Προ των πυλών ο ανασχηματισμός

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός
Στιγμιότυπο από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των δανειστών και να χαραχθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ελληνική πλευρά εν όψει του Eurogroup. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες για τις αλλαγές στα χαρτοφυλάκια και ποια είναι τα ονόματα που «παίζουν» δυνατά στην «σκακιέρα» του ανασχηματισμού. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη των Προέδρων

Η αποκάλυψη των σχεδίων των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα νέα χαρτοφυλάκια έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα του ανασχηματισμού, που σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να είναι και πάλι θέμα 24ώρων.

Ο πρωθυπουργός διατηρεί το προνόμιο του αιφνιδιασμού και δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες, όμως για άλλη μια φορά παρατηρείται μια «κινητικότητα» στην Ηρώδου Αττικού. Όλα αυτά την ώρα που άλλη μια δημοσκόπηση έρχεται να πιέσει το Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να δώσει έναν «αέρα ανανέωσης» στην κυβέρνηση και ένα νέο στίγμα για την πορεία της από εδώ και πέρα που θα στοχεύει στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Ορόσημο αποτελεί το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και την ερχόμενη Δευτέρα (15:00) θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για το ΕΣΡ. Οι πληροφορίες του NEWS 247 αναφέρουν πως ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με τα κόμματα, μετά και την υποψηφιότητα του κ. Αθανάσιου Κουτρομάνου που έβαλε στο τραπέζι η Ν.Δ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη πλειοψηφία των «19» βουλευτών προκειμένου να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή.

Στο πεδίο των αλλαγών στα χαρτοφυλάκια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Πάνος Καμμένος  θεωρούνται αμετακίνητοι, ενώ σημαντικό ρόλο στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα εξακολουθεί να έχει ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς. Αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης με τον Γιάννη Δραγασάκη να διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ζαλοκώστα.

Από τη γενιά των τριαντάρηδων – σαραντάρηδων θεωρείται πολύ πιθανό πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα μπουν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ συζητήσεις φέρεται πως υπάρχουν και με τον Διευθυντή του Οικονομικού του γραφείου Δημήτρη Λιάκο.  Στις «νέες εισόδους» ακούγονται πολύ έντονα τα ονόματα των Φώτη Κουβέλη, Γιώργου Τσίπρα και Σωκράτη Φάμελλου.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σε άλλο υπουργείο θεωρείται πολύ πιθανό πως θα μετακινηθεί η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το «σπάσιμο» των υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και Οικονομίας προοικονομεί αλλαγές και για τους κ.κ. Κουρουμπλή, Σκουρλέτη και Σταθάκη.

Η δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων ενδεχομένως να οδηγήσει στην κατάργηση ορισμένων θέσεων υφυπουργών από το κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου ο αριθμός του υπουργικού συμβουλίου να μην αυξηθεί σημαντικά. Ίδιος αναμένεται να είναι ο αριθμός των υπουργείων που θα διατηρήσουν οι ΑΝΕΛ.

Σε κάθε περίπτωση το «εύρος» του ανασχηματισμού θα εξαρτηθεί από το εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να «τρέξει» τις αλλαγές μέσα στις επόμενες ημέρες ή αν επιλέξει να σχηματίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της αξιολόγησης η οποία θα περάσει στη δεύτερη φάση μετά τις 14 Νοεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα