Προ ημερησίας για τα αγροτικά, σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης. LIVE EIKONA

Προ ημερησίας για τα αγροτικά, σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης. LIVE EIKONA
Η αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής Eurokinissi

Η συζήτηση, που πραγματοποιείται στη Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας Γεννηματά, αναμένεται να εξελιχθεί σε μετωπική. Και αυτό καθώς ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται για την ψήφο των αγροτών, ενώ η ΝΔ σχεδιάζει σύγκρουση και με τους δύο και ανεβάζει τους τόνους

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την αγροτική πολιτική.

Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν πρωτοβουλίας της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά. H πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νικο Βούτση, με την οποία υπέβαλε το αίτημα για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας, είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στον αγροτικό τομέα.

“Η απογοήτευση είναι ορατή παντού στην ύπαιθρο, οι αγρότες πιέζονται ασφυκτικά λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων, της μεγάλης αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, του κόστους του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, της αύξησης σε 24% του συντελεστή Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια, της επιβολής φόρου στο κρασί”, ανέφερε η Φώφη Γεννηματά.

Το ΠΑΣΟΚ, που εν όψει συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου θεωρεί πως έχει δυνατότητες επανασυσπείρωσης και ανάκαμψης, ανταγωνίζεται άλλωστε με το ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο συγκεκριμένων ομάδων, άλλοτε προνομιακών “πράσινων” εκλογικών ακροατηρίων, όπως οι αγρότες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει οργανώσει την αντεπίθεση του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου να δηλώνει ότι έχει δοθεί εντολή στον ΟΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε μια προεκτίμηση των ζημιών, ώστε να κατατεθούν τα δικαιολογητικά από τους αγρότες και να εισπράξουν το συντομότερο δυνατό οι αγρότες τις αποζημιώσεις τους, ενώ παράλληλα η Κουμουνδούρου ξεκίνησε ημερίδες για την αγροτική πολιτική σε κατεξοχήν αγροτικές περιφέρειες της χώρας όπως η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.

Η συζήτηση όμως δεν αναμένεται να περιοριστεί στα αγροτικά, αλλά αντιθέτως να εξελιχθεί σε σύγκρουση εφ όλης της πολιτικής ύλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για τους αγρότες –κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της ομιλίας του στη «δεινή θέση της χώρας εξαιτίας της κυβέρνησης» τονίζοντας ότι, αφενός μεν η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε νέα σκληρά μέτρα, αφετέρου θα αναφερθεί στον «κίνδυνο να ζήσουμε ξανά στιγμές του πρώτου εξαμήνου του 2015» όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Πάντως εκτός του πρωθυπουργού στο στόχαστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιθανό να βρεθεί (χωρίς ευθείες και ονομαστικές αναφορές) και η Φώφη Γεννηματά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου. Ήδη αρκετά στελέχη της ΝΔ υποδέχτηκαν με δηκτικά σχόλια το γεγονός αυτό κάνοντας λόγο μάλιστα και για «επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος».

Τέλος σε ότι αφορά του αγρότες ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μιλήσει για «ψεύτικες υποσχέσεις» της κυβέρνησης.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται επίσης να εξαπολύσουν επίθεση στην κυβέρνηση για το ΔΟΛ.

Από τη συζήτηση στη Βουλή απουσιάζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα