Πρόεδρος Δημοκρατίας: Τασούλας ή έκπληξη τελευταίας στιγμής

Διαβάζεται σε 4'
Πρόεδρος Δημοκρατίας: Τασούλας ή έκπληξη τελευταίας στιγμής
Ο Κώστας Τασούλας George Vitsaras / SOOC

Ο Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Σακελλαροπούλου σήμερα και αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ποιον θα προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, μετά από μία άτυπη συζήτηση επτά μηνών.

Με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα στις 11:30 ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Μία επίσκεψη “θεσμικής αβρότητας”, καθώς η κ.Σακελλαροπούλου φέρεται να γνωρίζει ήδη ότι ο πρωθυπουργός δεν θα την προτείνει ξανά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Δεδομένου άλλωστε ότι διψήφιος αριθμός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας έχει απειλήσει ότι δεν θα την ψηφίσει δεύτερη φορά.

Βέβαια δημοσίως κανείς από την κυβέρνηση δεν θα ομολογήσει πως αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο δεν προτείνεται εκ νέου η κ.Σακελλαροπούλου. Αλλά ο πρωθυπουργός μπορεί να επικαλεστεί ότι λόγω των διεθνών εξελίξεων και με το βλέμμα στην Τουρκία θα ήταν χρήσιμος ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας με μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία.

Η γαλάζια δυσαρέσκεια για την κ.Σακελλαροπούλου άρχισε να εκδηλώνεται δημοσίως από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Το 28% θορύβησε τους βουλευτές της ΝΔ που αγωνιούν για την επανεκλογή τους και ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να ζητούν ένα Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το χώρο της κεντροδεξιάς.

Παρότι δε μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά οι τόνοι δημοσίως έπεσαν στο γαλάζιο στρατόπεδο, το βέτο στην κ.Σακελλαροπούλου εξακολουθεί να ισχύει για τους αντιδρώντες. Ενώ ούτε και μητσοτακικοί βουλευτές ήταν ενθουσιώδεις στην προοπτική να ψηφίσουν ξανά μία Πρόεδρο Δημοκρατίας εξαιρετικά αντιδημοφιλή στην εκλογική βάση της ΝΔ.

Η αναζήτηση δεξιού Προέδρου Δημοκρατίας

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ βέβαια ήθελαν τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός όμως εν τω μεταξύ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται. Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να μην επιθυμούσε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ένα πρόσωπο με ειδικό πολιτικό εκτόπισμα.

Έτσι στο τραπέζι έπεσε το καλοκαίρι το όνομα του Κώστα Τασούλα. Ο Πρόεδρος της Βουλής είναι άλλωστε “καθαρόαιμος δεξιός” και πολιτικός “γιος του Αβέρωφ”. Η Τατιάνα Αβέρωφ είχε γράψει ειδικότερα σε έκδοση της Βουλής ότι: “Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε για τον πατέρα μου ο πολυπόθητος γιος που ποτέ δεν απέκτησε”.

Δεδομένου δε ότι ο κ.Τασουλας εξελέγη Πρόεδρος Βουλής το 2019 με 283 ψήφους, τις περισσότερες σε αντίστοιχη διαδικασία, και το 2023 επανεξελέγη με 270 ψήφους, ο πρωθυπουργός μπορεί να καλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον είχαν ψηφίσει στο Κοινοβούλιο να τον ψηφίσουν και για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 τον κ.Τασούλα ψήφισαν για Πρόεδρο Βουλής εκτός από τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση.

Βέβαια το πιθανότερο είναι, εφόσον πράγματι ο κ. Τασούλας είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, να τον ψηφίσει μόνο η ΝΔ, ενδεχομένως η Ελληνική Λύση και ορισμένοι από τους ανεξάρτητους βουλευτές που προέρχονται από το χώρο της (άκρας) δεξιάς. 

Αλλά εφόσον ο κ. Μητσοτάκης έχει όντως καταλήξει στη συγκεκριμένη πρόταση, το κριτήριο δεν είναι πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας, αλλά να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ.

Ο μόνος άλλος ιδανικός υποψήφιος σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που βέβαια έχει έντονο κομματικό προφίλ, αλλά αυτό έχει απαλύνει αφού είναι ευρωβουλευτής. Σημειωτέον πάντως ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει τελικά κάποιο όνομα έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Το χρονικό της συζήτησης για Πρόεδρο Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ

Κατά τους επτά μήνες που πέρασαν από τις ευρωεκλογές και παρά τις φωνές των δυσαρεστημένων γαλάζιων βουλευτών, στο τραπέζι του Μαξίμου έπεσε πάντως και η ιδέα να προτείνει ο πρωθυπουργός ένα πολιτικό πρόσωπο, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Το σκεπτικό ήταν ότι θα εξυπηρετείτο η στρατηγική της διεύρυνσης στο κέντρο (που ο κ.Μητσοτάκης παρά τις δεξιές διαμαρτυρίες δεν έχει εγκαταλείψει), αλλά δεν θα μπορούσαν οι βουλευτές της ΝΔ εύκολα να καταψηφίσουν.

Οι δυο βασικοί υποψήφιοι σε αυτό το πλαίσιο θα ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (τον οποίο θα αναγκαζόταν να ψηφίσει και ο Αντώνης Σαμαράς) ή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο πρώτος όμως είναι ένα πρόσωπο με πολιτική βαρύτητα, άποψη που δε θα διστάζει να την εκφράζει και η οποία σίγουρα θα γίνεται είδηση κάθε φορά. Ο δεύτερος είναι πολιτικά πιο διαχειρίσιμος, αλλά και το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να βρει αφορμή να μην ψηφίσει και οι βουλευτές της ΝΔ δεν θα ήταν διόλου ενθουσιώδεις.

Εν τω μεταξύ βέβαια η ονοματολογία συνεχίστηκε και από το χώρο του κέντρου έως την κεντροαριστερά ακούστηκαν πολλά σενάρια: Τάσος Γιαννίτσης, Λουκάς Παπαδήμος, Μαρία Δαμανάκη. Ενώ στο τραπέζι έπεσε και το όνομα της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την οποία όμως σίγουρα δε θα ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως και βουλευτές της ΝΔ, εξ ου και απορρίφθηκε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα