Προετοιμάζεται για ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας

Προετοιμάζεται για ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας
Φωτό αρχείου, ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή Eurokinissi

Θα περιμένει όμως πρώτα την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την ολοκλήρωση ττηςς επίσκεψης Μέρκελ το στίγμα των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού. Βεβαία πλέον η σύγκρουση με τον Πάνο Καμμένο, καθώς οι κατηγορίες του επικεφαλής των ΑΝΕΛ δεν αφήνουν περιθώριο για “βελούδινο διαζύγιο”. Την πολιτική σηματοδότηση της επόμενης περιόδου θαα δώσει ο Αλ. Τσίπρας με τον ανασχηματισμό

Το μήνυμα ότι “η κυβέρνηση έχει τις 151 ψήφους, τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για οποιαδήποτε κρίσιμη ψηφοφορία” απέστειλε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news24/7 ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται και για πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης, αναζητώντας από τώρα 151 ψήφους, έστω και αν στη σχετική ψηφοφορία απαιτείται η πλειοψηφία των παρόντων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζεται μια σχετική βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν οι 151 βουλευτές για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ταυτόχρονα, όμως, εκφράζεται και μια απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υιοθετηθεί πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ, η οποία για να περάσει χρειάζεται 151 βουλευτές.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, γνωρίζοντας πως εφόσον κατατεθεί τέτοια πρόταση θα καταψηφιστεί και η κυβέρνηση θα μπορεί να παραμείνει αδιαλείπτως στη θέση της για ένα ακόμα εξάμηνο, ενώ εφόσον δεν κατατεθεί θα κατηγορηθεί η ΝΔ ότι “δεν εξάντλησε όλα της τα όπλα για να εμποδίσει την ψήφιση μιας προδοτικής συμφωνίας”.

Για την οριστική του απόφαση ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης, ο πρωθυπουργός θα περιμένει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, προκειμένου να την μετατρέψει ή όχι σε πρόταση μομφής. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να διαθέτει 151 ψήφους, πράγμα που δεν έχει οριστικοποιηθεί έως τώρα. Στους 145 βουλευτές, πάντως, σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να προστεθούν 3 νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο Γ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων, η Κατερίνα Παπακώστα και πιθανόν οι Σπύρος Δανέλλης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, με δεδομένο ότι η ΔΗΜΑΡ αφήνει τελείως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ως προς τη στάση της την επόμενη περίοδο.

Ούτως ή άλλως, επίσης, το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, μετά και τις δηλώσεις του περί “αποστασίας”, δεν προβλέπεται καθόλου “βελούδινο”. Η παραμονή στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου, η υπερψήφιση από δυο τουλάχιστον της Συμφωνίας των Πρεσπών, θεωρούνται “αιτία πολέμου” από τον υπουργό Άμυνας, ενώ ο πρωθυπουργός ανέβαλε τη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι OPEN για την Τετάρτη, μετά δηλαδή της συνεδρίαση και τις αποφάσεις της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η “εκρηκτικότητα” του Π. Καμμένου -παρά τις χθεσινές διαμεσολαβητικές προσπάθειες για “κατευνασμό”- αναγκάζει την κυβέρνηση να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή λίγες μόνο ημέρες μετά την υπερψήφιση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στο Κοινοβούλιο της FYROM. Ούτως ή άλλως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης της Άγκελας Μέρκελ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί και ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα σηματοδοτεί πολιτικά την επόμενη ημέρα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα