Πρόεδρος Δημοκρατίας: Στοιχήματα και διλήμματα, από Βενιζέλο και Στουρνάρα μέχρι Τασούλα

Διαβάζεται σε 4'
Το Προεδρικό Μέγαρο
Το Προεδρικό Μέγαρο (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Εν αναμονή της συνάντησης Μητσοτάκη- Σακελλαροπούλου την Τετάρτη, η προεδρολογία φουντώνει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα είναι πολιτικό πρόσωπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και το ραντεβού αυτό θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας που θα προτείνει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν πέσει πολλές ιδέες και ονόματα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να μην έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ακόμη και σε στενούς του συνεργάτες. Το μόνο (σχετικά) σίγουρο φαίνεται να είναι ότι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα είναι πολιτικό πρόσωπο. 

Από ποιον πολιτικό χώρο θα προέρχεται όμως το πρόσωπο που θα προτείνει τελικά ο πρωθυπουργός; Το δίλημμα του κ.Μητσοτάκη ως γνωστόν είναι εάν θα προτείνει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας από το χώρο της δεξιάς, όπως ζητούν από τις ευρωεκλογές και μετά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ή ένα πρόσωπο από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά με “περγαμηνές” συναίνεσης, δηλαδή από την εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Το όνομα του ίδιου του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, επανέρχεται τις τελευταίες ημέρες στις σχετικές συζητήσεις. Το βασικό υπέρ της ιδέας αυτής είναι πως θα αναγκαστεί να τον ψηφίσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και οι βουλευτές της ΝΔ, ακόμη και ο ίδιος ο διαγραφείς πλέον Αντώνης Σαμαράς. Το βασικό μειονέκτημα είναι η… πληθωρική πολιτική προσωπικότητα του κ. Βενιζέλου, που έχει άποψη, δεν διστάζει να την πει (όπως έπραξε στις υποκλοπές) και που διαθέτει τέτοια βαρύτητα στην πολιτική σκηνή ώστε κάθε δήλωση του θα γίνεται είδηση.

Το δεύτερο βασικό σενάριο που παραπέμπει στην εποχή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου αφορά στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ότι η νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας κάνει καλά τη δουλειά της. Και τον κ.Στουρνάρα θα αναγκαστούν να ψηφίσουν, έκοντες άκοντες, οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ηταν άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι εσχάτως στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ρίξει την ιδέα να παραμείνει η κ.Σακελλαροπούλου ως υποψήφια κοινής αποδοχής. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να πάει τόσο κόντρα στη μισή του Κοινοβουλευτική Ομάδα (και τη βάση της ΝΔ) για να διασφαλίσει την ψήφο του ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να την πάρει και με άλλα πρόσωπα.

Υπάρχει βέβαια πάντα και η ιδέα να προτείνει ο πρωθυπουργός έναν υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας από το χώρο της δεξιάς, για να συσπειρώσει τη ΝΔ. Ο ιδανικός υποψήφιος σε αυτό το σκεπτικό είναι φυσικά ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Το μειονέκτημα είναι πως θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ και ενδεχομένως από μικρά δεξιά κόμματα ή από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, που είναι κυρίως άκρας δεξιάς προέλευσης.

Στη ΝΔ βέβαια οι περισσότεροι θα ήθελαν να δουν στο Προεδρικό Μέγαρο τον Κώστα Καραμανλή. Αλλά ο πρώην πρωθυπουργός έχει πλέον δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να δώσει τέτοιο ρόλο σε έναν ιδιαίτερα αγαπητό στη βάση της ΝΔ πολιτικό, ο οποίος έχει εκφράσει πολλάκις ανησυχίες για το διάλογο με την Τουρκία.

Τα περισσότερα ονόματα που έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα πάντως δεν προέρχονται από το χώρο της δεξιάς. Στο τραπέζι έχουν πέσει ειδικότερα τα ονόματα του Τάσου Γιαννίτση, της Μαρίας Δαμανάκη, του Αλέκου Παπαδόπουλου, του Λουκά Παπαδήμου. Αλλά και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία όμως ούτε το ΠΑΣΟΚ θα ψήφιζε, ούτε οι βουλευτές της ΝΔ θα ήθελαν.

Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, ο βαθμός δυσκολίας της οποιας αυξάνεται εάν συνυπολογιστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν θα προτείνει ξανά την κ.Σακελλαροπούλου, παρότι έχει εκφραστεί για τη θητεία της με θερμά λόγια. 

Από τη στιγμή πάντως που θα συναντηθεί μαζί της την Τετάρτη και εφόσον – εκτός απροόπτου- της επιβεβαιώσει ότι δεν θα την προτείνει ξανά, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται ενδεχομένως και άμεσα. Εάν ο κ. Μητσοτάκης δεν ανοίξει τα χαρτιά του Τετάρτη ή Πέμπτη, θα το πράξει πάντως από Δευτέρα, δεδομένου ότι την Παρασκευή αναχωρεί για Βερολίνο όπου συνεδριάζει το ΕΛΚ για να στηρίξει τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς στις επικείμενες πρόωρες γερμανικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα