Προϋπολογισμός: Τα 159 “ναι”, οι τράπεζες και τα πυρά της αντιπολίτευσης
Διαβάζεται σε 4'Παίρνοντας θετικές ψήφους από τον Λευτέρη Αυγενάκη και δύο βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί από τους Σπαρτιάτες, η κυβέρνηση “πέρασε” τον προϋπολογισμό του 2025. Οι ανακοινώσεις για τις τράπεζες.
- 15 Δεκεμβρίου 2024 21:15
Με 159 θετικές ψήφους έναντι 139 “όχι” (σε σύνολο 298 ψηφισάντων) ψηφίστηκε την Κυριακή στην Βουλή, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2025 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί μέσω των εξαγγελιών του για τις τραπεζικές χρεώσεις να αντιμετωπίσει την σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για το σύνολο των θεμάτων που σχετίζονται με την ακρίβεια (πληθωρισμός, χαμηλοί μισθοί, πτώση αγοραστικής δύναμης, κοινωνικές επιβαρύνσεις).
Με μεγάλη πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν οι αμυντικές δαπάνες και τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Απουσίαζαν της ψηφοφορίας για τα Έσοδα του Προϋπολογισμού οι ανεξάρτητοι βουλευτές Αντ. Σαμαράς και Μ. Σαλμάς.
Στις 159 θετικές ψήφους προσμετρώνται οι 155 βουλευτές της ΝΔ και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Ελ. Αυγενάκης, Χαρ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης και Μ. Γαυγιωτάκης.
Με Αυγενάκη και δύο Σπαρτιάτες
Στην υφιστάμενη κυβερνητική πλειοψηφία των 155 κυβερνητικών βουλευτών προστέθηκαν οι ψήφοι των ανεξάρτητων Λευτέρη Αυγενάκη και δυο βουλευτών προερχόμενων από τους Σπαρτιάτες: Τον Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, που έχει ψηφίσει αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια και τον Γιώργο Ασπιώτη που ανακοίνωσε και αυτός σήμερα ότι υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό.
Έτσι λοιπόν ενώ η Ν.Δ στερήθηκε του Μάριου Σαλμά που έχει διαγραφεί αλλά και του επίσης διαγραμμένου πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που απουσίασε τελικά μπόρεσε να συγκεντρώσει τις ψήφους των βουλευτών που είχε μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην ομιλία του, με την οποία «έκλεισε» η συζήτηση, ο πρωθυπουργός θέλησε να παρουσιάσει ως αποτελεσματική για όσα απασχολούν τους πολίτες την κυβερνητική πολιτική.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε 5 μέτρα για τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και ο μηδενισμός των χρεώσεων για τις πληρωμές λογαριασμών και πλαφον 0,5 ευρώ για τα εμβάσματα έως 5.000 ευρώ. Επίσης την υποχρέωση των τραπεζών να καταβάλλουν 100 εκατομμύρια ευρώ για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα μέτρα υπολείπονται των προτάσεων που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την φορολόγηση των τραπεζικών κερδών που εκτιμώνται γύρω στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Κάποιες από αυτές, όπως τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τις απέρριψε ως ασύμβατες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα του «εισαγόμενου» πληθωρισμού αποδίδοντας την κατάσταση στις διεθνείς γεωπολιτικές συγκυρίες. Αντέτεινε όμως ότι η κυβέρνηση προάγει την σταθερότητα στην οικονομία και επιβραβεύεται με συνεχείς αναβαθμίσεις, ενώ έχοντας ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί την χώρα στην σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η αντιπολίτευση
Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στην ολιστική κριτική της αντιπολίτευσης. Με τον τόνο να δίνει το ΠΑΣΟΚ αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως η σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει σήμερα ανακοινώσεις για τις χρεώσεις των τραπεζών οφείλονται στις συνεχείς πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέθεσε σειρά τροπολογιών. Τόσο για τις χρεώσεις όσο και για την φορολόγησή τους προκειμένου να μπουν στα κρατικά ταμεία 500 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι αυτή ακριβώς η «παραγωγική» αντιπολίτευση είναι εκείνη που «στριμώχνει» την κυβέρνηση και παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Πάντως συνολικά χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό απόδειξη χαμένης ευκαιρίας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ βάσισε την φορολογική πολιτική της σε έσοδα που οφείλονται στον πληθωρισμό. Όπως δήλωσε «έχετε αποτύχει παταγωδώς να κάνετε την οικονομία πιο ανταγωνιστική, την κοινωνία πιο δίκαια, τους θεσμούς πιο ισχυρούς και τους πολίτες πιο αισιόδοξους».
Για μία κυβέρνηση που λειτουργεί υπέρ των ολιγοπωλίων μίλησε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Σωκράτης Φάμελλος. Επισημαίνοντας πως «όλες σας οι εξαγγελίες έρχονται μετά από αποκαλύψεις και αφού έχετε εκτεθεί. Αποκαλυπτικό ότι στο ρεύμα, στη διύλιση και στις τράπεζες εκτεθήκατε και εκ των υστέρων προβήκατε σε ημίμετρα». Παράλληλα αναφέρθηκε στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως θα λειτουργήσει ως αξιωματική αντιπολίτευση αφού αυτή είναι η λαϊκή εντολή των τελευταίων εθνικών εκλογών.
Στα ζητήματα της σχέσης της οικονομίας με την «στροφή» της Ε.Ε στις στρατιωτικές δαπάνες αναφέρθηκαν εκτενώς στις ομιλίες τους τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας όσο και Αλέξης Χαρίτσης. Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εστίασε ειδικά στο ζήτημα του ύψους των μισθών τονίζοντας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 2011.