεψη Ιταλίας- Ελλάδας που ήταν προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου αναβάλλεεται προσωρικά.

Στο πλαίσιο της διάσκεψης αυτής ο κ.Μητσοτάκης θα συζητούσε με την Τζόρτζια Μελόνι για το μεταναστευτικό, το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Hellenic Train σε περίπτωση που αποδειχθεί οτι η εμπορική αμαξοστοιχία που ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη μετέφερε επικίνδυνο φορτίο, αλλά και το θέμα των Meteor.

Εάν η Τουρκία αποκτήσει και Meteor για τα 40 Eurofighter Typhoon η αεροπορία της θα έχει αριθμητικό και ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της ελληνικής. Διότι τα 24 Rafale που θα διαθέτει η Ελλάδα μπορούν να φέρουν έως τέσσερις Meteor το καθένα και η χώρα μας έχει συμφωνήσει για 36 πυραύλους αυτου του τύπου. Ενώ κάθε Eurofighter Typhoon μπορεί να φέρει έως και έξι Meteor.

Επομένως δυνητικά η Τουρκία θα μπορεί να διαθέτει μέχρι και 240 Meteor, αν και στην πράξη ο αριθμός αυτός λογικά θα είναι μικρότερος. Ωστόσο είναι σαφές γιατί η χώρα μας έχει κάθε λόγο να μπλοκάρει μία συμφωνία πώλησης Meteor στην Τουρκία.

Η συζήτηση στο Παρίσι για την τεχνητή νοημοσύνη

Το θέμα της Συνόδου στο Παρίσι, που διοργανώνει ο Μακρόν, είναι πάντως η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς η ΕΕ καλείται να αναλάβει δράση για να μη μείνει πίσω σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο τοπίο.

Στη Σύνοδο συμπροεδρεύει η Ινδία και το παρών θα δώσει ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι. Προσκεκλημένοι θα είναι επίσης αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμοί, και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

“H Eλλάδα δεν παρακολουθεί, συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις και στον διεθνή διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη στο ανώτατο επίπεδο”, λένε κυβερνητικές πηγές. Επισημαίνουν δε ότι η Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη, με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, προ δύο μηνών παρέδωσε στον πρωθυπουργό ένα συγκροτημένο σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. “Με αφετηρία αυτή την εξαιρετική δουλειά, η χώρα πλέον εισέρχεται με σταθερά βήματα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης”, ανεφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ηδη δύο από τις προτάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται. Η Ελλάδα είναι μία από τις 7 χώρες στην Ε.Ε. που επελέγη να αναλάβει τη δημιουργία ενός AI Factory, έναν χώρο δηλαδή, που θα αναπτύσσονται εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και που θα αποτελεί σημείο επαφής της ερευνητικής κοινότητας, των επιχειρήσεων και του Κράτους.

Στόχος είναι σταδιακά η Ελλάδα να μπορεί να “εξάγει” εφαρμογές και τεχνογνωσία. Επίσης, υλοποιείται το ετήσιο Φόρουμ με θέμα την Ηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Πέρυσι ο πρωθυπουργός μίλησε στο Φόρουμ για τη σχέση Αριστοτέλη και Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ φέτος το Φόρουμ θα ασχοληθεί με τη χρήση Tεχνητής νοημοσύνης και τα παιδιά, με τη συμμετοχή και του Harvard.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα