Πρέσπες: Τα 3 μνημόνια και η απειλή του Σαμαρά

Διαβάζεται σε 4'
Αντώνης Σαμαράς
Αντώνης Σαμαράς SOOC

Στριμώχνει πάλι την κυβέρνηση η υπόθεση της ψήφισης των συμβάσεων εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αντιπολίτευση πιέζει, αλλά ο “γαλάζιος” πρώην πρωθυπουργός επιμένει στο βέτο.

Τους εσωτερικούς …δαίμονες της Νέας Δημοκρατίας, που ακούν στο όνομα «Αντώνης Σαμαράς», «αναδεύει» η υπόθεση των 3 (εφαρμοστικών της Συμφωνίας των Πρεσπών)  μνημονίων που εκκρεμούν για έγκριση από το κοινοβούλιο εδώ και 5 χρόνια. Το ζήτημα γίνεται εκ νέου επίκαιρο μετά τις γνωστές δηλώσεις της νέας προέδρου της γειτονικής χώρας που χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» αντί του συμφωνημένου «Βόρεια Μακεδονία» και τις πιέσεις που ασκούνται εκ νέου από την αντιπολίτευση.

Τα μνημόνια

Θυμίζουμε ότι τα 3 μνημόνια συνεργασίας αφορούν τα ζητήματα φύλαξης των εναέριων συνόρων της Β.Μακεδονίας, την στήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας και θέματα οικονομικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα τα μνημόνια θα έπρεπε να έχουν ψηφιστεί ήδη από το 2020. Όμως ήδη από τον Σεπτέμβρη της χρονιάς αυτής ο Κώστας Τασούλας είχε επισημάνει πως οι εν λόγω διεθνείς συμβάσεις θα έρθουν σε χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Έκτοτε η …τύχη τους αγνοείται.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Η κυβέρνηση δεν επαρκώς εξηγήσει τους λόγους που δεν έχει προωθήσει την κύρωση των μνημονίων. Παρά το γεγονός πως έχει δηλώσει σε όλους τους νόμους ότι (παρά τις διαφωνίες της το 2019) πλέον τάσσεται υπέρ της – αυστηρής μάλιστα- εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η αιτία της κυβερνητικής αναβλητικότητας πάντως δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί στο ξεκάθαρο βέτο που έχει θέσει εξαρχής ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη από το 2020 ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις συγκεκριμένες συμβάσεις διαφωνώντας άλλωστε συνολικά με την συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ είναι άγνωστο το πόσοι βουλευτές θα μιμούνταν την στάση του σε περίπτωση που τα μνημόνια έρχονταν για κύρωση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Αλέξη Τσίπρας ήδη από το 2021 είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που οι συμβάσεις έρθουν για κύρωση στην Βουλή θα ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο Παύλος Μαρινάκης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επιχειρώντας χθες να αιτιολογήσει την κυβερνητική στάση με την φράση «δεν θα βιαστούμε, δεν ήμαστε επισπεύδοντες». Αν και προφανώς δεν θα έδειχνε …βιασύνη η ψήφιση των 3 συμφωνιών με 4ετή, τουλάχιστον, καθυστέρηση. Επίσης εξέφρασε απορία για τις παραινέσεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να υπάρξει ψήφιση των μνημονίων.

Η αντιπολίτευση

Όπως είναι αναμενόμενο τα κόμματα που πιέζουν για τα ζητήματα που αφορούν την Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Αφού  βουλευτές των δύο αυτών σχηματισμών ήταν αυτοί που ψήφισαν την συμφωνία στην Βουλή στις 25 Ιανουαρίου του 2019 η οποία και «πέρασε» κάτω από πολύ ιδιαίτερες κοινοβουλευτικές συνθήκες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπους να κατατεθούν με πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι 3 συμβάσεις στο κοινοβούλιο. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν. Πάντως η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Βούλα Κεχαγιά δήλωσε πως «ως ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουμε πρωτοβουλίες και θα φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Πρωτόκολλα Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, σε άμεσο χρόνο. Και πρέπει να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία συνεχώς διαβεβαιώνει ότι θα έρθουν προς κύρωση τα μνημόνια αλλά δεν το πράττει. Είναι μια σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η οποία θα υλοποιηθεί προφανώς σε άμεσο χρόνο». Το θέμα πάντως έχει αναδείξει εδώ και αρκετό καιρό η Ρένα Δούρου, αρμόδια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, είτε ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο είτε με παρεμβάσεις της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Η Νέα Αριστερά

Ανάλογο ζήτημα θέτει και η Νέα Αριστερά. Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να φέρει προς κύρωση στην Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία». Επίσης «να πάψει να χαϊδεύει τα αυτιά εθνικιστών και ακροδεξιών στην κυβέρνησή του, στο κόμμα του, στο εκλογικό ακροατήριο, και να επαναφέρει τη χώρα μας, την Ελλάδα, στο δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης, στο δρόμο της συνεργασίας, στο δρόμο της ειρήνης». Σημείωσε ενδεικτικά πως «καλώ απο έδω, από τη Θεσσαλονίκη, τον κύριο Μητσοτάκη να προχωρήσει στην πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Η κίνηση Τσίπρα

Την δική της αυτοτελή σημασία έχει όμως και η πρωτοβουλία που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιώντας χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ. Οι δύο πρωθυπουργοί που συνυπέγραψαν την Συμφωνία των Πρεσπών φέρονται να τόνισαν την σημασία που έχει η πιστή τήρησή της όπως και η αξία της συνεργασίας των δύο χωρών ως ενισχυτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα έκαναν λόγια για επικίνδυνο εθνικιστικό λαϊκισμό που καταγράφεται και στις δύο χώρες. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει η δέσμευσή τους για κοινές πρωτοβουλίες στήριξης των συμφωνηθέντων .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα