Προγραμματικές δηλώσεις: Ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τις 9 προτεραιότητες για την Υγεία

Προγραμματικές δηλώσεις: Ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τις 9 προτεραιότητες για την Υγεία
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Eurokinissi

Ένα νέο, Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αντάξιο των αναγκών των ελλήνων πολιτών, που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, σχεδιάζει μέσω 9 αλλαγών η κυβέρνηση. Τι ανακοίνωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα και μεγάλες τομές στην Υγεία, έκανε λόγω στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Το μεγάλο εθνικό εγχείρημα είναι η χώρα να αποκτήσει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αντάξιο των αναγκών των ελλήνων πολιτών, που να διασφαλίζει την ισότητα στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για όλους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας του ΕΣΥ με ενίσχυση της χρηματοδότησης του ανθρώπινου δυναμικού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη των κυριότερων νοσημάτων, το υγιές ξεκίνημα της ζωής για όλα τα παιδιά, εστιάζοντας στην υγιεινή διατροφή και τη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Με στόχο την επαναθεμελίωση του ΕΣΥ την επόμενη τετραετία, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

  • Η ενίσχυση του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ με προσωπικό
  • Η ενίσχυση των κέντρων υγείας
  • Η ενίσχυση των νοσοκομείων
  • Η ψυχική υγεία
  • Ο νέος υγειονομικός χάρτης
  • Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
  • Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού
  • Οι προληπτικοί έλεγχοι και
  • Κεντρικοποίηση των προμηθειών

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε ο πολίτης να δει διαφορά στην καθημερινότητά του όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι το υπουργείο Υγείας θα επιταχύνει τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για τα Κέντρα Υγείας και τα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και θα εντείνει τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου και ψυχικής υγείας.

«Αυτό είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και η δική μου αποστολή μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία του υπουργείου. Δεν υποσχόμαστε θαύματα, αλλά δεσμευόμαστε να εργαστούμε με αφοσίωση για την αύξηση του βαθμού ικανοποίησης και της πρόσβασης των πολιτών στις δομές Δημόσιας Υγείας. Αυτή θα είναι η τετραετία της υγείας, με μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη και βασικούς άξονες την πρόληψη και την ορθή και ολοκληρωμένη νοσοκομειακή περίθαλψη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ήδη η κυβέρνηση ξεκινήσει και θα συνεχίσει μια σειρά εμβληματικών δράσεων σε όλους τους τομείς της υγείας.

Μάλιστα, ο ίδιος προανήγγειλε πως ξεκινούν άμεσα οι προσλήψεις 250 ατόμων κλάδου πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ με διετή θητεία για την άμεση στελέχωση των ασθενοφόρων.

Περιλαμβάνονται σε αυτούς και 40 μοτοσικλετιστές, οι οποίοι θα προστρέχουν στα περιστατικά ακόμη ταχύτερα.

«Ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση γιατί τα τελευταία χρόνια υπήρχαν προκηρύξεις αλλά δεν καλύπτονταν οι θέσεις», σημείωσε επίσης.

Σε ό,τι αφορά στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) που συντονίζουν τα νοσοκομεία ανά περιφέρεια, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές.

Όπως είπε, θα γίνει επαναχάραξη των ΥΠΕ ανά γεωγραφική αρμοδιότητα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αλλάξουν οι περιοχές που θα ελέγχουν οι ΥΠΕ αλλά και ο αριθμός τους, ώστε να γίνουν πιο αποδοτικές στο συντονιστικό έργο που εκτελούν.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν οι Υγειονομικές Περιφέρειες ήταν 17, στην συνέχεια μειώθηκαν σε 14 ενώ αργότερα έγιναν 7.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα