Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Πρεμιέρα στη Βουλή – Τα κόμματα παίρνουν θέση
Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην ατζέντα της Τρίτης, έχει συμπεριλάβει και τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση με τον κατάλογο να αναμένεται μακρύς - Τι μέλλει γενέσθαι με τους προστατευόμενους μάρτυρες.
- 22 Οκτωβρίου 2019 07:38
Με την υποσημείωση της ΝΔ ότι «το κατηγορητήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι ανοιχτό, αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα και για άλλες υποθέσεις παρεμβάσεων σε δικαστικούς λειτουργούς», τα κόμματα καλούνται, το απόγευμα της Τρίτης, να λάβουν κατ΄αρχήν θέση επί της δικογραφίας και να προτείνουν τους πρώτους μάρτυρες στην ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης. Το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για σκάνδαλο χρηματισμού γιατρών και κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα από τη Novartis έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, και όλα δείχνουν ότι θα θελήσει να το αξιοποιήσει, κρίνοντας ότι είναι ένα ακόμη ντοκουμέντο που «καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα περί σκευωρίας», ιδίως με τη δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη για την πρακτική εταιρειών όπως η Novartis.
ΝΔ: Επαρκή στοιχεία για τέσσερα αδικήματα
Η Επιτροπή θα διερευνήσει εάν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, παρενέβη στο έργο δικαστικών λειτουργών και εάν πίεσε συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να ασκήσουν διώξεις, χωρίς στοιχεία, και να καταστήσουν κατηγορούμενους πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης, για την υπόθεση Novartis. Η έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αφορά στα εξής αδικήματα:
– ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
– πρόκληση και προσφορά για τη τέλεση εγκλήματος
– ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος
– ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση
Η δικογραφία η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου και επί της οποίας καλούνται το απόγευμα της Τρίτης να λάβουν θέση οι βουλευτές, έχει μια ιδιαιτερότητα. Οι εισαγγελείς τη διαβίβασαν χωρίς αξιολόγηση, χωρίς δηλαδή, να αναφέρουν κανένα αδίκημα.
Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει επαρκές αποδεικτικό υλικό, το οποίο δεν στηρίζεται σε «κουκουλοφόρους μάρτυρες», τα όσα έχουν καταθέσει οι πρώην συνάδελφοι του κ. Παπαγγελόπουλου, δηλαδή η Ελένη Ράικου, αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, και ο Ιωάννης Αγγελής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Στο υλικό που οδήγησε στην πρόταση διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, η ΝΔ έχει συμπεριλάβει την ένορκη κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ότι ο Νίκος Μανιαδάκης του είχε πει πως του ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις να καταθέσει ψευδώς για την υπόθεση Novartis. Στα αποδεικτικά στοιχεία η ΝΔ συμπεριλαμβάνει δημόσια δήλωση του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι με μερική γνώση της δικογραφίας που έλαβε και με την εμπειρία του δικαστικού λειτουργού, η υπόθεση Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο και το πολιτικό σύστημα πρέπει να κάνει την αυτοκάθαρσή του. Οι βουλευτές της ΝΔ δεν περιορίζονται όμως μόνο στα λεχθέντα του ίδιου του κ. Παπαγγελόπουλου αλλά και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βρίσκονταν σε κυβερνητικά αξιώματα, την επίμαχη περίοδο και προεξοφλούσαν διώξεις πολιτικών προσώπων.
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης οι βουλευτές της ΝΔ θα αναπτύξουν τις θέσεις αυτές επί της δικογραφίας, που αριθμεί περί τις 3.500 σελίδες, και θα επισημάνουν ότι ο εισαγγελέας την έχει αποστείλει με το άρθρο 86 του Συντάγματος, και συνεπώς από τη Δικαιοσύνη εκτιμήθηκε ότι τα αδικήματα που ερευνώνται, άπτονται των καθηκόντων του υπουργού. Επίσης θα επαναλάβουν ότι το κατηγορητήριο είναι ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν στοιχεία για περαιτέρω παρεμβάσεις και πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο σε δικαστικούς λειτουργούς, και για άλλες υποθέσεις, πλην της Novartis.
ΣΥΡΙΖΑ: Το σκάνδαλο Novartis καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί σκευωρίας
Βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η υπόθεση Novartis συνιστά σκάνδαλο, το οποίο είναι παράμετρος του μεγάλου σκανδάλου της κατασπατάλησης πόρων στο χώρο της Υγείας και του Φαρμάκου. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, θα υπογραμμίσουν ότι ο φάκελος Novartis καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της ΝΔ για «σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και γι΄αυτό θα ζητήσουν να διαβιβαστούν στη Βουλή όλες οι σχετικές με τη Novartis δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί, όλες οι υποθέσεις που σχετίζονται με το Φάρμακο, ακόμη και όλες οι υποθέσεις που έχουν τεθεί στο αρχείο και όλα τα συναφή πορίσματα. Για την ύπαρξη του σκανδάλου θα επικαλεστούν ασφαλώς και τα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα, με κορυφαίο το επίμαχο έγγραφο του FBI, για πρακτικές και μυστικά προγράμματα της Novartis στην Ελλάδα, με τη συνδρομή κυβερνητικών αξιωματούχων.
Αναφορικά με τα προς διερεύνηση αδικήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα επισημάνουν ότι δεν νοείται ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, σε παράβαση καθήκοντος και σε ψευδή κατάθεση, γιατί δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αυτουργούς της «σκευωρίας» και δεν κατονομάζονται οι ενδεχόμενοι φυσικοί αυτουργοί.
Θα υπογραμμίσουν επίσης ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε έγγραφο του FBI, τρεις μάρτυρες στην Αμερική, τρεις μάρτυρες στην Ελλάδα, έγγραφα και πορίσματα υγειονομικών και άλλων επιτροπών. Η Ελένη Τουλουπάκη έπρεπε λοιπόν να στείλει τον φάκελο στη Βουλή, δεν έχει τελέσει την αξιόποινη πράξη της κατάχρησης εξουσίας και, ούτως εχόντων, δεν εδράζεται πουθενά η κατηγορία για ηθική αυτουργία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε κατάχρηση εξουσίας.
Το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς για τη τέλεση εγκλήματος, «θέλει αμοιβή», «σημαίνει ότι κάποιος έχει δώσει ή έχει υποσχεθεί αμοιβή οποιασδήποτε φύσης σε κάποιο πρόσωπο για να τελέσει ένα έγκλημα», αναμένεται να επισημάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Καθώς η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή κατάθεση, που αποδίδεται στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έχει την έννοια ότι δόθηκαν ψευδείς καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή, από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το σκεπτικό με το οποίο είχε τεθεί στο αρχείο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Τα πρόσωπα
Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, στην ατζέντα της Τρίτης, έχει συμπεριλάβει και τη συζήτηση για τους μάρτυρες που θα κληθούν σε κατάθεση. Ο κατάλογος αναμένεται να είναι μακρύς και να εμπλουτίζεται συν τω χρόνω.
Θέμα που ασφαλώς θα απασχολήσει την Επιτροπή είναι το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους προστατευόμενους μάρτυρες, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, στην υπόθεση Novartis, κατά των οποίων έχουν υποβληθεί και μηνύσεις από πρόσωπα που το όνομα τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο. Ανάμεσά τους και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και κατηγορούμενος, πλέον, στην υπόθεση, καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.
Είναι βέβαιο πως ανάμεσα στους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν θα είναι τα 10 πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων βρέθηκαν στη δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή, την προηγούμενη βουλευτική περίοδο, ήτοι οι οι κ.κ. Αντώνης Σαμαράς, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παναγιώτης Πικραμένος και Γιώργος Κουτρουμάνης.
«Κλειδιά» στα οποία οι βουλευτές της ΝΔ βάσισαν, σε μεγάλο βαθμό, την πρόταση συγκρότησης της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ήταν ασφαλώς, τα όσα έχει καταθέσει η αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής.
Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε 24 Μαρτίου 2017, μετά από δημοσίευμα το οποίο υπήρξε στην εφημερίδα «Documento», καταγγέλλοντας ότι δεν θα γίνει «Ιφιγένεια» σε παρεμβάσεις στο έργο της από επίορκους κρατικούς λειτουργούς και ισχυρά συμφέροντα. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ελένη Ράικου κατέθεσε ότι, έχοντας χρεωθεί το 2016 τον φάκελο της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis, δεχόταν πιέσεις να στείλει το φάκελο στη Βουλή, αν και δεν προέκυπταν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα.
Ο εντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε οριστεί το 2018 αρμόδιος για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς. Παραιτήθηκε όμως στις αρχές του 2019, μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι από το FBI ,στη Βιέννη, με στοιχεία για την υπόθεση Novartis. Ο Ιωάννης Αγγελής έχει χαρακτηρίσει απολύτως ψευδές ότι του προσφέρθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς ενώ με αναφορά του στον Άρειο Πάγο, έχει καταγγείλει ότι υπήρχε βιασύνη να ασκηθεί ποινική δίωξη για πολιτικά πρόσωπα. Μέλη της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης αναμένεται να ζητήσουν να καταθέσουν οι επίκουροι Εισαγγελείς Διαφθοράς που ήταν μαζί με τον κ. Αγγελή και την κ. Τουλουπάκη στο ταξίδι στη Βιέννη.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, και ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης θα κριθεί η αίτηση εξαίρεσης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, εξέλιξη που δεν αποκλείεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της έρευνας από τη Βουλή.
Στον κατάλογο των μαρτύρων, ενώπιον της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθούν η τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, για την οποία ο Ιωάννης Αγγελής έχει αναφέρει ότι ήταν σε γνώση της οι παρεμβάσεις που επιχειρούσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, η τέως επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, που επίσης έχει κατονομαστεί ότι γνώριζε τον τρόπο που λειτουργούσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, και η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που έχει αναφερθεί σε πιέσεις και απειλές από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να επιστρέψει στην Εισαγγελία Διαφθοράς την υπόθεση Βγενόπουλου, την οποία εκείνη είχε θέσει στο αρχείο.
Επίσης βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κλήση σε κατάθεση των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και Μιχάλη Καλογήρου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να κληθούν και όλοι οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Novartis, με πρώτον τον Κωνσταντίνο Φρουζή.
Στο μικροσκόπιο της έρευνας αναμένεται να βρεθεί και ο ρόλος που διαδραμάτισαν έντυπα, δημοσιογράφοι και δημοσιεύματα. Και αυτό γιατί με «πληροφορίες» και «διαρροές», αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis στο δικαστικό σκέλος, έγιναν θρυαλλίδα για εξελίξεις στην Εισαγγελία και οδήγησαν σε παραιτήσεις και δημόσιες καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών.