Προϋπολογισμός: Τα 6 “κόλπα” της κυβέρνησης με τους αριθμούς

Διαβάζεται σε 5'
Προϋπολογισμός: Τα 6 “κόλπα” της κυβέρνησης με τους αριθμούς
Κ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Πώς η κυβέρνηση «μαγειρεύει δημιουργικά» τα δεδομένα της οικονομίας στην συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

Σε ένα 5ήμερο δημιουργίας εντυπώσεων επιχειρεί να μετατρέψει το Μέγαρο Μαξίμου τη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την ομιλία του πρωθυπουργού. Έως τότε – σύμφωνα με την αντιπολίτευση – τα «μαγειρέματα» με τους αριθμούς βρίσκονται πρώτα στην «ημερήσια διάταξη».

Φορέας του κλίματος θριαμβολογίας είναι μια στενή ομάδα των μελών της κυβέρνησης με κύριους εκφραστές έως τώρα τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η οικονομία της χώρας κινείται ανοδικά σε όλους τους δείκτες, πετυχαίνει τους στόχους και ζητήματα όπως οι ανεπαρκείς μισθοί και η επίμονη ακρίβεια ξεπερνιούνται.

Οι ισχυρισμοί αυτοί «θωρακίζονται» με την επιλογή συγκεκριμένων αριθμητικών στοιχείων. Δεδομένα όμως που αποδομούνται από την κριτική της αντιπολίτευσης. Ας δούμε τα 6 πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

INTIME

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ:  Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το έχει μειώσει. Όμως σε απόλυτα νούμερα το δημόσιο χρέος είναι ελαφρώς αυξημένο. Σήμερα κινείται σε ύψος 407 δισ. ευρώ ενώ το 2021 ήταν 386,8 δισ. Η όποια μείωση αφορά τη σχέση του με το ΑΕΠ το οποίο παρουσιάζει μία αυξητική τάση απολύτως λογική μετά από μία πολυετή κρίση. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο επιμερισμός της αύξησης του ΑΕΠ είναι ενδεικτικός του είδους της ανάπτυξης που ακολουθείται: Μόλις το 27% της αύξησής του αφορά τον κόσμο της εργασίας και των 73% σχετίζεται με τις λεγόμενες «ισχυρές» όσο και μειοψηφικές κοινωνικές ομάδες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ: Η κυβέρνηση προβάλει τον αριθμό «72» που απεικονίζει τον αριθμό των φορολογικών επιβαρύνσεων που μειώθηκαν. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αντιπολίτευσης, οι πολίτες το 2024 πλήρωσαν 15 δισ. περισσότερους φόρους από το 2019. Επίσης, ενώ από το 2019 έως 2024 υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ 10%, οι φόροι σε σχέση με το  2019 είναι τρεις φορές παραπάνω, δηλαδή 30%. Επίσης, το απόλυτο νούμερο επιπρόσθετων φόρων είναι  21 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η πραγματικότητα που συνιστά αύξηση της τάξης τάξεως του 44% από το 2021 στο 2025.

ΜΙΣΘΟΙ: Η κυβέρνηση επαίρεται για το ότι ο μέσος μισθός έχει φτάσει στα 1400 ευρώ και βαδίζει προς τον στόχο των 1500 ευρώ. Όμως, όπως αντιπαραβάλλει η αντιπολίτευση, τα πραγματικά στοιχεία θέλουν τον μέσο μισθό στα 1.100 δηλαδή ελάχιστα παραπάνω από τον βασικό. Τονίζεται πως στους υπολογισμούς της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που αμείβονται με 400 έως 500 ευρώ και αποτελούν το 33% του εργατικού δυναμικού.

Η Νίκη Κεραμέως
Η Νίκη Κεραμέως Aris Oikonomou/ SOOC

ΑΝΕΡΓΙΑ: Κυρίως μέσω της Νίκης Κεραμέως η κυβέρνηση μιλά για 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Παρόλα αυτά τίποτε από αυτά -όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- δεν φαίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου, όπου καταγράφονται 310.000 θέσεις εργασίας από το 2019 έως το 2023, ενώ ακόμη και αν προστεθεί το 2024, οριακά φθάνουν τις 355.000. Επίσης, τα ίδια στοιχεία περιλαμβάνεται η μερική απασχόληση και έτσι ως… «μη άνεργος» θεωρείται και ο επισφαλής μισθωτός των 400 ευρώ. Συγκριτικά με την Ευρώπη, σύμφωνα με τη EUROSTAT, ο δείκτης ανεργίας στην ΕΕ είναι 5,9%, στη ζώνη του Ευρώ στο 6,3% και στην Ελλάδα στο 9,8%.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Όσον αφορά τις επενδύσεις η κυβέρνηση επιμένει να αποκρύπτει ότι είναι …επιλεκτικές και επισφαλείς ενώ αφορούν αποκλειστικά τα ασταθή πεδία του Τουρισμού και του Real Estate (συμπεριλαμβανομένων των funds και της Golden Visa). Επίσης, με βάση τα στοιχεία της αντιπολίτευσης η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 15,2% του ΑΕΠ το 2023 όταν η Ευρώπη κινείται με ένα μέσο όρο 22,13%. Τεράστια απόκλιση. Πάνω από 35%.

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΥΓΕΙΑΣ: H κυβέρνηση επιμένει να παρουσιάζει το απόλυτο νούμερο των δαπανών προκειμένου να υποστηρίξει ότι είναι αυξημένες από 74% έως 120% συγκριτικά με προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών. Όμως, σε αυτά τα κονδύλια (550 εκατομμύρια) αφορούν τα χρήματα που δίνονται στον ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν δει κανείς τις πραγματικές δαπάνες της Υγείας, τότε προκύπτει -όπως εκτιμά η αντιπολίτευση- πως οι πραγματικές δαπάνες για την υγεία είναι μειωμένες ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα