“Πρέσινγκ” Μητσοτάκη στο ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Διαβάζεται σε 3'Η κυβέρνηση φέρνει το νομοσχέδιο με το οποίο παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος και πετάει το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει “θα φανεί ποιος είναι εκσυγχρονιστής”.
- 21 Δεκεμβρίου 2023 06:27
Την υλοποίηση μίας βασικής ιδεολογικής επιμονής της Νέας Δημοκρατίας, για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, δρομολογεί η κυβέρνηση:
Αφενός φέρνει το νομοσχέδιο που θα παρακάμψει ουσιαστικά το άρθρο 16 του Συντάγματος, παρότι το υπουργείο Παιδείας φυσικά υποστηρίζει ότι η ρύθμιση είναι συνταγματική. Αφετέρου όπως τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει και στην αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου.
Θα πρέπει φυσικά να παρέλθει η συνταγματική προθεσμία για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, στα τέλη του 2024. Όμως το νομοσχέδιο, που το υπουργείο Παιδείας έχει βαφτίσει “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, θα αποτελέσει αφορμή πολιτικής συζήτησης και σύγκρουσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
“Θα έχει συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής”, δήλωσε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Αναφορά που στόχευε στο ΠΑΣΟΚ.
Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ
Ο πρωθυπουργός επιδιώκει ειδικότερα να ασκήσει πίεση στο ΠΑΣΟΚ εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο. Στο Μαξίμου φαίνεται άλλωστε πως θεωρούν πως είτε το ΠΑΣΟΚ ψηφίσει είτε καταψηφίσει/απέχει, η ΝΔ θα είναι κερδισμένη. Και αυτό καθώς στη μία περίπτωση θα έχει περάσει ένα βασικό της ιδεολόγημα με ευρύτερη συναίνεση και στην άλλη περίπτωση θα διεκδικήσει για λογαριασμό της ψήφους από το πιο συντηρητικό κομμάτι του κέντρου. Ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, ακολουθώντας το κόμμα “Νίκη” στην υπόθεση “ροζ σημαία”.
Στο γαλάζιο στρατόπεδο θυμούνται άλλωστε ότι το 2007 ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αν και αρχικά ήταν υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ, τελικά έκανε πίσω καθώς στο εσωτερικό του Κινήματος επικράτησε ο φόβος ότι μία τέτοια κίνηση θα ερχόταν σε αντίθεση με τις αρχές της πάλαι πότε Αλλαγής.
Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν άλλωστε ότι θα έχουν για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ την υποστήριξη μερίδας γονέων που ούτως ή άλλως θα έστελναν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για σπουδές και θα προτιμούσαν τουλάχιστον να μειωθεί το κόστος με σπουδές εντός Ελλάδας.
Ενώ εκτιμούν ότι πέραν της αριστεράς, μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν βλέπει κίνδυνο να καταστεί εν τέλει η ανώτατη παιδεία στη χώρα και πάλι ζήτημα χρημάτων. Υποβαθμίζουν άλλωστε την κριτική ότι ενώ με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μένουν εκτός τριτοβάθμιας χιλιάδες υποψήφιοι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πηγαίνουν σε ιδιωτικά.
Η στάση Ανδρουλάκη για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Σημειωτέον ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ήταν καταρχήν προσεκτικός στις αντιδράσεις του. Ειδικότερα ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε (Real FM) πως «αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα. Αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά σε εκατομμύρια Έλληνες και όχι μόνο τους λίγους. Εάν, τώρα, η ΝΔ φέρει κάτι, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί».